GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Mayıs 2016 Pazartesi 17:43

Kocaoğlu ‘çöpe yargı freni’ne ne tepki verdi?

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’ndan Yamanlar’a yapılması planlanan çöp tesisi için çıkan yürütmeyi durdurma kararı hakkında ilk açıklama geldi. Kocaoğlu gündeme dair önemli mesajlar da verdi.

EGEDESONSÖZ – Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Kanal 35 Ana Haber Bülteni’ne konuk olarak gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin Yamanlar'da yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun verdiği yer seçimi uygunluk kararının yürütmesini durdurma kararını da ilk kez yorumladı.

- 'İZMİR'İN ÇÖPÜ'NDE YARGI FRENİ ŞOKU!... 

‘Yamanlar Projesi’nde süreci anlatan Başkan Kocaoğlu, “İnsanlar niye karşı çıkar anlamıyorum” dedi.

Kocaoğlu, “Bize bir bilirkişi raporunun olumsuz çıktığı yönünde haberler geliyordu. Mahkeme yürütmeyi durdurma verdi. Tabiî ki sürekli üst mahkemelere taşıyarak devam edeceğiz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu alan için 18 kurumdan olumlu görüş aldık. Sonra ihaleye çıktık. ÇED dosyasını yeniden tamamlamaya başladığımızda sadece Orman Bölge Müdürlüğü’nden olumsuz görüş gelmişti. Sonra Ankara’ya giderek 3 bakanımızla görüştük. Durumu ve ihtiyacı anlattık. Hem Binali Bey hem de Veysel Bey’le uzlaştık ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’yla da görüştük. Ve sonra Veysel Bey Çarşamba günü bizi ziyarete geldi. Olumlu görüşü bizzat müjdeledi. Bürokrat arkadaşlar da yazıyı gönderdi. Büyük bir aşama kaydettik ve sonra bu durum yaşandı” ifadelerini kullandı.



NEDEN KARŞI ÇIKIYORLAR ANLAMIYORUM! 

Kocaoğlu, “Ben 12 senedir İzmirlilerin teveccühüyle belediye başkanlığı yapıyorum. Hiçbir zaman ne bir vatandaşımıza, ne suya, ne havaya ne de hayvanlara zarar verecek bir iş yapmadım, yapmayacağım da… Burada bulabileceğimiz en uygun yer burası… Bütün eksiklerimiz tamamlandı. Ama İzmir’de şuanda ortalama 4 bin ton çöp çıkıyor. Bu çöpleri dünya artık bir sanayi ürünü olarak görüyor, hammadde olarak kullanıyor. Biz de son teknolojiyle bunu hammadde olarak kullanacağız. Çevreye zarar vermeyecek, tamamen kapalı bir sistem olacak. Buna insanlar niye karşı çıkar anlamıyorum! Şunu söyleyebilirler; ‘Biz bu projeyi takip edeceğiz’ diyebilirler. Hem yapım aşamasında hem çalışma aşamasında… ‘Eğer sözler, taahhüdüler tutmazsa gereğini yapacağız’ diyebilirler. Biz de onları danışma kurulu gibi görevlendirelim, istedikleri zaman denetlesinler” diye konuştu.

Kocaoğlu programda geride kalan hafta kentte büyük bir faciayı önleyen çifte terör operasyonunun ardından yakalanan zanlılardan birinin 2014 yılına kadar Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmış olduğunun ortaya çıkması ve akabinde Vali Mustafa Toprak’tan gelen çağrı üzerine de değerlendirmelerde bulundu.

BUNDAN SONRA ‘EMNİYETE SORALIM’ DEDİM…
“Biz suçluları, hele hele bölücüleri barındırmıyoruz. Neden barındıralım?” diyen Kocaoğlu, “Zaten mahkum olanları çalıştırmanın bir prosedürü var. Bizim ne olduğumuz, nereden geldiğimiz, nereye gittiğimiz belli… Bu bir siyasi malzeme olarak kullanılıyor. Daha dün arkadaşlara söyledim. ‘Bundan sonra sınava tabi tutulan personel adayları için Emniyet’e başvuralım’ dedim. Emniyete, ‘Bu insanların suçu var mı ya da böyle bir hissiyatınız var mı?’ diye soralım dedim. Çünkü ben bilemem ki, benim istihbarat teşkilatım yok. Adam zaten emekli olmuş, gitmiş… Ben bundan nasıl suçlanabilirim anlamıyorum” dedi.

SON DERECE OLUMSUZ
Öte yandan CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel’den de katı atık bertaraf tesisi hakkında çıkan yargı kararına yorum geldi. Yüksel, “İzmir açısından son derece olumsuz… Büyükşehir Belediyesi aşağı yukarı 2005’ten beri uğraşıyor. 4 milyon İzmirli’nin çöpünün bir şekilde bertaraf edilerek, bundan yararlanabilir hale getirmek gerekiyor. Bu 2 avukat arkadaşımız da bu 4 milyon kişiden 2’si ve onlar da katı atık üretiyor! Buna nasıl çözüm buluruz diye uğraşılması gerekiyor. Zaten bu tesisi hükümet 2 yıl boyunca erteletti. Şimdi de bu 2 arkadaşımız dava açıyor. Olabilir ama bu karar 18 ayrı kurumun onayı alınarak oluşan bir karar… Bu 2 arkadaş hangi teknik araştırmayı yaparak bu davayı açtılar bunu bilemiyorum” dedi.