GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Mayıs 2020 Perşembe 12:02

Karşıyaka'da 'normalleşme' adımı ve tepkilere cevap: Personeli çağırdık, eleştirilecek bir şey yok!

Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, kurumdaki dönüşümlü çalışmaya son vererek personeli mesaiye çağırmasıyla ilgili konuştu. Oluşan tepkilere de cevap veren Tugay, “Artık ben bu çarpıtmalara alıştım” dedi. Merkezden gelen genelgelere değil sadece kendi inisiyatifiyle alınan ilave kararlara son verdiğini söyleyen Tugay, “Benim kararımla evine gönderdiğimiz arkadaşları tekrar normal mesaiye çağırdık. Bunda eleştirilecek bir şey yok” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Karşıyaka Belediyesi’nde koronavirüs salgınıyla mücadele edilen olağanüstü dönemden yavaş yavaş çıkılmak için kararlar alındı.

Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın birimlere gönderdiği yazıda dönüşümlü çalışma sistemine son verildi ve normal mesai düzenine geçildi.

Belediye binasında yoğunluk oluştuğu, sosyal mesafeye dikkat edilmediği yönünde iddialar ortaya atılınca Başkan Tugay Egedesonsöz’e konuştu ve detaylı bilgilendirmede bulundu.

Merkezden gönderilen genelgeye uyulduğunun altını çizen, esnek çalışmayı kaldırmadıklarını aktaran Tugay, kendi inisiyatifiyle verdiği ilave kararların sonlandığını açıkladı.

GENELGEDE OLMAYAN AMA BİZİM ALDIĞIMIZ İLAVE DÜZENLEMELER VARDI
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tugay, “Esnek çalışmayı kaldırmadık. Dönüşümlü olarak çalışma kararını ben vermiştim. Kendi inisiyatifimle karar almıştım, bizi bu konu zorlayan hiçbir şey yoktu. Şimdi iki şey oldu; doğru oturtalım. Birincisi; Cumhurbaşkanlığı ya da İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleriyle yapılması gereken düzenlemeler vardı. Bunları yapmaya başlamıştık. Onun üzerine ben idari yetkimi kullanarak ilave düzenlemeler yapmıştım. Bu ilave düzenlemelerden birisi şuydu; halkın belediye binasında hizmetlerden faydalanma saatlerini 12:00- 16:00 arasına almıştık. Bunu geriye döndürdük şu yazıyla. Artık normal mesai saatlerine döndük. Diğer bir kararım şuydu; Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamında olmayan, Cumhurbaşkanlığı genelgesine rağmen çalışması gereken personelin gönderebildiğimiz bir kısmını yine kendi irademizle evlerine göndermiştik ya da evden çalışma şeklinde çalışmaya katılıyorlardı. Bunlar genelgelerin bize dayattığı, zorladığı şeyler değildi. Bunlar çoğu belediyede zaten böyle uygulanmıyor, sadece Karşıyaka Belediyesi’nde bu böyle! Diğer kamu kurumlarında da böyle değil. Bu saat düzenlemesini yapan başka belediye duymadım ben!” diye konuştu.

BENİM KARARIMLA EVİNE GÖNDERDİKLERİMİZİ NORMAL MESAİYE ÇAĞIRDIK, BUNDA ELEŞTİRİLEREK BİR ŞEY YOK!
Gelişmenin çarpıtılarak duyurulduğunun altını çizen Tugay, “Artık ben bu çarpıtmalara alıştım. Cumhurbaşkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve üst makamlarımızdan gelen genelgelerin gereği yapılıyor. Nedir onlar? ‘60 yaşın üzerinde olan, hamile olan, kronik hastalığı bulunanlar mutlaka çalıştırılmayacak, idari izinli sayılacak, eve gönderilecek’ deniyor. Bunların hepsi aynı şekilde izinli durumda… 12 yaşın altında çocuğu olanlarla ilgili genelge şöyle diyor; ‘öncelikle yıllık izin kullanma hakkı kullandırılacak. Yıllık izni olmayanlara mazeret izni kullandırılacak. Ama bunların izin almasına engel olunmayacak’ deniyor. Bunlarla ilgili de hiçbir sıkıntı yok. Bunların dışında benim kendi inisiyatifimle almış olduğum karar vardı. Bu konuda bizi zorlayan da hiçbir şey yoktu. Mesai saatlerini daraltmıştık. Ve de belli sayıda arkadaşımızı yine kendi inisiyatifimizle evine göndermiş ya da idari izinli saymıştık, evden çalışır hale getirmiştik. Şimdi artık yavaş yavaş normalleşme süreci içinde geriye doğru adım atabileceğimiz bir şey. Zaten benim kararımla aldığım bir şeydi, başka belediyelerde uygulanmayan bir uygulamaydı. Onu geriye çevirdik sadece. Mesai saatini eski haline getirdik. Yine benim kararımla evine gönderdiğimiz arkadaşları tekrar normal mesaiye çağırdık. Bunda eleştirilecek bir şey yok” dedi.

BELEDİYE HİZMETLERİNDE BİR AKSAMA YAŞAMAMAK ADINA NORMALE DÖNMEK İSTİYORUM
Tugay sözlerini sürdürdü ve “Kültür tesislerimiz,  spor tesislerimiz, kurslarımız, okullarımız, mahalle merkezlerimiz hala kapalı. Buralarda hala bir faaliyet ve mesai yok. Ama bizim ana binamızda ruhsat, imar, basın yayın bölümümüzde arkadaşlarımız normal mesaiye dönecekler artık. Bunun bir gereği kalmadı artık. Gelen veriler sürekli iyi yönde. Yavaş yavaş bir normalleşme sürecine doğru gidiyoruz, adım adım… Ben de belediye hizmetlerinde bir aksama yaşamamak adına normale dönmek istiyorum. Burada en önemli şey şu; cumhurbaşkanlığı genelgesinin gerektirdiği idari izin devam ediyor. Onu zaten genelge gelirse kaldırırız, kendimiz kaldıramayız. Yani sadece benim idari kararım vardı, onu geriye doğru çektim, normal mesai düzenine dönmek için” ifadelerini kullandı.