GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Mart 2016 Cuma 10:57

Kocaoğlu: ‘Yanağında bir beni eksik’ diyorlarsa...

Gündemi değerlendiren Başkan Kocaoğlu, ‘EGİAD tartışması’na neden dahil olduğunu anlatırken, ÇED sorunu yaşanan çöp tesisi ise "Kim ne diyorsa o şekilde yapacağım. Hangi teknolojiyi istiyorlarsa kuracağım. ‘Yanağında bir beni eksik’ diyorlarsa bir de 'ben’ koyduracağım" diye konuştu.

EGEDESONSÖZ – Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Ben TV’de katıldığı canlı yayında gündemi değerlendirdi.

Başkan Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili ve MKYK Üyesi Atilla Kaya’nın Ankara saldırısından sonra gelen ‘Sorumlular istifa etsin’ açıklaması nedeniyle Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Seda Kaya’ya yaptığı çıkışla patlak veren tartışmaya neden dahil olduğunu açıkladı.

- BAŞKAN'DAN EGİAD'A DESTEK: İZMİR SAHİPSİZ DEĞİL... 

İZMİR’İN GELECEĞİNİ EGİAD’TA GÖRÜYORUM
Başkan Kocaoğlu, “Bu bir süreç… Bugün de Karşıyaka taraftarı 30 çocuk ifadeye çağrıldı. Konuşma, hiçbir şeye karışma, sadece hükümetin lehinde konuşabilir, yazabilirsin… Eleştiri hakkın yok! Eleştirirsen hep beraber düğmeye basılmış gibi üstüne gelinir. Ben de göreve geldiğimden bu yana EGİAD’a özel önem veriyorum. Genç oldukları için, İzmir’in pırıl pırıl, dünyayı tanıyan, ülkesini tanıyan, iş yapan gençleri oldukları için önem veriyorum. İzmir’in geleceğini de EGİAD’ta görüyorum. Ben bunlara umut bağlamışım. Bir kelimeden hareketle hırpalanmalarına yani susturulmak niyetine kent adına karşı çıkıyorum. Pırıl pırıl gençler… Seda Kaya da bunlardan birisi… O zaman hiç konuşmayalım biz, sadece taraftarları konuşsun” dedi.

BİR DE 'BEN' KONDURACAĞIM! 
Katı atık bertaraf tesisinin Yamanlar’da yapılması için tüm talepleri karşılamaya hazır olduklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Kim ne diyorsa o şekilde yapacağım. Hangi teknolojiyi istiyorlarsa kuracağım. ‘Yanağında bir beni eksik’ diyorlarsa bir de 'ben’ koyduracağım" diye konuştu.



İşte Başkan Kocaoğlu'nun programda öne çıkan diğer mesajları... 

TERÖR OLAYLARI
Üzülerek dün de şehitlerimiz var. Şehitlerimize rahmet diliyorum. Terörü şiddetle lanetliyorum. Bir an önce memleketimize barış gelmesini diliyorum. İnşallah bu badireyi atlatırız.

MERMER FUARI
Mermer fuarı Türkiye’nin ve İzmir’in en büyük fuarı... Fuar İzmir projesiyle büyük sıçrama yaptı. Bu yıl yüzde 12 büyüdü. Terör gerekçe gösterilerek Avrupa’daki terör olayları nedeniyle katılımın düşeceği rezervasyonların iptal edildiğiyle ilgili söylenti yapıldı. Bizde endişe içinde olduk. Ama 2 gündür çok iyi gidiyor. Özellikle dün mükemmeldi. Bugün bende an be an izlemeye çalışıyorum. Bu bir dönüm noktası… Mermer fuarı umduğumuzdan iyi gidiyor. ‘Anlaşmalar yapıldı’ haberleri geliyor. Yabancı alım heyetleri de çok fazla. Sonunda yarın akşam nabız daha sağlıklı tutulur. Çok şükür iyi gidiyor.

HEDEFLENEN PROJELERDE SON DURUM
İzmir Büyükşehir Belediyesi insiyatifinde olan işlerde, devlet kurumunda olan gecikmeler haricinde sıkıntımız yok. Bu da ister istemez bütün projelerde sıkıntı yaratabiliyor. Kamulaştırma meselesi önümüzde ciddi engel. Ama tramvayı süresinde başlattık ve devam ediyoruz. Buna benzer bir çok proje var. Hedeflediğimiz projelerin gerisinde değiliz.  

