GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
20 Ekim 2023 Cuma 16:58

Kazanan proje belli oldu... İzmir'in kalbine yeni bina!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim İzmir depreminde hasar gördüğü için yıkılan ana hizmet binasının yerine inşa edilecek anıt yapı için açtığı “Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi” yarışması sonuçlandı ve yerine yapılacak yeni yapının detayları ortaya çıktı.

EGEDESONSÖZ - 30 Ekim 2020’deki depremde hasar gördüğü için boşaltılan İzmir Büyükşehir Belediyesinin Konak'taki ana hizmet binası yıkım kararı tartışmalara neden olmuş, pek çok kesim binanın kent belleğinde önemli yere sahip olduğu için güçlendirilerek korunmasını talep etmişti. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkarak binanın yıkımını gerçekleştirmişti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıkılan ana hizmet binasının yerine inşa edilecek anıt yapı için açtığı “Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi”  yarışması düzenlemişti.. Yarışmaya 150 proje başvurmuş ve başvurular elenerek 8'e kadar indirilmişti.  Yarışmayla yerel demokrasinin temsil edildiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı, toplumsal yaşamı iyileştiren kararların alındığı halka açık Belediye Meclis Salonu projelerinin elde edilmesi hedeflenmişti. 

Arkitera isimli mimarlık sitesinde yer alan bilgilere göre; Jüri heyetinin Ahmet Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi toplantı salonunda 04 – 06 Ekim 2023 tarihleri arasında yaptığı değerlendirme toplantısı sonucunda ödel alan ekipler belli oldu. 

Birincilik ödülü ekip temsilcliliğini Selim Atak'ın yaptığı atölyemekan ekibine verildi. Ekipte İç Mimar Rahmi Hızarcıoğlu,  Peyzaj Mimarı Doğu Ayan ve Mimar Cansel Molva yer alıyor. 

Ödül alan projeden detaylar:

Projeye dair jüri raporu şu şekilde: 


85 Sıra Numaralı Proje: “Anıt örtü” altında kalan parçalı bileşik zemin yapıları ve bu örtünün içinden yükselen üç büyük ayrık kütle ile belirlenen bütünleşik bir kompozisyona sahip olan yerleşke bulunduğu yere bütünüyle çok iyi tutunuyor. Bu tutunma fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da çok güçlü bir etkiye sahip. Parçalı zemin yapıları ve aralarındaki geçiş mekânlarıyla “açık hava galerisi”ne dönüşen zemin, örtüdeki kertikler ve deliklerle sağlanan denetlenmiş gün ışığıyla güçlü ama sakin bir dramatik etkiye de sahip. Çukur bahçelerle oluşturulan yalıtılmış mekânlar doğal havalandırma ve gün ışığını kullanma imkânlarının yanı sıra dramatik etkinin arttırılması için de önemli bir katkı sağlıyor. Başkanlık, meclis ve HİM ofislerinin ayrık kütleleri içerdikleri işlevleri güçlü ve okunaklı bir biçimde temsil etme niteliğine sahip. Bu temsil niteliği yakın çevresiyle içinde bulunduğu meydan, biraz daha geniş anlamda İzmir ve daha da geniş anlamda Ege mimarlığıyla kurduğu ilişkilerle daha da güçleniyor. Antikitenin, Levanten üslûbun ve Milli Mimari etkilerinin soyut bir kolaj etkisiyle bir arada kullanıldığı yapı bu sayede eklektik sayılabilecek bir etkiyi başarıyla bütüncül bir anıtsal senteze dönüştürebiliyor. Parçalı yapının getirdiği bir kolaylıkla sonraki aşamalarda olumlu yönde geliştirilebileceğini düşündüğümüz öneri için yapıya ilişkin en önemli tavsiyemiz -8.96 kotuna kadar indirilmiş olan bodrum katın en çok -4.50 kotuna kadar indirilmesi yönünde olacaktır. Çevreye ilişkin önemli önerimiz ise ötelenmiş alt yol çıkışının -bu proje için elzem olmadığını ve inşa zorluğunu düşünerek- yapılmaması yönündedir. Bu bölgede araç trafiğini çoğaltmamak için kapalı otoparkı zorunlu olduğu kadarıyla yapmayı ve iç bağlantıları da bu çerçevede ele almayı doğru buluyoruz. HİM ofisleri kütlesinin genişletilerek yüksekliğinin azaltılmasının da olumlu katkısı olacağını düşünüyoruz. Bunlar ve sonradan ortaya çıkabilecek konulardaki tavsiyelerle geliştirilebilir olduğunu düşündüğümüz proje, çevresinden etkilenme ve çevresini etkileme bağlamında meydanla kurduğu güçlü ilişkisi, tanıdıklık hissiyle sağladığı davetkâr açıklığının yanı sıra başkanlık ve meclisi ayrı ayrı temsil etmekteki başarısıyla da oybirliğiyle 1.Ödüle lâyık bulunmuştur.