GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Mayıs 2017 Cumartesi 13:45

Katliam gibi kazada çok sayıda ölü ve yaralı: İzmir'de matem var

İzmir’den Marmaris’e gitmekte olan tur otobüsü, Muğla-Antalya karayolu Sakargeçidi mevkisinde kontrolünü kaybederek uçuruma yuvarlandı. Kazada ölenlerin sayısı 24'e çıktı. 10 yaralının ismi açıklanırken için sağlık durumu ile ilgili de Muğla Valiliği'ndne açıklama yapıldı.

Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi mevkiindeki virajlı rampada bir tur otobüsü devrildi. Kazada çok sayıda ölü olduğu belirtilirken olay yerine ambulanslar ve sağlık ekibiyle, itfaiye ekipleri de sevk edildi.

-  EN ACI ANNELER GÜNÜ... İZMİR AĞLADI, TÜRKİYE AĞLADI...

- KATLİAM GİBİ KAZADAN İLK KARELER

- İZMİR'DE ANNELER GÜNÜ'NDE MATEM: KRİZ MASASI KURULDU, BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI... 

- KAZADA KAHREDEN DETAY: MOLA YERİNDE ARAÇ DEĞİŞTİRDİ

- KAZADA ÖLEN VE YARALANANLARIN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

 Muğla Valisi Amir Çiçek, kazada çoğunluğu kadın ve çocuk 17 kişinin öldüğünü 13 kişinin yaralandığını söyledi. Vali, daha sonra yaptığı açıklamada ölü sayısının 20'ye yükseldiğini açıkladı. Saat 14 50'de yapılan açıklamada ise ölü sayısının 23'ye yükseldiği belirtildi. 18.25'te yapılan açıklamada ise sayı 24'e yükseldi. Vali'nin verdiği bilgiye göre tur otobüsü yerli turistleri taşıyordu. Muğla Valisi Çiçek "İlk belirlemelere göre aracın frenleri patlamış" dedi. Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar  "Durum vahim, çok sayıda can kaybı var. Kazanın sürücü hatasından kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.

OTOMOBİLİN ÜZERİNE DÜŞTÜ

Edinilen bilgiye göre, günü birlik gezi için İzmir Buca'dan Marmaris’e gitmekte olan 03 FR 247 plakalı araç, hızla yol almaya başladı. Yolcuların çığlıkları arasında, virajda yaklaşık 20 metreden alt yola uçan midibüs, 35 AL 1645 plakalı otomobilin üzerine düştü. 

İLK BELİRLEMELERE GÖRE FRENİ PATLAMIŞ

Muğla Valisi Amir Çiçek, kazada 17 kişinin öldüğünü söyledi. Yaralılar arasında durumu kritik olanlardan 3 kişi daha hastane yolunda hayatını kaybetti. Ancak acı haber bununla da bitmedi. 3 kişinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı. Ölü sayısı son açıklama ile 24'e yükseldi. 10 kişinin ise durumu ağır. Çiçek, "Başımız sağolsun. Bu yarım otobüs. Tur otobüsü. İçlerinde yabancı turist yok. Kazanın nedeni inceleniyor. İlk belirlemelere göre aracın frenleri patlamış" dedi.

ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYORLARMIŞ

Kaza yapan otobüsteki yolcuların İzmir’den Marmaris’e ‘Anneler Günü’ dolayısıyla düzenlenen programa gittikleri öğrenildi. Grubun iki midibüs ile art arda İzmir’den yola çıktıkları kaza yapan 03 FR 247 plakalı midibüste ise 34 kişinin bulunduğu bildirildi.  Yaralıların kaldırıldığı hastanelerden Muğla Tıp Fakültesi Başhekimi Ümit Başar Semiz, "Anneler kutlaması için İzmir'den yola çıkmışlar. Şu an çok yoğun bir tedavi sürecindeyiz. O yüzden çok iletişim kurulamadı. Ama keskin bir dönüş esnasında otobüsün virajı alamadığı ve alt yola düştüğü bilgisi var bizde" diye konuştu. 

BUCA'DA MATEM
Muğla'da uçuruma yuvarlanan ve ilk belirlemelere göre 20 kişinin öldüğü 11 kişinin yaralandığı tur otobüsünün İzmir Buca'daki Selanik Türkleri Buca Yaylacıklılar Derneği önünden kalktığı iddia edildi. Kazayı haber alan kazazedelerin yakınları ve Yaylacık Mahallesi sakinleri dernekte toplanarak bilgi almaya çalıştı. Buca Belediye Başkanı Levent Priştina, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'dan gelen haberlerin çok kötü olduğunu, çok üzgün olduklarını dile getirdi.

