GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Nisan 2017 Perşembe 10:04

Kocaoğlu'ndan Bakan Kılıç'a 'Alsancak' yanıtı!

Büyükşehir Belediye Başkanı, Alsancak Stadı açıklamalarına, "Kaç sene önce verdik, yıktın, niye yapmadın" diye yanıt verdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 3 radyonun ortak yayınına katılarak kentteki çalışmalardan referanduma kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

- BAŞKAN'DAN BORNOVA TURU, AMATÖRE CAN SUYU!... 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun öne çıkan mesajı ise geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelerek Karşıyaka, Göztepe ve Alsancak’a yapılacak statlar konusunda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a verdiği cevap oldu.

MAHKEMEYİ KAZANDINIZ BUYURUN YAPIN!
Bakan Kılıç’ın, ‘Statlar 400 günde biter’ açıklaması üzerinden konuşan Başkan Kocaoğlu, “Karşıyaka ve Göztepe statlarının yerinin yanlış olduğunu her zaman söyledik. Dava da açtık. Dava devam ederken Karşıyaka Belediye Başkanı Örnekköy'de stat yapılması için meclis kararı aldı. Ben de dava devam ederken Göztepe Stadı'nın yerini Spor Bakanlığı'na verdik. Mahkeme bitti uzun süre oldu. Hadi yapamadın. Mahkeme oldu. Alsancak Stadı'nda ne vardı? Kaç sene önce Büyükşehir sana o yeri verdi. Kaç sene önce yıktın. Orası bir servet gibi. Gık demeden karar aldık, verdik. Onu niye yapmadın? Hala '400 gün, statları engelliyorlar' diyorlar. Kötü niyet aramam hiçbir konuda. Siyaseti basitleştirmenin alemi yok. Göztepe'ye yapılmasının hala yanlış olduğuna inanıyorum. 'Yapacağız' diyorsunuz. Mahkemeyi kazandınız buyurun yapın. Alsancak'ta karşı çıkan yok. Buyurun yapın. İzmir'in futbol tarihi orada. Neden yapamıyorsunuz? Birisi çıksın bana söylesin. Mikrofonla nutuk atmak kolay. Ben İzmir'de sesimi çıkartmadan izin almam gereken yerler var. İzin aldığımı yapıyorum. Kaynaklarımız sınırlı. Hükümetin de sınırlı, spor bakanlığının da. Üç stat var. Biri hazır. Alsancak Stadı. Vur kazmayı yap. Bornova Stadı’na iyi ki karar vermişiz. İlaç gibi geldi İzmir futboluna. İki sene daha ilaç gibi gelecek. Öyle kısıtlı bir dönemde o stat yapıldı ki kurgulasan olmaz. İki sene daha bu statlar açılmaz. Üç sene tek stat hizmet verecek. Oranın da büyümesiyle ilgili çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.

İşte Başkan Kocaoğlu'nun programda diğer öne çıkan mesajları: 

TARIMA VERDİĞİMİZ DESTEK, FUAR YATIRIMI KADAR DEĞİL
“Biz yerelde kalkınmanın yol haritasını belirlerken, bunun içine bütün sektörleri yerleştirdik. Zaten kalkınma sadece tarımla olacak iş değil. İçinde hizmet sektörü de, turizm de, ticaret de var. Tarım ve hayvancılığın ön plana çıkma nedeni ise sektörün uzun süredir ihmal edilmesiydi. Bu nedenle elimizden gelenin fazlasını vermeye çalıştık. Çok da takdir gördük. Oysa kırsala yaptığımız yardımları, alımları, destekleri topladığımızda, bir Fuar İzmir yatırımından fazla olmadığını göreceksiniz. Ama uzun müddet ihmal edildiği için, kırsal öne çıktı ve bir sıçrama yaptı. Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle özellikle kooperatiflerin güçlü olduğu Küçük Menderes'te ekonomik canlanma net bir şekilde görülüyor. Tire Süt Kooperatifi simge oldu am a İğdeli Kooperatifi de, Bademli Kooperatifi de ciddi üretim potansiyeline sahip. Bakırçay'da sütün litresi 100 kuruş, kooperatif olan Küçük Menderes'te ise 120 kuruş.”



