GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
26 Ocak 2017 Perşembe 11:53

Kocaoğlu’ndan ‘kalkınma’ çıkışı: Bu kentin kimseye ihtiyacı yok!

‘KOBİ’lerle güçlü ve güvenli yarınlara’ adıyla gerçekleşen toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Sanayinin yüzde 80'i KOBİ düzeyine üretim yapıyor. 12-13 organize sanayi bölgemiz var. Bu kentin kalkınmada kimseye ihtiyacı yoktur” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Finansal Kurumlar Birliği’nin ‘KOBİ’ler ile güçlü ve güvenli yarınlara’ adıyla organize ettiği buluşma İzmir’de gerçekleşti.

Tarihi Hava Gazı Kültür Merkezi’ndeki toplantıya, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cantekin,  Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar,  Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu , Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü  Kasım Akdeniz,  ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı  Faruk Güler konuşmacı olarak katıldı.

BİR NUMARALI KENT İZMİR’DİR!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent hakkında bilgi verdiği konuşmasında, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) ilişkin de açıklamalarda bulundu. 

Başkan Kocaoğlu, “İzmir sanayinin ilk kurulduğu kenttir. İrili ufaklı sanayi yatırımları üretimleri olan bir kenttir. Sanayinin yüzde 80'i KOBİ düzeyine üretim yapıyor. 12-13 organize sanayi bölgemiz var. Ancak birçok sektörde birinci veya ikinci olurken, asıl sektör olan tarımda üçüncü kent olamıyoruz. İzmir'in tarımda, lojistikte hızlı bir şekilde büyüyeceğini ancak esas patlamasını hizmet sektörü ve turizmin şekillenmesinde yakalayacağını tespit ettik. Bu alanlar üzerine gidiyor ve çalışmalarımızı yapıyoruz. Fuar kongre turizminde, tarihi ören yerlerimizle büyümek istiyoruz. Eski kentimizi Kadifekale, Agora, Kemaraltı… Buraları gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz. Türkiye'de kendi gücüyle kendi dinamikleriyle kendi varlarıyla kalkınabilecek, büyüyebilecek, refaha ulaşabilecek bir numaralı kent İzmir’dir. Bütün göstergeler bunu onaylamaktadır. Dünyada ilk defa, dünyanın en büyük metropolleri dahil olmak üzere, bu kentin kalkınması Türkiye'de ürünlerin pazarlanması için sadece büyükşehir belediyesi öz kaynakları ile 17 yıllık kamulaştırılmasından açıldığı tarihe kadar 400 milyon lira yatırımla fuar kompleksi yapan tek belediye” diye konuştu.

BU KENTİN KALKINMADA KİMSEYE İHTİYACI YOKTUR!
İzmir'de tarımın hızla büyüdüğünü aktaran Kocaoğlu, “Türkiye tarımı yüzde 2.1 büyürken, İzmir tarımı yüzde 5.5 büyümüştür. Yani İzmir tarımı Türkiye'den 2,5 kat daha fazla büyümüştür. Türkiye nüfusunun 5.3'ü İzmir'de yaşıyor. Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 7'sini üretmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin topladığı yüzde 11'ini vermektedir. Yani Türkiye ortalamasından yüzde 63 daha fazla vergi vermektedir. İzmir 2015 yılında 47 milyar lira vergi vermiştir. Karşılığında 8 milyar lira, vali maaşından, polisin maaşına kadar her türlü yatırıma kadar merkezi bütçeden 8 milyar lira bütçe almıştır. İzmir en fazla vergi veren kenttir. Bu İzmir'in yaşam biçimine, İzmir sanayici ve iş adamının dürüstlüğüne ve devletine ve milletine bağlılığına tekabül eder. Bu kentin kalkınmada kimseye ihtiyacı yoktur. Kendi kendine kalkınacak bir kenttir. Ama gelirse de başımızın üstünde yeri vardır” dedi.

İLLER BANKASININ GERÇEK ANLAMDA BANKACILIK YAPMASI LAZIM!
Ayrıca belediyelerin borçlarıyla ilgili gelen soru üzerine konuşan Başkan Kocaoğlu doların artmasının vadelerde yarattığı olumsuzluklar için çözüm önerisi getirdi. Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi iller bankasına 370 milyon lira para ödemiş… İller bankası kısa vadede kredi veriyor.  Döviz artığı var.  Dışarıdan da kredi alsak da maliyetimiz artıyor. Bunu çözmemiz için iller bankasının gerçek anlamda bankacılık yapıp, üstüne az bir komisyon koyup belediyelerin uzun vadedeki yatırımlarını fonlaması gerekmektedir. Bu büyük bir eksikliktir” dedi.  

KOBİ BAKANLIĞI KURULMALI!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da KOBİ'lerin önemine dikkat çekti ve “Türkiye'de bir KOBİ bakanlığı kurulmalı, KOBİ kanunları olmalı, KOBİ bankası kurulmalı. Bütün KOBİ'lere en uygun şekilde ihtiyaçlarını karşılayabileceği yasaları takip edebileceği bir sistem kurulmalı. Güney Kore'de Ar-Ge yapan KOBİ'lere daha çok destek vermiş. Oradaki gelişime baktığımızda sanayi 4.0'da Ar-Ge'nin önemi burada öne çıkıyor. Yaklaşık 30 yıl önce Güney Kore ile aynı mili gelire sahipken bugün 3 kat fark çıkıyor. Bizim katma değeri daha fazla ürünlere yönelmemiz gerek. Türkiye'deki eğitim sistemi sınıf geçmeye odaklı ezbere dayalı. Meslek liselerinin önemi burada çıkıyor. Almanya ve Avusturya'daki rakamlara bakıldığında meslek liselerinin önemi ortaya çıkıyor. Nitelikli eğitimin ardından KOBİ bankası, KOBİ kanunları ve KOBİ bakanlığı ile büyüme tamamlanacaktır” ifadelerini kullandı.