GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Şubat 2022 Pazartesi 15:44

Karşıyaka'da sermaye artırımı tartışması!

Karşıyaka Belediye Meclisi'nde tartışmalara neden olan Kent A.Ş'nin sermaye artırımı ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bu kentin insanları bugün yaptıklar her türlü tüketimden çok önemli vergiler ödüyorlar. Geçen yıl içerisinde ve bu yıl içerisinde yüzde kaçının bize pay olarak verildiğini toplayın. 500 milyonluk bütçenin 100 milyon TL'si… Biz devletin bize daha fazla personel alımı yetkisi ve kaynak vermesi durumunda Kent A.Ş gibi şirketlere ihtiyaç kalmadan sorunları çözecek duruma geliriz. Hizmetten vazgeçmek istemiyoruz çünkü insanların desteğimize ihtiyacı var" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı olağan meclisinin ikinci oturumunu Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın başkanlığında gerçekleştirdi.

Oturumun gündeminde ise son dönemlerde zamlarla birlikte gündeme gelen elektrik fiyatları ve Kent A.Ş'nin sermaye artırımı vardı.

TUGAY: BİZ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE YÜZDE 45 ORANINDA DIŞA BAĞIMLI GÖRÜNÜYORUZ
Meclis açılışında bilgilendirme yapan Karşıya Belediye Başkanı Cemil Tugay, elektrik ile ilgili eleştirilerde bulunurken şunları söyledi:

"Bu günlerde çok ağır bir enerji sıkıntısı yaşıyoruz. Bu hepimizi hem bireysel hem kurumsal olarak daha dikkatli olmaya sevk ediyor. Sokak lambalarını kapatmaya giden tedbirler var. Karşıyaka'yı lokal olarak ilgilendiren bir sorun olmasa da hepimizi ilgilendiren bir sorun olduğu için ben bu konuda bir araştırma yaptım. 2021 yılda Türkiye'de üretilen elektriğin yüzde 27,4'ünün doğalgazdan üretildiğinde  21,7 hidroelektrik, yüzde 17'sinin ithal kömürden, yüzde 14,8 yerli kömürden, rüzgardan yüzde 9, güneşten yüzde 3, biyogazdan yüzde 2'sinin üretildiği raporlamışlar. Burada doğalgaz ve ithal kömüre baktığımızda yüzde 45'e yakın oran gözüküyor. Biz  elektrik enerjisi üretiminde yüzde 45 oranında dışa bağımlı görünüyoruz. Döviz yükseldiğinde otomatik olarak faturalar yükseliyor ve İran'dan gelen doğalgaz kesildiğinde enerji sıkıntısına gidiyoruz. Bir önceki yıla baktığımızda doğalgazdan elektrik üretimi bir önceki yılın 2 katına yakını artmış. Bir önceki yıl doğalgazdan 18,1 megavat elektrik üretilirken bu 2 kat artmış. Neden bu artış oldu? Neden güneş ve 2'sini dışarıdan ürettiğimiz elektrikten elde ediyoruz? Rüzgara yatırım yapmıyoruz? Kendi kör kaynaklarımız varken neden ürettiğimiz elektriği yüzde 17,1. Takdir milletimizindir ben sadece burada durum tespiti yapıyorum. Bireysel olarak önlemler almamız lazım ve temiz enerji kaynakları ile ilgili yaptırmalarda biraz öncelikli olmalıyız. Devletimizden beklediğimiz yerel yönetimleri bu konularda desteklemesi. Biz İller Bankası'ndan destek istedik ama maalesef vermediler.