2 KİTAP GELİYOR
“Çiftçinin kalkınması için koyun-keçi fidan dağıtımından zirai araç dağıtımına kadar sayısız hizmet veriyoruz. Bu makine desteği çok önemli.. Ben çiftçi olsam, seneden birkaç gün çalıştıracağım aracı alıp neden kapımın önünde çürüteyim? Şimdi ziraat odalarına verdiğimiz araç gereçleri dönüşümlü olarak kullanıyorlar. Koyun keçi dağıtıyoruz. Arı dağıtıyoruz, arıcılıkla ilgili kurslar düzenliyoruz. Herkes memnun. Selçuk’ta Ege’nin en büyük soğuk hava deposunu yaptık. Mandalinayı 35 kuruşa arasında satamayanlar, bu depoya koyup 45 gün beklettikten sonra 1.25 kuruşa sattığını söyledi. Biz şimdi akademisyen ve uzmanlardan oluşan bir ekiple ‘İzmir Modeli’ diye bir çalışma yapıyoruz. Bunu bir kitap haline getireceğiz ve bütün belediyelere dağıtacağız. Ayrıca 5 yıl yargılandığımız ve beraat ettiğimiz davanın savcılık mütalaası ve gerekçeli kararını da kitaplaştıracağız.”

BU YOLUN BEDELİ 1 MİLYAR LİRA
“Ulaşımda önemli yatırımlar yapıyoruz. Örneğin Buca, Konak ve Bornova’yı birbirine bağlayacak Homeros Bulvarı’nın 800 milyon TL ile 1 milyar TL arasında bir maliyeti var.  İstimlakların bir kısmı daha devam ediyor. Tünel ihalesini yaptık. Yer teslimi yapılacak. Viyadük ihalesini de yaptık. Musevi mezarlığından garaj ve çevre yoluna kadar bağlanacak şekilde bir çalışma yapıyoruz. Eğer bir aksilik olmazsa 2019-2020 aralığında biter ki, bugüne kadar İzmir'e yapılmış en önemli yollardan biri, belki de en önemlisi olacak.”

ÖNCE BİR DENEYELİM BAKALIM
“Çevreci, sessiz ve ekonomik özellikleriyle Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosunu kurduk. Çok pahalı bir yatırım bu. Paraya kıydık, 20 tane elektrikli otobüs aldık. Hem randımanını hem de ekonomik işlevini bir süre deneyeceğiz. Yoğurdu üfleyerek yiyeceğiz. Verimli olması halinde devam ederiz.”

İZMİR SU 5 İLE 7 LİRA ARASINDA SATILACAK
“Sağlık Bakanlığı açıkta su satmayı yasakladı. Biz de İzmir Su-Homeros yatırımını yapana kadar vatandaş mağdur olmasın diye bugüne kadar getirdik. Büyük bir tesis kurduk. O tesiste suyu üretip damacanayla vatandaşa satacağız. Bizim fabrikamız Bornova’da, Homeros çıkışında. Fiyatlarımızı mesafeye göre 5 ile 7 lira arasında tutacağız.  Haksız rekabet olmasın diye 5 liradan aşağıya satılmayacak. Ama şunu bir kez daha söylüyorum: İzmir’de musluklardan akan şebeke suyunu güvenle içebilirsiniz.”

DÖNÜŞÜMDE BİR ÜTOPYAYI HAYATA GEÇİRDİK
“Uzundere’de yüzde 100 uzlaşı ile başlattığımız kentsel dönüşüm projesine çok emek verdik. Şimdi orada ütopik bir şeyi hayata geçiriyoruz. Uzundere’nin ardından kentin diğer bölgelerinde planladığımız kentsel dönüşüm projelerinde uzlaşma oranları hızla yükseliyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın temelini attığı yaptığı kentsel dönüşüm projesi, bir boş arazi üzerinde uygulanıyor.  Aslında orada bir dönüşüm yok! TOKİ modeli yapılıp satılacaksa, o zaten kentsel dönüşüm değil! Belki konut ihtiyacını karşılamak için yapılan bir çalışmadır. Oraya stok konutlar yapılacak, riskli alan ilan edilen bölgedeki vatandaşlar uzlaştığında bu konutlardan verilecekse.. İşte o zaman kentsel dönüşüm olur.”

BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR
“Referandumdan ‘hayır’ da çıksa, ‘evet’ de çıksa, biz bu memlekette birlikte yaşayacağız.  Birbirimizin bir bardak suyuna, bir dilim ekmeğin ihtiyacımız var. Bunu hiçbir vatandaşımız unutmasın. Ülkelerin, devletlerin dostu yoktur. Dostu kendisidir. Biz bu ülkede barış içinde yaşamak istiyoruz. O yüzden kenetleneceğiz. Kendimiz çalışıp üreteceğiz, dimdik ayakta duracağız, bağımsız olacağız. Bunun için de hepimize büyük görev düşüyor. Maalesef siyaset çok agresif. O yüzden sakinleşmeye, uzlaşıya ihtiyacımız var. Makulu savunmak,  nezaketi hiçbir zaman elden bırakmak gerekiyor. Referandum sürecinde kimsenin tahriklere kapılmaması gerekiyor. Ben referandumun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”