GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
25 Haziran 2023 Pazar 13:33

Kemeraltı'ndan bayram manzaraları... Esnafın umudu gurbetçilerde!

Kemeraltı'nın Kurban Bayramı öncesinde de her zamanki gibi yoğun kalabalık olduğunu ancak bu kalabalığın esnafa katkısı olmadığını anlatan İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Yine de Allah bereket versin, deyip evimize gidiyoruz. Sünnet ve düğün sezonu açıldı, gurbetçiler, turistler geliyor. İşlerin düzeleceğine olan umudumuzu yitirmedik" dedi

EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci, yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Girgin, Kemeraltı esnafının sorunları ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

BAYRAM DÖNEMİNDE DE İŞLER İYİ DEĞİL, ÇÜNKÜ...
Kemeraltı esnafının Kurban Bayramı hareketliliğini değerlendiren Başkan Semih Girgin, “İşler çok iyi diyemiyoruz, hayatın gerçekleri ile savaşmaya devam ediyoruz. Bayram öncesi hareketliği şu an için Kemeraltı’nda yaşanıyor. Seçim atmosferinden çıktık, insanlar rahatladı. Çarşı ve esnafımız ile birlikte, işlerde olağan artış beklenen bir dönem içerisindeyiz. Okullar kapandıktan sonraki süreci iyi değerlendiren bir çarşıyız. Ancak istediğimiz şeyleri istediğimiz ölçüde yapamıyoruz. Bu da bir gerçek. Çünkü insanların alım gücünün iyi olmaması, doların yüksek olması ve giderlerimizin çok olması bizim her türlü ürünümüze yansıyor. Okulların kapanmasının ardından hem düğün hem sünnet sezonu da açıldı. Bu dönem, Kemeraltı için aksiyonu yüksek bir dönem. Belli sektörler o dönemi iyi geçiriyorlar. Bu süreçte birde fiyat tutturmak da çok önemli. Yeme içme ile ilgili bizim bir ağırlığımız var bunu da iyi değerlendiriyoruz. Mevsimsel ürün satanlar da dengeyi sağlıyor. Biz yazdan her zaman umutluyuz” dedi.



BABALAR GÜNÜ, ANNELER GÜNÜ GİBİ DEĞİL

Babalar gününün, Anneler günü gibi hareketli geçmediğini söyleyen Başkan Girgin, “Annelerin anaçlığının getirdiği bakış açısı ile babanınki çok farklı. Hediye çeşitliği annede daha çok, baba da biraz daha sığ bir hediye çeşitliği var. Çarşı, babalar gününü çok hissetmiyor. Ancak, normal günde yaptığımız işlerden bir tık fazla iş yapmış olabiliriz” dedi ve Kemeraltı'ndaki fotoğrafı şöyle anlattı:

"Kemeraltı'nda yoğun bir kalabalık var, ancak o kalabalığın esnafa bir katkısı yok. Biz her zaman az kazansak da çok kazansak da Allah bereket versin diyen bir kitleyiz. Ancak, giderler çok fazla olduğu için gelir, bizim açığımızı kapatmıyor. Hep bir gün sonrasına iyi niyetle bakıyoruz. Turistlerimiz geliyor, bizlere ivme kazandırıyor. Yaz mevsimi de insanları çok farklı etkiliyor. Yağmur ve soğuktan çok etkilenen bir çarşıyız. Kemeraltı’nın havası insanlarımıza her zaman iyi gelmiştir. Bizi ayakta tutan en büyük kesim kadınlarımız ve gençlerimiz. Eskiden bayram öncesi her şey Kemeraltı esnafından alınırdı. Artık bayramlarda insanlar kendilerine bir şey almak istemiyorlar ve ellerindekiyle yetiniyorlar. Çarşıda tanık olduğum bir diyalog var. Çocuk, en güzel ve pahalı bir ürünü seçti ama annesi, bütçesine uygun olan ürünü çocuğuna beğendirmeye çalıştı. Gerçekten tüketici için zor. Ancak Kemeraltı’nda her türlü bütçeye uygun ürünün bulunduğu bir çarşıyız.” 