ÜÇÜNCÜ YAŞ ÜNİVERSİTESİ DİYE BİR ÇALIŞMA BAŞLATIYORUZ
Üçüncü yaş üniversitesi diye bir çalışma başlatıyoruz. Biz de emeklilik dönemleri ve sosyal yaşamdan kopulduğu dönemde insanlar yalnızlaştırıyor ve yaşadığı sıkıntılar artıyor. Biz de bu sorunların üstüne gitme çabası içindeyiz. İleri yaş vatandaşları desteklemek ve onlara yardımcı olmak hem de onların adaptasyonunu sağlayacak çalışmalar yapmak istiyoruz. Teknoloji konusunda biraz sıkıntılılar. Sağlık işlemlerinde internetten almaları gerekiyor ancak yapamıyorlar ve çevrelerinden yardım istiyorlar… Bunlar ile ilgili sürekli eğitim çalışmaları sürdürüyoruz. Beslenme ile ilgili bir bilgilendirme gerekiyor, psikolojik olarak içlerinde bulunduğu durum ile adepte olması için çalışma yapmak, destek olmak gerekiyor. Kentsel tarımı destekliyoruz. Artık insanlar sadece tüketen bir bireyler olma hakkını kaybettiler. Hepimizin aynı zamanda üretici olması gerekiyor. Öncelikle kendi imkanlarımızı karşılayacak şekilde olmalıyız. 65 yaş üstünde emekli olmuş ve çalışmayan insanlar bu durumda hem kendi alanları hem kamusal alanları kullanarak tarıma katkı sağlayabilirler. Burada hem yüz yüze hem online eğitimlerle bir diploma verilecek. Ayın 22'sinde bununla ilgili bir lansmanımız olacak. 22 Şubat günü Karşıyaka'da bir iklim zirvesi gerçekleşecek. Türkiye'nin çeşitli belediyelerinden davet ettiğimiz başkanlar katılacaklar ve geleceğe yönelik ortak hedefler koyacağız. İBB'de bu çalışmanın içinde olacak. Bir ağaçlandırma günümüz olacak. Karşıyaka'da bir kent ormanı çalışmamız yürüyor. Sıfırdan ağaç olmayan bir bölgede 30 bin belki biraz üzerinde ağaç dikimine hazırlanıyoruz. 15 Mart'a kadar bu ağaçlar dikilmiş olacak."

KENT A.Ş'DEKİ SERMAYE ARTIŞI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Karşıyaka Belediyesi iştiraklerinden olan Kent A.Ş'nin sermayesinin 21 milyon 283 bin 334 TL arttırılması önerisi meclis gündemine geldi.  Komisyonlardan AK Parti'nin 'ret' oyları ile oy çokluğu ile gelen ilgili önerge maddesi meclis gündeminde de AK Partili Ahmet Uğur Baran ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay arasında gerilime neden oldu.

BARAN: YASAL OLARAK DA HUKUKUN DIŞINA ÇIKMIŞ OLUYORUZ
Bütçe artırımı önergesi öncesi söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran Kent A.Ş'nin 40 milyon zarar ettiğini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle yönetim kurulu üyesi başkanı olarak size soru sormak istiyorum. 2021 yılında Kent A.Ş.’nin zararı nedir? 40 milyon civarında zararı olduğunu düşünüyorum. Bunu yıllara vurursak Kent A.Ş., her yıl 2 fabrika bedeli zarar ediyor. Bizden önceki yönetim 5 yıl boyunca Kent A.Ş.’ye sadece 25 personel almış. 600’müş 625 olmuş. Fakat biz, 2,5 yılda 250 kişi aldık. 40 milyonluk zararın nasıl oluştuğunu da görebiliriz buradan. 250 kişinin tahmini 150 civarının belediyemizde çalıştığını düşünüyorum. Bu çalışmayı da… Size uzun zamandır Kent A.Ş. ile ilgili soru sorduğumuzda yerinin burası olmadığını söylüyorsunuz ama belediye çalışanlarının Kent A.Ş.’de çalışmasına izin veriyorsunuz. Belediyenin bütçesinde personel maaşı bütçesinin yüzde 40’ını geçemez ibaresi var. Kent A.Ş.’de bu kadar istihdam yaptığımızda yasal olarak da hukukun dışına çıkmış oluyoruz. Kent A.Ş ile ilgili her bütçe artırımına biz ret veriyoruz. Kent A.Ş. maalesef belediyenin hayırsız evladı ve belediyenin ocağına incir ağacı dikecek demiştim. Sanırım bu oldu. Bu işi nasıl kurutacağımızı bilmiyorum."

İNSANLARIN DESTEĞİMİZE İHTİYACI VAR
İddialara yanıt veren Başkan Tugay alım yapıldığı yönündeki iddialara emekli olanlar üzerinden yanıt verirken şunları söyledi:

