GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Temmuz 2016 Pazar 08:44

Kocaoğlu’ndan ‘Kültürpark’ çıkışı: Katılımcı süreci yanlış anlaşılıyor!

Büyükşehir Belediye Başkanı yeni proje sonrasındaki tartışmaları değerlendirdi. Kocaoğlu, “Burası İEF’nin yapılacağı bir mekan olarak kalacak. Burada ağacın kesileceğini söylemek Aziz Kocaoğlu’na yakıştıralamaz” dedi. Kocaoğlu, odaların gösterdiği tepkilerin anlamsız olduğunun altını çizdi.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ta başlatılan revizyon ve yenileme çalışmalarının projesi koruma kuruluna sunulurken Başkan Aziz Kocaoğlu eleştirileri yanıtladı. Kocaoğlu, TMMOB’a bağlı odaların eleştirdiği yeni Kültürpark Projesi’nde makul olan eleştirileri ciddiye alacaklarını ifade etti.

Ramazan Bayramı öncesinde basın mensupları ile bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Kocaoğlu, “katılımcı süreç” vurgusu yaptı.



Kocaoğlu, “Katılımcı sürecin tarifi konusunda problem var. Öncelikli olarak bunun anlatılması gerekiyor. Örneğin İzmirdeniz projesinde kıyıya ne yapılacağı üç aşağı beş yukarı bellidir.  Bunun için de, '40 kilometrelik sahili düzenlemek istiyorum. Hadi katılımcı süreç oluşturalım ' demek katılımcılık değildir. İzmirdeniz projesinde 100'ün üzerinde mimarla çalıştık. Bundan büyük katılımcılık mı olur? Kültürpark projesinde ise Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli bilim adamlarından biri olan, şehir ve bölge plancısı, kültür ve sanat eserleri konusunda uzman, her yönden evrensel kuralları yakalamış biri olan Prof. Dr. İlhan Tekeli koordinasyonunda, 1992 yılı yarışma birincisi müellif mimar grubuyla birlikte çalıştık.  Kültürpark konusunda da ‘Biz ne yapalım’ diyerek katılımcı süreç başlamaz. İzmirdeniz projesinde böyle yapmadık. Burada yapılan çalışmaları zaten görüş ve öneriye açıyoruz. Üzerimize düşeni yapmış oluyoruz” dedi.

NE BANA NE PİRİŞTİNA’YA YAKIŞMAZ
Kocaoğlu tartışmalara neden olan ağaçlar konusunda da ayrıntılı açıklama yaptı. Proje dahilinde üniversite raporları kapsamında belirlenen hastalıklı ağaçlar dışında bir tane bile ağacın kesilmeyeceğinin altını çizen Kocaoğlu, “Çıkıp da ‘Kültürpark'ta ağaç kesilecek, azaltılacak' demek, başka kime yakışır onu bilmiyorum da ne Ahmet Piriştina'ya ne de Aziz Kocaoğlu'na yakışmaz, yakıştırılamaz! Projede hiçbir ağaç kesilmiyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte proje yapılıyor. Haritacıların projeyi mevcut fuar haritasına oturtması sırasında bir kayma olmuş. Sanki beton zeminler ağaçların üzerine geliyormuş gibi gözükmüş. Gerçekte böyle bir durum yok. Hiçbir ağaç kesilmeyecek. Zaten holler yıkıyor. Hollerin olduğu alanda ağaç mı var? Hollerin olduğu yerin yarısına kültür ve sergi merkezi yapılıyor. Atlas pavyonu yıkılacak. Piriştina ve bizim dönemimizde bazı yıkımları gerçekleştirmiştik. Zaten Burhan Özfatura döneminde bir yıkım olmamıştı. Biz devam edenleri tamamladık” diye konuştu.

BEN DE BİR YAZI YAZARIM
Kocaoğlu, ‘Fuar holleri Gaziemir'e taşındığı zaman Kültürpark'taki hollerin sökülecek’ diye bir söylemi geçmişte hiç duymadığını söyledi. 

Eski bürokrat Cemal Sümengen'in Avukat rahmetli Noyan Özkan'a bilgi edinme başvurusu üzerinden verdiği cevapta fuar hollerinin geçici yapıldığı, ‘İleride fuar yapılınca yıkılacaktır’ şeklinde bir yazısının referans gösterildiğini belirtti. Kocaoğlu, "Ben de bir yazı yazarım. Çıkar, ‘Biyolojik ömrü dolduğu zaman yıkılacak’ derim. Bu holler durduğu müddetçe kim yıkacak? Kimse yıkmaz. Bunun yanıtını vermek lazım" dedi.