BİNANIN BOŞ KALMASI, MÜLK SAHİBİNE DAHA BÜYÜK ZARAR
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın kendisine has bir havası olduğuna dikkat çeken Başkan Girgin, yüksek kiralardan dert yandı, mülk sahiplerine çağrıda bulundu:

“Yaz döneminde, bir süredir kapalı olan dükkanların açıldığını görüyoruz. Bazı mal sahipleri yüksek kirada inat ediyor. Oysa binasının boş kalması ona çok daha zarar yazıyor. Ve bina boş kaldıkça enerjisini yavaş yavaş kaybediyor. Kemeraltı için bir ışığın dahi yanması büyük değerdir. Kemeraltı’nda dükkân boş kalmaz ancak büyük bir inatlaşma var. Mülk sahipleri dükkânından çıkan kiracısının ardından dükkâna yenileme yapmadan hatta dükkânın temizliğini dahi, kiracının bıraktığı kirlilikle tekrar kiraya vermeye çalışıyor. Kemeraltı’ndaki mal sahibi önce kendi dükkânına ve yollarına sahip çıkmalı. Dükkân kiralamalar yavaş yavaş çoğalmaya başladı. Kafe firmaları gelir oldu. Ana arterin dışında yeni açılan bir kafe var. Orada öyle şık bir kafe gören vatandaş, bak burada da güzel yerler varmış, diyor, oralara sık sık gelerek değer katıyor. Kemraltı’nda herkes birbirini tetikliyor. Kapalı kepengler yavaş yavaş azalıyor. Keşke Kemeraltı’nın kurallarını tekrar yazıp, Tarihi Çarşılar Federasyonu ile beraber kanunu geçirebilirsek. Boş kalan her dükkânın mal sahibi açısından da bir sorumluluğunun olduğunu düşünüyorum."


HİÇ OLMAZSA VERGİ DAİRESİ KEMERALTI'NDA KALSIN!
Emniyet müdürlüğü, adliye ve belediyeden sonra vergi dairesinin de Konak'tan taşınacak olmasından büyük üzüntü duyduklarını belirten Başkan Girgin, "Kemeraltı Vergi Dairesi vardı, depremde zarar gördüğü için boşaltma kararı çıktı. Biz Vergi Dairesi’nin Kemeraltı’nda kalması için çok mücadele ettik. Ancak devlet kurumlarının kalacağı binalarda bazı şartlar aranıyor. Bina yaşının düşük olması ve tüm KAROT testlerinden başarı ile çıkmış olması gibi.  Bu birim bizim için çok değerliydi. Kemeraltı Vergi Dairesi’nin, Kemeraltı’nda kalması için çok uğraştık ancak maalesef kriterlere uyan bir bina bulamadık. Çok insan çeken bir yerdi. İşlem yapmak için gelenler mutlaka Kemeraltı’na insan çekiyordu. Kemeraltı’ndan, belediye binası, emniyet binası, kaymakamlık ve defterdarlıklar vardı. Bu binalar Kemeraltı Çarşısı’ndan gitti. Onlar gidince Kemeraltı, çok sayıda müşteri kaybına uğradı. Biz insan sayısından çok fedakârlık ettik. Artık elimizdekini korumamız ya da kültür turizmi denilen turiste yönelik çalışmalara dönmemiz gerekiyor. Kemeraltı odaklı gelecek insanların olması gerektiğini düşünüyoruz”  dedi.

KÜÇÜK KONSERLER, ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER YAPMAK İSTİYORUZ
Kemeraltı esnafını sosyal yaşama kazandırmak için çalışmaları olduğundan bahseden Başkan Girgin, sosyal projelerden söz etti. “Kemeraltı esnaf korosu yapacağız çalışmalarımız devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası ile bir program hazırladık. Esnafımıza 3 dalda bir eğitim sürecine başlayacağız.  Aynı zamanda esnafımızın çocuklarına özel çeşitli kursları da başlatıyoruz" dedi ve Kemeraltı'nın sosyal etkinliklere ev sahipliği yapması konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Konser gibi etkinlikler için meydana ihtiyacımız var. Fakat öyle bir şey yok. Biz de altyapı çalışmaları bittiğinde, küçük küçük alanlarda, küçük konserler olmasını talep ediyoruz. Gençlerin çalıp söylediği etkinlikler... Kemeraltı'nın akşamları da yaşamasını sağlamalıyız. Bu yaz aylarında mutlaka birkaç küçük konser düzenleyeceğiz."