GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Şubat 2022 Salı 18:41

Karşıyaka'da 'tarikat' gerginliği

Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı ilk olağan meclisinde gündem son zamanlarda kamuoyunda yer alan Enes Kara’nın intiharı oldu. CHP’li Meclis Üyesi Hayati Doğan’ın bu konuyu hatırlatarak tarikat ve cemaat yurtlarına yönelik yaptığı açıklamalar üzerine AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk islami eğitim veren kurumları karalamaya çalıştığı gerekçesiyle eleştirdi. Bunun üzerine Başkanvekili Atilla Baysak, “Anayasaya göre olmaması gereken tarikatlarla ilgili yapılan eleştirilere sonuna kadar katılıyorum” dedi.

Ceren Korkmaz'ın haberine göre, Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı ilk olağan meclis toplantısı Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın yokluğunda Başkanvekili Atilla Baysak’ın yönetiminde gerçekleştirildi.

Mecliste oylamaya sunulan gündem maddeleri oy birliği ile kabul edilirken son dönemde kamuoyunda tartışmalara neden olan Enes Kara’nın intiharı gündeme oturdu. CHP’li Meclis Üyesi Hayati Doğan’ın tarikat ve cemaat yurtlarına yönelik yaptığı açıklamalar üzerine AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, islami eğitim veren kurumları kötülediği gerekçesiyle eleştirilerde bulundu.

DİLE GETİRELİM Kİ İLERİDE...
Meclis toplantısında gündem maddeleri oy birliğiyle kabul edikten sonra dilek ve temenni kısmına geçildi. Bu esnada söz alan Doğan, geçtiğimiz ay Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara’nın kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı sıkıntılar, gelecek kaygısı ve ailesinin baskıları nedeniyle yaşamına son vermesi hakkında konuştu. Cemaat ve tarikat yurtlarında kalan gençlerin yaşadığı sıkıntıları dile getirmek istediğini söyleyen Doğan, “Bazı tarikat ve cemaat yurtlarının tek amacı gençlerin inançlarına baskı yaparak sömürüp, maddi ve manevi çıkar elde etmektir. Enes Kara gibi pırıl pırıl gençlerimiz baskılara dayanamayıp canından vazgeçerek 'imdat' diyor. Merhumun intiharını dile getirelim ki; ileride gençlerimiz bunu yapmak zorunda kalmasın” ifadelerini kullandı. 

İSLAMİ KURUMLARI KARALAMAK HİÇBİR İLKEYE SIĞMAZ
Doğan’ın konuşması üzerine söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, “Sayın Doğan’ın konuşmaları artık toplantılarımızda rüku haline geldi. Meclisin akışı içinde biz de bundan sonra kendi inanç değerlerimize göre vefat edenleri konuşacağız. Çünkü meclis buna dönüştü. Bunu yapması sıkıntı değil ancak yaparken toplumun bir kesiminin inanç temellerine perde tutup, saldırması bizi rahatsız eder pozisyona geldi. Enes Kara olayını baştan sona gidişatıyla ve sonucuyla alakalı bilgi sahibi olan bir insan olarak; ‘Hiçbir islama ait inan sistemi kimseyi intihara sürüklemez. Kendi babasının deyimiyle de; ‘Oğlumu intihara sürükleyen inanç değil, inançsızlık ve ateizmdir, kötü arkadaşlardır. Onların vasıtasıyla oğlum kendi inanç dünyasını kaybettiği için intihara kadar sürüklenmiştir.’ Kişisel bir olayı alıp, islami eğitimleri aşılamaya çalışan kurumları karalamak, kötülemek, onlara bağnaz ve yobaz demek hiçbir ilkeye sığmaz. O yüzden Hayatı Bey’in çeşitli meclislerde yaptığı bu konuşmalarda arada verdiği bu sübliminal mesajlar bizleri rencide noktasına getirmiştir. Eğer bu tavır devam ederse... Biz de meclisin çalışma aritmetiğine kendi inanç dünyamızı esas alarak o zamanlar içinde ölen kişileri bir iki tane özgeçmişiyle beraber anlatarak sübliminal mesaj mı verelim? Artık buna bir son verilmeli” şeklinde konuştu.

TARİKATLARA YAPILAN ELEŞTİRİLERE KATILIYORUM
Başkanvekili Baysak ise tartışmaya dair “Anayasaya göre olmaması gereken tarikatlarla ilgili yapılan eleştirilere sonuna kadar katılıyorum” sözlerini kullanarak konuya noktayı koydu ve meclisi sonlandırdı.