İSMET İNÖNÜ ADI YAŞAYACAK
Fuar hollerini yıkacakları, ağaç olmayan alana bugünkü hollerin yarısı büyüklüğünde yeni sergi ve kültür merkezini yapacaklarını belirten Kocaoğlu, “İzmir Enternasyonal Fuarı'nın işlevini yapılacağı bir merkeze ihtiyaç var. Bu kente gelen insanlara tiyatro, gösteri yapılacak bir merkeze ihtiyaç var. Yıkılacak hollerin yerine yapılacak sergi ve kültür merkezinde 2150 kişilik salon yapıyoruz. İstenirse ikiye bölünebilecek. Geniş sahnesinde tiyatro, kültürel, sanatsal etkinlikler yapılacak. Ayrıca mevcut İsmet İnönü Kültür Merkezi’ni de yıkıyoruz. Onun yerine bir şey yapılmayacak. İsmet İnönü’nün adı hollerin bulunduğu yerde yeni yapılacak sergi salonuna verilecek” diye konuştu.
 

İEF DEMEK KÜLTÜRPARK DEMEK

Başkan Kocaoğlu ihtisas fuarlarının Gaziemir’de yapılacağının altını çizerken enternasyonal fuarın Kültürpark’ta kalacağını vurguladı.

Kocaoğlu, “Kültürpark aynı zamanda İEF'nin de mekanıdır. Basmane kapısında 'İzmir fuarı' yazmıyor. 'Enternasyonal İzmir Fuarı' yazıyor. İEF halka açık bir fuardır. İEF'yi uzunca bir süre daha Kültürpark'ta, kent merkezinde yapacağız. Kültürpark'ta kültür ve sergi işlerini sürdürebilmek, İEF'yi de yapmak için böyle bir mekanı yapmak durumundayız, zorundayız.  Celal Atik Spor Salonu'nu yıkacağız. Ama yenisi yapılacak. İzmirsanat, İZFAŞ yönetim binası, açık hava tiyatrosu, eski Pakistan pavyonu binası kalacak. Göl Gazinosu küçültülecek, ilk yıllardaki durumuna getirilecek. Ada Gazinosu'nun bulunduğu alan baştan aşağa restore edilecek. Lunapark işlev değiştirecek. İzmir Büyükşehir Belediye şirketi Grand Plaza, kafeler işletecek. Kültürpark ayağa kalkacak” dedi.

WEB SAYFASI HAZIRLANACAK
Bazı kesimlerin eleştiri ve tepkileri abarttığını ifade eden Kocaoğlu, “Proje için ‘tepe yapıyorlar’ deniliyor. Biz yüksek tepe yapmıyoruz. Geçiş için mimarlar tarafından öngörülmüş. Mimarlar bir mizansen yapmış. Projeyle ilgili bir web sayfası hazırlanacak. Yapım aşamasında gün gün neler yapıldığı kamuoyuna gösterilecek. Kültürpark'ı işletmek için de hazırlık yapıyoruz. Kuracağımız Kültürpark Danışma Kurulu, burada yapılacak etkinliklere izin verecek. Konunun uzmanı kişilerden oluşacak. Her şey o kurulun onayından geçecek. Ayrıca burası bir yaşayan mekan olacak” diye konuştu.

İZFAŞ PARA KAZANMIYOR
İZFAŞ'ın ticari bir şirket olduğu eleştirilerinin de yöneltildiğini belirten Kocaoğlu, “Belediye şirketlerin ticari olup olmadığı konusu var. İZFAŞ'ın bugüne kadar para kazanmadığı, kentin en önemli işlevlerinden birisi olan kent kalkınmasındaki kaldıraçların başında gelen fuarcılığı, belediyenin sermaye desteğiyle yürütüyor. Herkes bilir ki İZFAŞ'a ticari şirket gözüyle bakmak! O zaman İzulaş, İzelman, İzbeton da ticare şirket mi? Yoksa belediyenin görevleri olan işleri mi yerine getiriyorlar" dedi.