METRO VE TRAMVAY ÇALIŞMALARI
Narlıdere Metrosu’nda derin tünel ile çıkacağız. Çalışmalar devam ediyor. Buca çok sıkıntılı... Homeros Bulvarı ile Tınaztepe Kampüsü arasında ulaşımı metro yapmadan çözmemiz mümkün değil… En sıkıntılı ilçemiz. Homeros Bulvarı’nın açılması belli bir yere kadar rahatlattı fakat yeterli değil. Çevre Yolu’na çıkan caddeyi genişletiyoruz. Bir de Yıldız Mahallesi’nde viyadük yapılarak ulaşımı rahatlatmak istiyoruz. Kaynak problemimiz yok. Hemen yapım ihalesine çıkacağız. Bunun dışında Eski İzmir’e formül arıyoruz. Her şeyi bağlıyoruz, otogarı bağlayamıyoruz. Hızlı tren ile birlikte yapılacak diye görüşüldü. İstasyon konusunda TCDD çalışmalar yapıyor. Bizim 2 tane sıkıntımız var. Biri katı atık bertaraf tesisi, diğer ise büyük körfez projesidir.

ÇÖP VE KÖRFEZ’DE ÇED SORUNU
Yamanlar’daki katı atık bertaraf tesisi ile ilgili ön ÇED için bütün kurumlardan olumlu görüş aldık. Ön ÇED’den sonra ÇED almak için ihaleye çıktık. Bir firma aldı. ÇED almamız için 15 kurumdan ön görüş almamız gerekiyor. Sadece Orman Bölge Müdürlüğü’nün görüşü kaldı. Binali Yıldırım ve Veysel Eroğlu bakanlarımızla görüştüm seçimden sonra... ‘İlgileneceğiz’ dediler. Fakat bugüne kadar bir şey alamadık. 

'Yanağında bir beni' eksik diyorlarsa... 
Bürokraside gerekçe bitmez. Eğer gerekçe üretmek isteniyorsa, ömür boyu gerekçe üretilir. Ön ÇED için iki tane olumlu raporu olan kurum şimdi ÇED'i vermiyor. Artık engel demiyorum. Avrupa'ya gidiyorsunuz kentlerin içinde bu tesisler var. 2005'den beri yer arıyorum. Şimdi ‘olmayacak duaya amin’ demek için başka yerler öneriliyor. 3 yıldır bu yerle uğraşıyorum. Yamanlar’da bu tesisin yapılması için Çevre Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı kim ne diyorsa o şekilde yapacağım. Hangi teknolojiyi istiyorlarsa kuracağım. ‘Yanağında bir beni eksik’ diyorlarsa bir de ‘ben’ koyduracağım. Gelin tartışalım, biz burada hazırız. Katı atık bertaraf tesisiyle 10 yıldır uğraşıyorum. Bu kentin çöpü ne olacak? Oraya olmaz, nereye olur? Olmazsa niye olmaz? Almanya'da elin oğlu kentin göbeğine yapıyor da aynı teknolojiyle biz de niye olmuyor”.

- Körfez’de eksik yok. ÇED dosyası hazırlandı. Çevre Bakanlığı’na verildi. Çevre Değerlendirme Genel Müdürlüğü evraklar istiyor. Halbuki bunların hepsi dosyada var. He eyvallah eksik biter mi? Körfezden çıkan malzemenin bir kısmını İZSU arazisinde rehabilite edilecek, geri kazanılacak. Bir kısmı da ada yapılmak üzere çalışmalar yapılacak.  Bu çalışmalar uzun süre alacak. Zaten geçmişte bu işle ilgili bir deneyim yok. 2005’ten beri Dokuz Eylül Üniversitesi ile beraber çalışmalar yapıyoruz. Hocalar birbirinin projesini beğenmedi. Beğenmeyenlere bile yaptırdık. İZSU arazisindeki rehabilitasyona izin ver bari. En azından çalışmaya başlayalım, yol alalım.

