GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Ocak 2024 Çarşamba 18:01

Kemalpaşa'nın dönüşüm planları askıda!

Kemalpaşa Atatürk ve Soğukpınar mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm planları dördüncü kez askıya çıkarıldı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – 2015 yılında dönemin Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ve rezerv alanı ilan edilen İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki Atatürk ve Soğukpınar Mahalleleri 81,16 hektarlık alanın imar planları yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kemalpaşa Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nı askıya çıkardı.

Hazırlanan imar planına göre dönüşüm alanında mevcut bulunan 4 bin 643 konut ve ticari yapı birim sayısı askıya çıkan planlar 4 bin 855’e çıkarılması planlanıyor. Yine plana göre konut alanları için 1,8 emsal ve 6 kat yapılaşma hakkı tanınırken ticari yapılar için 1,5 emsal ve 3 kat yapılaşma hakkı tanındı. Öngörülen nüfus 15 bin 681 olarak belirlendi.



İKİ KEZ İPTAL EDİLMİŞTİ
Planlama alanına dair daha önce askıya çıkarılan iki imar planı Kemalpaşa Soğukpınar ve Atatürk Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Derneği tarafından açılan davalarla iptal edilmişti. İkinci kez askıya çıkan imar planı İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti ve karar Danıştay tarafından da onanmıştı.

Üçüncü kez askıya çıkan imar planı ise bölge halkının onayına almıştı. Plan, kurumların itirazlarının giderilmesinden ardından yeniden yayımlandı.  



TAPUSUZLAR DA PLANDA
Planda tapusuzlarla ilgili madde de yer aldı. Plan açıklama raporunda tapusu olmayanlarla ilgili “Planlama alanında 2981 sayılı kanun, 4706 sayılı kanun, 6292 sayılı kanun, 775 sayılı kanun v.b. Kanunlar uyarınca hak sahibi olan taşınmaz malikleri için imar uygulaması sırasında uygulamadaki teknik gereklilikleri karşılamak kaydıyla bulunduğu imar adasından hak sahibi olmaları veya en yakın imar adasına transfer edilmesi esastır. İmar mevzuatındaki kaynaklı gerekçelerle bulunduğu imar adasına veya yakın imar adasına transfer edilemeyen hak sahipleri rezerv yapı alanında hak sahibi yapılabilir.” ifadeleri yer aldı.