GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Mayıs 2023 Çarşamba 10:19

Kırmızı et uçtu, tercih değişti… ‘Yoksul kıyması’na hücum!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, “Yükselen döviz fiyatları ve artan işsizlikle birlikte gıda enflasyonundaki artış vatandaşın alım gücünü büyük ölçüde azaltmakta, özellikle de dar gelirli kesimi daha fazla etkilemekte. Bu durum da vatandaşın gıda alışverişinde öncelikli olarak fiyat kriterini baz almasına ve hangi ürün, nerede ucuzsa oraya yönelmesine neden oluyor. Et fiyatlarındaki yüksek zamlar tavuk kıymasının tercih edilmesine sebep oluyor” diye konuştu.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Son dönemde artan enflasyon dolayısıyla kırmızı et başta olmak üzere birçok kalemde gelen zamlar beyaz ette de kendisini göstermeye başladı. Bununla birlikte alım gücü düşen vatandaşlar da daha uygun fiyatlı gıda alternatiflerine yönelmekte çareyi buldu.

Egedesonsöz’e konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, zamlı gıda fiyatları dolayısıyla vatandaşların tavuk kıyması gibi uygun fiyatlı alternatif ürünlere yöneldiğini söyledi. Toprak ayrıca, vatandaşlara saklama koşulları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

ET FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ SEBEBİYLE…
Vatandaşların tavuk kıymasına yönelmesinin gıda enflasyonu ile açıklanacağını kaydeden Toprak, “Gıda enflasyonu durdurulamaz artışı ile ülkemiz için adeta bir kanayan yara haline gelmiş durumdadır ve her ay artmasının ekonomik, sosyal, coğrafi, politik gibi birçok nedeni var. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı ülkemizde gıda harcamaları, çok büyük bir kesim için kira harcamalarından sonraki en fazla harcama kalemi olup hane bütçesinde önemli bir paya sahip. Yükselen döviz fiyatları ve artan işsizlikle birlikte gıda enflasyonundaki artış vatandaşın alım gücünü büyük ölçüde azaltmakta, özellikle de dar gelirli kesimi daha fazla etkilemekte. Bu durum da vatandaşın gıda alışverişinde öncelikli olarak fiyat kriterini baz almasına ve hangi ürün, nerede ucuzsa oraya yönelmesine neden oluyor. Et fiyatlarındaki yüksek zamlar tavuk kıymasının tercih edilmesine sebep oluyor” diye konuştu.

ÇÖZÜNEN ÜRÜN TEKRAR DONDURULMAMALI
Tavuk kıyması satın alan vatandaşlar için uyarılarda bulunan Toprak, “Perakende olarak alınacaksa, kıyma makinesinde sadece tavuk çekilmesine özen gösterilmeli ve çiğ olarak o an çekilmeli. Donuk olarak alınacaksa, son tüketim tarihine mutlaka bakılmalı, alışverişin sonunda alınmalı, mümkün olduğunca çabuk ve mümkünse soğuk torbayla eve götürülmeli, kullanılıncaya kadar dolabın derin dondurucu kısmında saklanmalı. Kullanmadan 1 gün önce kullanılacak kadar miktar dolabın +4C kısmına indirilip orada çözündürülmeli ve çözünen ürün kesinlikle tekrar dondurulmamalı. Çözündürüldükten sonra yapılan köfte de dondurulmamalı, pişirip tüketilmeli” dedi.

KEMİKLERİNDEN AYRILMIŞ OLMASI GEREKİR
Toprak bakanlığın tavuk kıyması ile ilgili maddelerini hatırlatarak, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan, 29 Ocak 2019 tarih ve 30670 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları Ve Et Ürünleri Tebliği’nin 4. maddesinde Kanatlı kıyma: Kemiklerinden ayrılmış çiğ hindi ve/veya tavuk etinin kıyma makinesinden geçirilmesiyle elde edilen kanatlı eti olarak tanımlanır. 6. maddede Lokanta, restoran, otel gibi hazır yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve hazırlanmış et karışımları satışı yapamaz. Perakende işletmeler kıyma, kanatlı kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları (köfte ve yöresel ürünler hariç) ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimi ise sadece tüketici talebi üzerine anında hazırlanabilir demektedir. 8. maddede ise, kanatlı kıyma kemiklerinden ayrılmış çiğ hindi eti ve tavuk etinden üretilir ve kanatlı kıyma ve kanatlı kıyma kullanılarak hazırlanmış kanatlı eti karışımları sadece dondurulmuş olarak piyasaya arz edilir. 18. maddede  Kanatlı kıyma ve kıyma etiketlerinde “Yağ en çok %..” ve “Kolajen bağ doku proteini/et proteini oranı en çok ..” ibaresi ürün adı ile aynı yüzde ve ürün adının en az 2/3’ü büyüklüğünde bulunur ve çiğ kanatlı eti, kanatlı kıyma ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarının etiketinde “Pişirme sırasında merkezi sıcaklık en az 72 °C’ye ulaşmalıdır” ifadesi yer alır demektedir. Ayrıca tebliğin Ek-1’inde kanatlı kıymanın bileşiminin yağ yüzdesi en az 25%, yağsız olanlarda en az 7% olması gerektiği belirtilir” diyerek sözlerini noktaladı.