Yaylacık Mahallesi'nde daha önce de turlar düzenleyen bir kadının girişimiyle bir araya gelen kadınların 2 midibüsle yola çıktığını anlatan Piriştina, "Vatandaşlar endişe içinde yakınlarından haber almaya çalışıyor. Bizler de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Otobüste kimler vardı, öğrenme çabası içindeyiz. Başımız sağ olsun" dedi.

Öte yandan, İzmir Valisi Erol Ayyıldız da Yaylacık'taki derneğe giderek burada toplanan vatandaşlara başsağlığı dileklerini iletti.

Diğer yandan Buca'da bugün ve yarın yapılması planlanan anneler günü eğlenceleri ve çocuk bale gösterilerinin iptal edildiği öğrenildi.

MARMARİS KAYMAKAMI:  SAĞLIK DURUMLARI HAKKINDA HENÜZ BİLGİ YOK"

Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, yolcu midibüsünün şarampole yuvarlandığı kazada yaralanan 11 kişiden 3'ünün Marmaris'te tedavi altına alındığını söyledi. Yüksel, şöyle konuştu:

"Marmaris olarak biz de ambulanslarımızı sevk etmiştik. Marmaris Devlet Hastanesine 2, Yücelen Hastanesine bir yaralımız intikal etti. Burada bir bayan ve bir çocuk, Yücelen'de de 17 yaşında bir çocuk var. Sağlık durumları hakkında henüz bilgi yok. Çok ciddi olmadığını tahmin ediyorum. Anneler Günü öncesi, bayan yolcuların olduğu bir otobüs olması daha da elim. Herkese başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyorum.

ÖLENLERİN TAMAMINA YAKINI KADIN
Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi rampasında meydana gelen kaza ölenler 23 kişiden 20'sinin kadın, 2'sinin erkek ve 1'inin de kız çocuğu olduğu belirtildi. Ölen kadınlar arasında turu düzenlediği belirtilen Nazlı Ceylan'ın da bulunduğu belirtildi.

ENDİŞELİ BEKLEYİŞ DEVAM EDİYOR
İzmir'den Marmaris'e günübirlik geziye giden annesinden haber alamadığını belirten Mehmet Gülbak, "Bizim aileden 7 kişi geziye katıldı. Hepsi yeğenlerim. Sağlıklı bilgi alamıyoruz. Yoğun bakımda dediler. Zaten kendilerine ulaşamıyorum. Endişeliyiz. Kızımda gidecekti ama son dakika işi çıkmış. Allahtan işi çıkmış. Geziyi kendileri düzenlemiş, dernekle alakası yokmuş" dedi.

Arkadaşının geziye gittiğini, ancak kendisinden haber alamadığını söyleyen mahalle sakinlerinden Seher Balta ise, "Daha önce de böyle gezilere gittik. Neyin ne olacağı belli olmuyor. Başımız sağ olsun" dedi.

ÖLEN İKİ KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Bu arada günü birlik Marmaris turuna katılan Nesrin ve Kemal Öksüz çiftinin kazada öldüğü haberi Yaylacık Mahallesi'ndeki yakınlarına ulaştı. Çiftin 3 çocuğu gözyaşına boğulurken, Kemal Öksüz'ün uzun süre manavlık yaptıktan sonra emekli olduğu belirtildi.

Muğla'da şarampole yuvarlanan yolcu midibüsündekilerin İzmir'in Buca ilçesindeki yakınlarının endişeli bekleyişi devam ediyor.

BUCA'DA ACI BEKLEYİŞ
Yaylacık Mahallesi'ndeki Selanik Türkleri ve Buca Yaylacıklılar Eğitim Kültür Dayanışma Derneğinin önüne gelen aileler, midibüsteki yakınlarından haber almaya çalışıyor. 

Mehmet Gülbak, yeğenleri Fatma, Hatice, Hülya ile kızlarının midibüste olduğunu belirterek, "Mahalle olarak aralarında tur yapmak istemişler, konu komşu böreğini, çöreğini alarak, Anneler Günü diye çocukları gezmeye götürmek istemişler. Başlarına böyle bir kaza gelmiş. İçimiz kararıyor, kimseye ulaşamıyoruz." diye konuştu. 

