GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Temmuz 2022 Pazartesi 08:12

Karşıyaka’nın asırlık istasyonu el değiştirdi!

İZBAN’ın yer altına alınması ile atıl kalan ve Karşıyaka Belediyesi’nin ısrarla kendilerine tahsis edilmesini istediği Karşıyaka Tren İstasyonu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

EGEDESONSÖZ- Osmanlı döneminin ilk demiryolu olan Basmane-Bandırma hattının önemli yapılarından Karşıyaka Tren İstasyonu, İZBAN hattının yeraltına alınması ile atıl duruma düşmüştü.

Bir dönem müze yapılması gündeme gelen tarihi istasyonda yapılan restorasyonda tarihi doku göz ardı edilerek iç bölümler yıkılmış, yıkım işlemine ise Karşıyakalılar ve sivil toplum kuruluşları yoğun tepki göstermişti.

Restorasyonu tamamlanan istasyonun bir bölümü ise yapılan ihale sonucunda özel bir işletmeye kiralansa da kira ücretinin ödenmemesi sebebiyle işletme tahliye edilmişti.

Boşta kalan binanın müze ya da kütüphane yapılmasını isteyen Karşıyaka Belediyesi ise istasyonun kendilerine devredilmesini veya kiralanmasını çok kere TCDD’den talep etmişti.

TCDD ise yeni bir hamle yaparak binanın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredilmesi konusunda harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan devir konusu karara bağlandı ve binanın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsisi tamamlandı.

CEMİL TUGAY KARŞI ÇIKMIŞTI
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise geçtiğimiz Nisan ayı belediye meclisinde konuyu gündeme getirmiş ve “Ben belediye başkanı olduktan sonra tahsisini talep ettik, ücretsiz vermezseniz kiralamaya da razıyız dedik. Gençlik Spor İl Müdürlüğü ne yapacak orada? Cafetarya mı işletecek? Bir spor tesisi çıkmaz herhalde. Bu neyin inadıdır, bu neyin çabasıdır? Çok büyük bir ayıp. Kimse kusura bakmasın. Kimsenin bunu Karşıyaka’ya yapma hakkı yok. Bizim insanlarımıza ve bu ülkeye yapma hakkı yok… Kimse Karşıyaka’nın tren istasyonunu saçma sapan bir şekilde kullandırmaya kalkamaz bunu yaparken Cumhurbaşkanlığı onayına götüremez” demişti.