GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
4 Mayıs 2023 Perşembe 14:33

Karagöl'e taş ocağı!

Karagöl Tabiat Parkı’na açılmak istenen patlatmalı kalker ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattığını duyurdu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir’in akciğerleri de olarak bilinen Menemen ve Karşıyaka ilçesi sınırlarında kalan Yamanlar Dağı üzerinde bulunan Karagöl Tabiat Parkı taş ocağı tehlikesi ile karşı karşıya.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, S.K.Y Petrol Madencilik Şirketi’nin Karagöl Tabiat Parkı’na açmak istediği kalker ocağı ve kırma eleme tesisi ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Proje tanıtım dosyasına göre 54,71 hektarlık ruhsat alanı içerisindeki 13,64 hektarlık ÇED alanında yılda 1 milyon kapasiteli kalker ocağı, 260 bin ton kapasiteli kırma-eleme tesisi işletilmesi planlanıyor.



ÇED alanındaki hammaddenin patlatma yöntemiyle çıkarılması amaçlanıyor. Ayda 6 yılda ise 722 defa patlatma işlemi yapılması planlanıyor. İşletme aşamasında saatte 250 kilogramdan fazla toz havaya karışacak.

ŞİRKET ALİAĞA MERKEZLİ
Ticaret Sicil Kayıtları’na göre SKY Petrol Şirketi’nin sahibi Kayhan Yalçınkaya görünüyor.  Aliağa merkezli şirketin sahibi olan Yalçınkaya’nın Aliağa’da birçok yatırımı ve projesi bulunuyor. Yalçınkaya aynı zamanda petrol markası TECO’nun da yönetim kurulunda yer alıyor.



MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ
Öte yandan şirket ilk defa bu bölgede taş ocağı açmak için 2017’de Bakanlığa başvurarak ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almıştı ancak karar . İzmir 6.İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Köylüler kararı, meydanda zeybek oynayarak kutlamışlardı.



Bilirkişi raporunda ise uzmanlar işletmenin faaliyeti sırasında ormana zarar vereceğini, İzmir'in içme suyunu sağlayacak Değirmendere Barajı'nı, orta ve uzun vadede olumsuz şekilde etkileyeceğini, tesisin içme ile kullanma suyu havzasını tehdit ettiğini ifade etti. Dava konusu tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte, bölgedeki geçim kaynaklarının ortadan kalkacağı vurgulanırken, uzmanlar raporda yerleşim yoğunluğuna da dikkat çekti. İşletme ömrü 27 yıl olarak planlanan tesisin, yine dere ve çay gibi su kaynaklarını olumsuz şekilde etkileyeceği belirtilmişti.



KARAGÖL HAKKINDA
İzmir’in 30 km uzağındaki Yamanlar Dağı’nda bulunan Karagöl’ün efsanevi hikayeleri ile ünlü. 18 hektarlık bir alana sahip olan Karagöl Tabiat Parkı, deniz seviyesinden 850 metre kadar yükseklikte yer almaktadır. Jeolojik hareketler sonucunda oluşmuş bir Göle sahip olan bu Tabiat Parkı, adını da bu göl üzerinden almış durumda.

Dairesel ve küçük bir gölün etrafında toplanmış olan bu özel Tabiat Parkı, el değmemiş bir doğayı yaşamak için birebir olanak tanıyor. Volkanik taşlar ve Kaya parçaları ile muhteşem bir yeşilliği yürüyüş esnasında gözler önüne seren Tabiat Parkı, günümüzde doğal bir alan olarak en çok tercih edilen yerlerden biri.