GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Ekim 2016 Salı 17:16

Kaymakam Erkayıran denize daldı, ağları temizledi!

Denizlerin Terk edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi finali Urla'da yaptı. Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran’ın da aralarında bulunduğu dört dalgıç Urla İskele açıklarında 17 metre derinliğe dalarak terk edilmiş av araçları temizliği yaptı.

2014 Yılında hayata geçirilen ''Denizlerin Terk edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi'' nin kamuoyuna tanıtımı ve kapanışı Urla’da gerçekleşti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen deniz temizlenmesi etkinliğine, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Jandarma Komutanı Binbaşı Cemil Erdemir ve Ege Deniz Bölge Komutanlığı Hareket Eğitim Şube Müdürü Yüzbaşı Engin Anar katıldı.

Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran’ın da aralarında bulunduğu dört dalgıç Urla İskele açıklarında 17 metre derinliğe dalarak terk edilmiş av araçları temizliği yaptı. Yapılan dalışın ardından denizin dibinden metrelerce uzunluğunda balık ağı çıkarıldı.

İzmir’de “Denizlerin Terk edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi'' kapsamında Ege Denizi, Çeşme, Urla ve çevresindeki balıkçılar ile yapılan görüşmeler sonrasında 0-39 metre arasından belirlenen toplam 48 lokasyonda yaklaşık 120.000 metrekare alan taranarak 35 bin metrekare ağ çıkarıldı.

“DENİZLERİMİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
111 kilometre sahili olan Urla için denizimiz çok önemlidir diyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Denizlerimiz bizler için çok önemli. Balıkçılık sektörü için de ayrı bir öneme sahip. Burada yaşayan canlıların insanlara temiz ve sağlıklı dönebilmesi açısından yapılan bu temizlik çok önemlidir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Urla’nın 111 kilometre sahil şeridi var. Bu sadece Urla’nın değil ülkemizin güzelliği diyen Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek; “Bu bölge balıkçılık açısından çok önemli bir geçim kaynağıdır. Çeşme Kaymakamımızın da dediği gibi temizlemek değil, kirletmemek gerekir. Yapılan bu proje ile denizlerimiz temizleniyor. Cidden çok güzel bir proje” şeklinde konuştu.

Denizin altında farklı bir dünya olduğunu belirten Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, “Beslendiğimiz ve insanların geçimini sağladığı sualtına maalesef o kadar özen göstermiyoruz. Balıkçılarımız zaman zaman ağ malzemelerini atıyorlar. Zaman zaman basınçlı bombalar kullanılması itibariyle toplu balık ölümlerine yol açılıyor. Bu deniz bizimse, bu denizden doyuyor, bu denizden geçim sağlıyorsak denizimize sahip çıkmalıyız. Asıl olan temizlemek değil, kirletmemektir. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise “Ağların denizlerden çıkarılması adına bir çalışma yürüttük ve proje iki yıldır uygulanıyor. Toplamda 35 bin metrekare ağı denizden çıkarma başarısı gösterdik. Denizin dibinde yer alan bu av araçları, deniz canlılarına çok zarar vermektedir. Bu proje canlılar için oldukça önemlidir. Projenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekliyoruz” şeklinde konuştu.