GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Mart 2022 Pazartesi 09:46

Kaymakamın salamura tesisi haberlerine engel mahkemeden döndü!

İzmir 7. Sulh Ceza Mahkemesi Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin’in başvurusu üzerine hakkında çıkan haberlerle ilgili alınan “erişimin engellenmesi” yönündeki kararları iptal etti. Mahkeme, 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin önceki kararlarını bozarken özellikle milletvekillerinin açıklamaları için “görevleri kapsamında değerlendirme” ifadelerini kullandı. Kararda, açıklamaların haber niteliği taşımasına da vurgu yapıldı.

EGEDESONSÖZ- Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin’in mülki amir sıfatını taşıdığı ilçede arazi alım satımlarıyla gündeme gelmesinin yankıları sürüyor.  Cumhurbaşkanlığı kararıyla Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı ilan edilen ilçede tarım arazisi vasıflı arazi alıp sonrasında “zeytin salamura tesisi” imarı çıkarttıktan sonra satışını yapan Kaymakam Özmen’in eşinin de ilçede savcı olarak çalışıyor olması tartışmaları alevlendirmişti. Kaymakam Özmen, olayın patlak verdiği günden itibaren milletvekili açıklamaları, siyasi parti temsilcileri ve birçok kişinin değerlendirmelerinin yer aldığı haberler için mahkemeye başvurarak “erişimin engellenmesini” talep etmişti. İzmir Valiliği’nin yaptığı arazi alımları gündeme geldikten sonra kamuoyuna yaptığı “muhakkik görevlendirilmiştir” açıklaması da mahkemeye sunulan listede yer alıyordu.

Özmen’in başvurusunu değerlendiren ve 150’nin üzerinde ulusal ve yerel haberlerin linkini inceleyen İzmir 6. Sulh Ceza Hakimliği haberler için “erişimin engellenmesi” yönünde karar verdi. Karara ilk olarak CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan itiraz ederken durumu “milletvekilinin yasama görevini yapmasına müdahale” olarak açıklamıştı. Aynı mahkeme yapılan itirazı kabul ederek Bakan’ın açıklamalarının yer aldığı şahsi internet sitesindeki haberlere ilişkin erişimin engellenmesi yönündeki kararını kaldırdı.

CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel ve Sevda Erdan Kılıç’ın da çeşitli açıklamalarda duruma tepsi gösterdiği süreçte bazı basın yayın organları haberlere getirilen erişimin engellenmesi yönündeki karara itiraz etti. Kaymakam Özmen’in hakkındaki iddialarla ilgili görüşünü alarak konuyu haberleştiren EGEDESONSÖZ de mahkemeye başvuru yaparak erişimin engellenmesinin kaldırılmasını talep etti. Kurum avukatı Fatih Şimdi’nin yaptığı başvuruyu değerlendiren İzmir 7. Sulh Ceza Mahkemesi alınan kararları iptal etti. Özmen’in “erişimin engellenmesi” yönünde aldığı kararı bozan üst mahkeme kararı da taraflara tebliğ etti.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU!
İzmir 7. Sulh Ceza Hakimi Mustafa Utku Şanlı imzalı kararda şu ifadelere yer verildi:

“URL adresine erişimin engellenmesine yönelik itiraz açısından yapılan incelemede, belirtilen URL adreslerindeki haber içeriklerinin bir kısmının milletvekili görevinde bulunan kişilerce görevleri kapsamında yapılan soru önergesine, açıklamalara ve yine bazı milletvekillerinin ve siyasi parti sözcülerinin karşı açıklamalarına ilişkin genel olarak milletvekili/siyasi parti sözcüsünün açıklamalarının aynen haberleştirilmesi mahiyetinde olduğu, bu bağlamda itiraza konu kararla erişimin engellenmesine karar verilen URL adreslerindeki içeriklerin Anayasa ile teminat altına alınan basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin gerektiği anlaşıldığından, açıklanan nedenlerle belirtilen URL adresine ilişkin olarak İzmir 6. Sulh Ceza Hâkimliği'nin 02/03/2022 tarih 2022/1298 D.iş sayılı kararına yapılan itirazın KABULÜNE karar verilmiştir”

İLGİLİ HABER LİNKLERİ ŞU ŞEKİLDE

-AK PARTİ VE CHP ARASINDA 'KARABURUN' GERİLİMİ… SÜREKLİ: HERKES YAPTIĞININ BEDELİNİ ÖDEYECEK!

-CHP'Lİ KILIÇ'TAN KARABURUN KAYMAKAMI ÇIKIŞI: KUMPASA GEÇİT VERMEYECEĞİZ!

-AK PARTİLİ KAYA'DAN CHP'YE: BAKALIM NE ZAMAN ÇARK EDECEKLER?

-KAYMAKAM HANIM'IN SALAMURA TESİSİ MECLİS GÜNDEMİNDE... CHP'Lİ BAKAN: SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?

-İNCELEME BAŞLATILDI... VALİLİK'TEN KARABURUN KAYMAKAMI AÇIKLAMASI!