GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Kasım 2020 Cuma 09:51

Kolon kesmenin hukuki cezası nedir?

30 Ekim İzmir depreminde, Yılmaz Erbek Apartmanının, zemin kattaki işyerinin kolonlarının kesildiği iddiasıyla çöktüğü öne sürüldü. İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baran Selanik, böyle bir eylemin, hangi şartlarda suç teşkil edeceğini açıkladı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim İzmir depreminde en çok hasar gören Bayraklı'da, yerle bir olan Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili "Zemin kattaki bir alışveriş merkezindeki kolonların kesildiği" iddiası vardı. Eğer gerçekten böyle bir eylemde bulunulduysa, hangi şartlarda suç teşkil ediyor? Bu konuyu, İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Baran Selanik'e danıştık.

KOLON KESEN KİŞİNİN CEZA ALMASININ BELLİ ŞARTLARI VAR
Herhangi bir hasara, ölüme yol açmadıysa, kolon kesmenin bir suç olmadığını belirten Selanik, "Kolonun kesilmesi, tek başına, imar kanununa muhalefet suçunu oluşturur. Eğer kolon kesilmesinden dolayı ölüm varsa, maddi hasar oluştuysa, ayrıca suç unsuru oluşmuş olur" ifadesini kullandı.

Selanik, şu açıklamada bulundu:

"Kolonu kesen kişi, kolonu kesme eylemiyle bir depremde binanın yıkılmasına sebep olduysa, bölgenin deprem bölgesi olduğunu biliyorsa, kolonu kestiğinde kötü şeyler olacağını biliyorsa, siz de bunu kanıtlayabilirseniz, o kişi suç işlemiş demektir. Alacağı ceza, yol açtığı ölümlerin çokluğu, sebep olduğu maddi zararla, ölen insanların malvarlıklarıyla değişikliğe uğrar. Bu nedenle,10 yıl ceza alır, 30 yıl ceza alır, demek doğru olmaz. Böyle bir eylemin suç olarak kabul görmesi için, yıkımın, kesilen kolondan kaynaklandığının da ispat edilmesi gerekir"