SEN KİMSİN!
Bir de il müdür yardımcısı iki defadır olayları karıştırarak ‘eksik evrak var’ diye bize cevap veriyor. Ya sen kimsin! Yalan yanlış, aslı astarı olmayan konularla ilgili cevap vermesi hiçbir kurala sığmaz. Sen kimsin, sana ne! İşler yolunda gidiyor veya gitmiyor. Benim şube müdürüm, genel sekreterim, genel sekreter yardımcım bakana cevap verecek. Var mı böyle bir şey?  Böyle bir kural, hiyerarşi var mı? Kahraman mı olacak? Bize soruşturma açan, bizimle uğraşan, arkadaşlarımızı içeride yatıran bunun için karar veren kişilerin hepsinin durumu malumdur. Uğraşmasınlar. 

SİYASET NEDEN O’NUN ÜZERİNDEN YÜRÜYOR?
Hiç biri bir İzmir değil. Burası İzmir. İzmir bir prenses… Akdeniz’in yıldızı. Potansiyeli çok yüksek olan bir yer. İzmir’in potansiyeli İstanbul’dan başka hiçbir yerle kıyaslanamaz. Ankara dahil. Tüm bunları almak istedikleri için yapıyorlar. Ülke korkunç bir dar boğazdan geçiyor. Suriye, PKK, terör, ekonomi hepsi bıçak sırtı… Avrupa’ya gittiğimde ve buraya elçiliklerin ziyaretinde hep devletimi savundum. Hiç kimse bana başka bir şeyi yaptıramaz. 3-4 senedir sürekli her konuşmamda birlik ve beraberlikten bahsediyorum. ‘Biz Büyükşehir Belediye Başkanı’na yardımcı olmak istiyoruz, gelsin bizi görsün’ Görüyoruz zaten. Ondan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı’yla uğraş! İki tane stat... 3-4 senedir 100 milyon liralık şeyler uğraştırılır mı? Bu kentin insanı okuma yazma bilmiyor mu? İZELMAN’da PKK varmış! Bunu iktidar partisinin il başkanı ve milletvekilleri söylüyor. Aziz Kocaoğlu İzmir’in önünde engelmiş! Ne engeli? Nüfusuna göre, olanaklarına göre devletin yatırımlarının haricinde iddia ediyorum, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden daha yatırımcı bir belediye yok. Ben bir şey istemiyorum. Bu kentin problemlerini çözmek için izin istiyorum. Bana bölücü muamelesi yapamazsın. İnsanların zihnini karıştırmak için, kendinden daha iyi bildiğin, kendinden duruşunun daha sağlam olduğunu bildiğin beni siyasi kazanç sağlamak için karalayamazsın. Bunun hiçbir şeye faydası yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni başkan üzerinde törpülemeye çalışıyorlar. Törpülemeye çalışan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yıpratmaya çalışan adamların 4 milyon 200 bin hemşerimiz ile ilişkisine bakacaksınız, törpülemeye çalıştığınız adamın güven ilişkisine bakacaksınız. Ona göre konuşacaksın. Bu artık algı operasyonunu da geçti.

2019 KAVGASI ŞİMDİDEN BAŞLADI MI?
2019’un kavgası 6 ay kala başlar. Adım adım çalışırsın, biriktirirsin. Hepsine eyvallah. Ama kişiye dokunmasın, rencide etmesin. İktidar partisinin il başkanının ve milletvekillerinin muhalefet partisine nazaran daha fazla sorumluluğu olması lazım. Devlet de millet de bunu ister... 2019’da gelecek. Hepsine söyledim kardeşim benimle uğraşmayın. İzmirli lafa itibar etmiyor. İşe itibar ediyor. Sabah akşam medyadan dövmekle, eleştirmekle olmuyor. Senin yapman gereken bir tek şey var. İzmir’de geciktirdiğin, ötelediğin yatırımları hızlı bir şekilde yapacaksın. İzmir’e sökmüyor. İzmirli ‘Bir yap da görelim, oyumuzu da ona göre verelim’ diyor. Türkiye’nin başındaki problemleri, dış politikadaki sıkıntıları giderecek olan iktidar partisidir. Bu süreçte 2019’un siyasi kavgasına girecek ortam iklim var mı?  Halk her şeyi bıraktı. Terör, can güvenliğine bakıyor. Ekonomik ve siyasi soğuma var. Sen iktidar partisi olarak körükle yangına gidiyorsun. Memleketini seviyorsan su serpeceksin kardeşim.