"Sorularınıza net yanıt vermek isterim ancak 2021 net rakamları belirlenmedi. Belirlendiğinde net rakamlar vermek isterim. Çünkü bazı yanlış anlaşmalar olduğunu düşünüyorum. Personel sayısını arttırıldığına yönelik bilgi yanlış. Kent A.Ş yeni tesisler açtı, belediye de tesisler açtı. Her açılan istihdam gerektiriyor. Bunu Kent A.Ş'den yapamıyoruz. Personel sayısında geçmişe dönük belirgin bir azalma var. Bilgisi deneyimi nedeniyle çok ihtiyacımız olan personeli Kent A.Ş'de istihdam ederek devam ettirmek zorunda kalıyoruz. Bir konu tam oturmuyor insanlar kafasında... Belediye hem kendi kurumu hem de iştirakleriyle bir kamu kurumudur. Burada kar etmeyi amaçlamıyor, ürettiği hizmete bakıyor. Bazen parasal olarak karşılığı olmuyor ancak hizmet etmiş oluyoruz. Çalışan insanların ne ürettiğine bakmak lazım. Karşıyakalıların sorunlarını gideriyor mu buna bakmak lazım. Bizim çay bahçelerimiz var buralarda zarar ettiğimizi bildiğimiz halde bile bile fiyatları sabit tutuyoruz. Bu bir politikadır. Kamunun vermesi gereken hizmeti başak kaynaklar olarak vermeye çalışmak doğru bir politikadır. Bu kentin insanları bugün yaptıklar her türlü tüketimden çok önemli vergiler ödüyorlar. Geçen yıl içerisinde ve bu yıl içerisinde yüzde kaçının bize pay olarak verildiğini toplayın. 500 milyonluk bütçenin 100 milyon TL'si… Biz devletin bize daha fazla personel alımı yetkisi ve kaynak vermesi durumunda Kent A.Ş gibi şirketlere ihtiyaç kalmadan sorunları çözecek duruma geliriz. Hizmetten vazgeçmek istemiyoruz çünkü insanların desteğimize ihtiyacı var."

BARAN: VERDİĞİNİZ CEVAPLAR BENİM SORDUĞUM SORULARIN CEVAPLARI DEĞİL
Yeniden söz alan AK Partili Ahmet Uğur Baran Tugay'ın kendisini hedef gösterdiğini belirtirken, "Ben size Kent A.Ş yönetim kurulu başkanı olarak sordum siz belediye başkanı olarak yanıt verdiniz. Kent A.Ş kafeler işleten bir işletmedir. Belediye adına sosyal hizmetler yapan bir kurum değildir. Anaokulunda verilen düşük ücretli hizmetin Kent A.Ş'nin zararına yansıyor olduğunu belirtmeniz yanlış. Verdiğiniz cevaplar benim sorduğum soruların cevapları değil. Beni hedef gösterdiniz. Beni, işçilerin aldığı maaşa yüksek demişim gibi gösterdiniz ancak böyle değil. Kent A.Ş 40 milyon zarar edeceğine bunu personelimize verebiliriz" dedi.

TUGAY: GİDERLERİN SAVURGANLIK GİBİ YAPILDIĞI GÖRÜŞÜNÜ REDDEDİYORUZ
AK Partili Baran'ın sözlerine yeniden yanıt veren Tugay, Karşıyaka Belediyesi'nin tesis zengini olduğunu vurgularken şunları söyledi:

"Sizi hedef göstermedim yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. Kent A.Ş dosya kapsamında belediye hizmetlerinde çalışan personeli de bünyesinde barındıran şirket. Bu bizden önce olan bir işlem. Hakları tabii ki soruşturulabilecek. Onaylanmış bir protokol. Böyle olması gerekiyor muydunun cevabı; hayır. Değiştirmemizi isterim ancak bunun için personel A.Ş'den ihtiyacımız olan personeli alma hakkının vermesi lazım bakanın. Karşıyaka Belediyesi tesis zenginliği olan bir belediye. Biz bütçeyi Eylül ayında yaptık. Eylül ayından Ocak ayına kadar nasıl bir enflasyon yaşadık ve önümüzdeki TİS'de… Memur maaşı artışında bu kadar artış beklenmiyordu. Bizim Eylül ayında belirlediğimiz bütçede öngöremediğimiz enflasyonu karşılarken kimden talep etmeliyiz bunu? Kent A.Ş'nin restoranlarından mı talep edeceğiz? Aldığımızı rakamlar bellidir. Biz vatandaşımıza ne olursa olsun olumsuz bir şey görmemesi için katı atık bedellerini arttırmama kararı alıyoruz su faturası yükselmesin diye. Ancak elektrik faturalarındaki artış devam ediyor. Ancak belediyelere yeni kaynak ayrılmıyor. Belediyeler yalnız bırakılıyor. Belediyeler hizmet üretmiyor ya da çalışanlar yeterli maaş almasa da olurmuş gibi düşünerek olmaz. Bugün itibari ile dijital belediye çalışması yapılıyor ki 15 milyon TL gibi bir maliyeti var. Bugün itibari ile artık tamamen online başvuru yapılabilecek bir belediye haline geldik. Giderlerin savurganlık gibi yapıldığı görüşünü reddediyoruz."