HATAMIZ TELAFİ EDERİZ
Başkan Kocaoğlu odalar ve STK’lardan gelen önerilerinin ne kadarının gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğini de söyledi. Kocaoğlu, “Biz arkadaşlara sorduk. Görüş aldık. Değerlendirilebilenleri değerlendireceğiz. Tabii birisi olmayacak bir şey söylese yapacak mıyız? Yapacaklarımız açıklanan projedir. Eğer gerçekten atlanmış bir konu varsa, memnuniyetle, hatamız varsa ondan döner, telafi ederiz.  Projede kesinlikle yoğunluk artışı yok. Yapılacak İsmet İnönü Sergi ve Kültür Merkezi'nin çatısını çim yapılması öngörüldü. Bir arkadaşımız ‘Yeşil alanlara bakamayan binanın çatısındaki çime nasıl bakacak’ yorumu yaptı. 12 yılda İzmir'deki yeşil alan 2,5 mislinden fazla arttı. Kendisi herhalde yaptığımız yeşil alanları göremedi, ya da gözünden kaçtı. Buna neden karşı çıkılır algılayabilmiş değilim” dedi.

BENİ BAĞLAMIYOR!
Kocaoğlu, projede ağaç kesilmeyeceğini tekrar vurgulayarak Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir içinde oluşturduğu büyük yeşil alanlardan örnek vererek karşılaştırma yaptı. Behçet Uz'un yangın yerinden yaptığı yer 420 dönümlük Kültürpark'ın 3 katı büyüklüğün lagünle birlikte 1255 dönüm olan İnciraltı Kent Ormanı'nı yaptıklarını dile getiren, Türkiye'nin en pahalı parkını, Kent Ormanı'nı  iki binden fazla ev yıktıktan sonra Kadifekale sırtlarında oluşturduklarını belirten Kocaoğlu, “Bunları yapan belediyeye, bunları yapan yönetim ve adama 'Kültürpark'ta ağaç keseceksin' , ' Kültürpark'ı betonlaştırıyorsun' diye ithamda bulunmak! Kendilerine de sorduk. Çağırdık, geldiler ve dinlediler. Hepsi orada fikirlerini beyan etmediler. Son toplantıda bir odamızdan yönetici yeşil alanların arttığı yönündeki açıklamamıza karşılık 'Çatıdaki çimlerden mi artıyor' diye kendine göre bir yorumda bulundu. O yorum da beni bağlamıyor. Kedisini bağlıyor" dedi.

O ZAMAN KADİFEKALE’YE OLSUN
Kocaoğlu meslek odalarının, ‘holler yıkılsın yeşil alan yapılsın. Kongre salonu Basmane Çukuru’na yapılacak binadaki belediye hissesinde kullanılsın’ önerisini de değerlendirdi. Kocaoğlu, “Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde kongre yapılabilir. İsmet İnönü de yapılabilir. Her salonda toplantı gerçekleşebilir. Ancak biz Adnan Saygun Kültür Merkezi'nin yıpranmaması, masa, sandalyelerin tahrip olmaması i için dernek, parti kongresi olmamasını istedik. Karşıyaka'da yapılacak Opera Binası’nda çeşitli sanat etkinlikleri gerçekleşecek. Fuar İzmir'de de kongre yapılabilir. Diş Hekimleri burada sadece B holünde 5 bin kişilik kongre yaptı. Hol içinde çadırdan mekanlar oluşturduk. Buna neden karşı çıkılıyor. İmar hakkı aşılmıyor. Tam tersi 1936'da bugüne çeşitli eklemelerle belli özellikleri yetirilmiş Kültürpark'ı kuruluş felsefesindeki amaca oturtmaya çalışıyoruz. Kültürpark'da kültür olmasın mı? Peki olmasın. İEF'yi çadır kurar yaparız. O da mümkün! Buradaki amaç ne? Şimdi ‘Basmane’deki yüzde 30 pay kongre merkezi olsun’ diyorlar. Bizim bina ihtiyacımız var. O zaman yer önermekse niyet her yere olur. Bence Kadifekale’deki kalenin ortasına da olur. Ben de burayı öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu, görevini kimseyi kırmadan, dökmeden, hep pozitif bakarak, hep birlikte karar vererek gerçekleştirmek istediğini söylerken Ankara ve İstanbul’da belediye aleyhine açılan davaların odalar aleyhine sonuçlandığını fakat İzmir’de ise lehte sonuçlandığını vurguladı. Kocaoğlu, yargı kararlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.