GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
23 Nisan 2021 Cuma 12:26

Karakayalı'dan AK Parti'ye 'çöp tesisi' yanıtı: Bergama'da neden itiraz etmediniz?

Menderes'te yapılması planlanan katı atık tesisi ile ilgili olarak AK Parti cephesinden gelen eleştirilere yanıt veren Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, " Bergama'ya da yapıldı aynı tesisten. AK Partili Bergama belediyesi, o tesise neden itiraz etmedi? Çünkü o bölgenin çöplerinin toplanacağı stratejik olarak en uygun yer Bergama'ydı. Üstelik, kokusu, çevreye zararı yok" dedi.

Muhittin AKBEL  / EGEDESONSÖZ - Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, katı atık tesisini bir ilçenin kabul etmesi gerektiği anlamında "Sen ağa, ben ağa, bu ineği kim sağa" şeklindeki sözlerini eleştiren AK Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artcı'ya yanıt verdi. Artcı'nın, "Karakayalı, o zaman çöp tesisini kendi ilçesine alsın, yapsın. Oralarda tarımı etkilemeyecek yerler olduğunu biliyoruz. Bize akıl vermesin" yorumu için "Önce bilgi sahibi, sonra fikir sahibi olsunlar. Menderes, bu tesis için stratejik olarak en uygun yer olduğu için seçildi. Kemalpaşa en stratejik yer olarak kabul edilseydi, ben o tesise hiç itiraz etmezdim, kabul ederdim. Çünkü o tesis, kokusuz, zararsız ve enerji üretecek bir tesis olacak" açıklamasında bulundu.

MENDERES'İN ÇÖPÜNÜ, KEMALPAŞA'YA NASIL GETİRECEKSİNİZ?
Kemalpaşa'nın, çöplerin toplanacağı merkez olması açısından o bölge için hiç uygun olmadığını, Büyükşehir'in de bu yönde görüş bildirdiğini belirten Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, "Menderes'teki tesisin Kemalpaşa'ya yapıldığını varsayalım. Menderes'in çöpünü Kemalpaşa'ya nasıl getireceksiniz? Hiç ekonomik olmayacağı ortada" dedi ve açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

AK PARTİLİ BERGAMA BELEDİYESİ, NEDEN İTİRAZ ETMEDİ?
"Büyükşehir, katı atık tesisini Kemalpaşa'ya yapmak isterdi, ben kabul ederdim. Çünkü çöp, fabrikasyon bir mamül oldu. Avrupa'da pek çok ülkenin şehirlerinin göbeğinde bu tesisler var. Enerji üretiliyor ve o şehrin elektriği oradan sağlanıyor. Hatta başka ülkelerden çöp ithal ediyorlar. Bu arkadaşlar çağın neresinde kalmışlar? Önce bilgi sahibi olsunlar, sonra fikir sahibi.. Ödemiş'e kurulan tesisi gidip incelemişler. Bir daha gitsinler, baksınlar, en küçük bir koku var mı, yok mu, görsünler. Bergama'ya da yapıldı aynı tesisten. AK Partili Bergama belediyesi, o tesise neden itiraz etmedi? Çünkü o bölgenin çöplerinin toplanacağı stratejik olarak en uygun yer Bergama'ydı. Üstelik, kokusu, çevreye zararı yok."

Başkan Karakayalı, "Kemalpaşa olarak biz hangi bölgedeyiz, bilemiyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim bir yanımız Bakırçay'a bakıyor, bir yanımız Küçük Menderes Havzası'na, bir tarafımız da Körfez'e... Biz hangi tarafa aitiz, bilemiyoruz. Dolayısıyla Kemalpaşa'nın stratejik olarak çevredeki çöplerin getirilip değerlendirileceği katı atık tesisi için uygun olmadığı ortada. Menderes'in çöpünü Kemalpaşa getirmek, hem maliyet, hem mesafe olarak uygun değil. Bergama'nın çöpünü de buraya getirmek, hesaplı bir iş olmaz. Büyükşehir, Menderes'i uygun görmüş. Ekonomik olmamasına, stratejik olmamasına rağmen Kemalpaşa tercih edilmiş olsaydı, kesinlikle itiraz etmezdim."