GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
30 Mayıs 2022 Pazartesi 08:33

Kiraz, üretici ve tüketiciyi birbirine düşürdü!

Üreticiler, artan girdiler nedeniyle kilosunu 45 liraya mal ettikleri kirazı en düşük 50 liradan satmayı hayal ederken, iç pazarda en fazla 20 liradan satar hale geldi. Oray, “Üreticiyi düşünen yok, herkes kendi ticaretine bakıyor” derken, Erişen de “Vatandaşa makul fiyattan kiraz sunabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İki hafta önce piyasaya sürülmeye başlayan “erkenci kiraz”ın ardından, havaların ısınmasıyla birlikte sezonluk kiraz da sofralara düştü. Kiraz üreticisi, artan gübre, enerji ve işçilik ücretleri nedeniyle 40-45 liraya mal ettiği ürünü en azından 50 liraya satmanın hesabını yaparken, bugün en üst kalite kirazı ancak 20 liraya satabiliyor. Üretici, bu durum karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşarken, pahalı olacağı öngörülen kirazı yiyemeyeceğini düşünmeye başlayan tüketici ise 30 liralık etiketi makul karşılamaya başladı.

ORAY: ÜRETİCİYİ HİÇ DÜŞÜNEN YOK
Kirazın başkenti Kemalpaşa’da üreticiler, ihracattan da umduklarını bulamadı. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Üreticiyi düşünen yok. Herkes kendi ticaretine bakıyor. Üretici, maliyetin altında bir hasat gerçekleştiriyor” dedi.

Pek çok manav ve AVM’de kaliteli kirazın 80 lira olduğuna dikkat çeken Oray, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Üreticiden çıkış anlamında en kaliteli, rengini, tadını almış aşı kirazın kilosu 20 lira. Tüketicinin çarşıda pazarda kilosu 30 liradan alıp yediği iyi bir kiraz, üreticiden 7-8 liradan çıkıyor. Yazık bu üreticiye. Üreticiden 20 liraya alınan kirazın AVM’lerde 80 lira olmasını, uçurumun bu kadar artmasını kabul edemiyoruz. Bu yıl rekolte, geçen yıla göre yüzde 20 oranında daha fazla. Ancak son aylarda ülkenin ekonomik halini herkes biliyor. Mazot, elektrik, ilaç, gübre ve işçi ücretleri katlanarak arttı ve biz bir kilo kirazı 40-45 liraya mal ettik. Tüketici, her halükarda kirazı pahalıya tüketiyor ancak olan, her zaman olduğu gibi yine üreticiye oluyor. İhracat başladı. Aradaki açığı ihracatla kapatırız diye umutlandık, o da olmadı. İhraç ürünler 80 liraya gidiyor. Birkaç güne kalmaz, o da 50 liraya iner.”

ERİŞEN: BIRAKIN VATANDAŞ, BARİ KİRAZI NORMAL FİYATTAN YESİN
İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen de kirazın fiyatının, diğer meyvelerle kıyaslandığında makul olduğunu söyledi. İzmir’deki pazaryerlerinde bir kilo kirazın 30-35 lira aralığında satıldığını belirten Başkan Erişen, “Havalar birden ısınınca, piyasada bir anda bol miktarda kiraz oldu. Rekolte de çok iyi durumda. 30-35 liraya kiraz, tüketici açısından bence bu dönemde son derece iyi bir fiyat. 15 liraya da kiraz var” yorumunu yaptı. Pazarcı esnafı olarak halka makul fiyattan kiraz satıyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, fiyat konusundaki tartışmaların gereksiz olduğuna vurgu yaparak, “Bırakın vatandaş, bari kirazı normal fiyattan yesin” diye konuştu.