Niyazi Gülbak da kızları Fatma, Hatice ve Bahar ile torunu Simge'nin otobüste olduğunu anlatarak, "Benim 3 kızım ve bir torunum var. Simge hastanede ameliyata alınmış, diğerlerinden henüz haber yok." ifadelerini kullandı.  

Ramadan Özlüsoylu da halasının gelini ve çocuklarının araçta bulunduğunu, onlardan haber alamadığını anlatarak, mahalle olarak acı bir gün yaşadıklarını söyledi. 

YARALILARIN İSMİ AÇIKLANDI

Midibüste 34 kişinin bulunduğunu kaydeden Muğla Valisi Amir  Çiçek, kazada yaralanan Yasemin Namlı Arkan, Nazime Çiçek, Duygu Sertbaş, Bircan Kıran, Fatma Ecrin Ökten (12) ve Bahar Sinur'un Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Beyzanur Hano (8) ve Cahide Güler'in Marmaris Devlet Hastanesinde, Simge Sinur (17) ve 10 aylık Nehir Sertbaş'ın Özel Yücelen Hastanesinde tedavilerinin sürdüğü, bebeğin hayati tehlikesinin bulunmadığı bilgisini paylaştı.

Çiçek, midibüste 3'ü erkek ve 31'i kadın olmak üzere 34 kişinin bulunduğunu ifade etti.

Hayatını kaybedenlerin bilgilerinin ellerinde olduğunu, kimlik tespitinin ardından cenazelerin yakınlarına teslim edileceğini aktaran Çiçek, bunun için Yerkesik mevkisindeki Adli Tıp Kurumu morgunda cumhuriyet savcıları eşliğinde çalışma yapıldığını anlattı.

ŞOFÖR YAŞAMINI KAYBETTİ
Kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acı hepimizin acısı, bizim de acımızdır. Yakınlarının ihtiyaçları olabilir. En hızlı şekilde gereken yapılacak. Bu vahim kazanın tekrar olmamasını diliyorum. Hepimiz üzüldük ama kazanın oluş şekli de önemlidir. Onunla ilgili arkadaşlarımız araştırma yapıyorlar. Henüz kesin bir şey söylemek mümkün değil ama büyük bir ihtimalle fren boşalıp virajı alamaması veya bu nedenle midibüsün bariyerlere çarpıp, karşı yola geçip, aşağı düşmesi şeklinde olduğu yönünde. Detaylar incelenecektir. Aracın sürücüsü de vefat etmiştir."

Çiçek, aracın tur şirketine bağlı olmadığını vurguladı: "Bu araç şirkete bağlı değil. Bildiğimiz ticari araç. Arkadaşlar gerekli kontrollerini yaptılar. Bir sıkıntı bulmadılar. Bir şirket değil de kişilerin kendilerinden kiralayarak sağladıkları bir araç." dedi.

Yaralıların durumunu öğrenmek amacıyla hastanelere gelenler için danışabilecekleri masalar oluşturulduğunu açıklayan Çiçek, Adli Tıp Kurumuna gelenlere de bilgi verildiğini kaydetti. Çiçek, hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarından oluşan grubun İzmir'den geleceğini öğrendiklerini, yardımcı olmak için gerekeni yapacaklarını sözlerine ekledi.

DİĞER MİDİBÜSTEKİLER BUCA'YA DÖNDÜ
İzmir'den günübirlik Marmaris gezisi için iki midibüsle yola çıkan kafiledekilerden kaza yapmayan araçtakiler akşam saatlerinde İzmir'e döndü. Sakar Geçidi rampasında midibüslerden birinin alt yola uçmasıyla 24 kişinin ölümü, 10 kişinin de yaralanmasına tanık olan diğer midibüstekiler, Yaylacık Mahallesi'ne üzüntü içinde döndü.

Midibüs sürücüsü, halkın tepki göstermesinden korktuğu için Marmaris gezisi kabusa dönen yolcularını Yaylacık Mahallesi'ne girmeden indirdi. Dönenleri yakınları ve mahalle sakinleri gözyaşlarıyla karşıladı. Geziye katılanlar, üzgün ve hala şokta olduklarını belirterek, konuşmadan evlerine girdi. (DHA, AA)