GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Ocak 2024 Cuma 15:01

Karabağlar’ın dönüşümünde kritik viraj… 4’üncü etap planları askıda!

Karabağlar’ın kentsel dönüşümü için hayati bir önem taşıyan ve daha önce iptal edilen Karabağlar-Günaltay kesimi 4’üncü Etap 1/5000’lik planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karabağlar’da yaklaşık 500 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl 1/1000’lik planların yapıldığı ve sık sık yargı yoluna gidildi planlar için bu kez 4’ncü Etap Karabağlar-Günaltay kesimi planları için kritik viraj daha geride kaldı.

ASKIYA ÇIKARILDI
Geçtiğimiz aylarda Karabağlar Belediyesi Meclisi tarafından hazırlanan ardından Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilen 1/5000’lik planlar iki meclisten de oy birliği ile geçmişti. Daha önce iptal edilen Karabağlar’ın dönüşümü için büyük rol oynayan planlar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı.

Plan kararında şu ifadelere yer verildi;

Plan kararları oluşturulurken yönetmelikte belirlenen analiz, araştırma ve sentez aşamalarında yapılan "Karabağlar 2. Etap Analitik Etüt Çalışması", TÜİK güncel nüfus verileri ve kurumlardan toplanan değişik sınıf ve türdeki veriler altlık olarak kullanılmış olup planlama alanı yerleşik alan olduğundan daha önceki imar planları ile iptal edilen bir önceki nazım imar planındaki kararlar ağırlıklı olarak korunmuştur.

İmar planı çalışmalarımızı yönlendiren üst ölçekli yürürlükteki 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nın öngörü yılı 2030 olarak hedeflendiğinden planın projeksiyon yılı, 2030 yılı olarak kabul edilmiştir.

2021 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Karabağlar bütünü hane halkı büyüklüğü 2.99 kişi, ortalama hane büyüklüğü 100 m² olarak belirlenmiştir.

Nüfus hesabına ilişkin toplam inşaat alanı hesaplanırken, Ticaret-Konut (TİCK) alanlarında % 20 "Ticaret" kullanımı, %80 "Konut" kullanımı olacağı kabul edilmiştir.

Planlama alanında, 2020 tarihinden önce onaylı parçacıl imar planları bir bütün olarak yeni mevzuata uygun hale getirilmesi amacıyla Belediyemizce hazırlanarak İzmir Büyükşehir Belediyesince onaylanan ancak mahkemece iptal edilen imar planları sonrasınsa plansız kalan bölgede, sosyal ve teknik altyapı alanlarının arttırılması ile planlama alanındaki plan kararlarının geçen sürede yenilenen kurum içi- dışı görüşleri ile imar uygulaması aşamasında çıkan sorunların da giderilmesi çerçevesinde güncellenmesini içermektedir.

Planlama alanının; analitik etüt raporunun ticaret kullanımlarına yönelik zemin ve zemin üstü kullanım türü verilerinden çıkan sonuçlar ile komşu planlama etapları ile ilişkilendirilen bölümlerinde, ticaret-konut alanları ile ticaret alanı kullanım kararları öngörülmüştür.

Sosyal ve teknik altyapı alanları ile konut alanları arasındaki mekansal dağılım erişilebilirlik ölçütleri çerçevesinde yeterli düzeyde olmayan anaokulu, kreş, sağlık tesisi alanları bu kapsamda arttırılması hedeflenmiş olup planda yeni alanlar ayrılmıştır.

Yeşil alanlarda mevzuatın yeterli görüldüğü standartlara erişilememekle birlikte, alanın meskun bir alan olduğu da dikkate alınarak daha önce parçacıl onaylı planlara göre yeşil alan miktarı yüzde yüz arttırılmıştır.

Planda belirlenen Enerji Nakil Hattı güzergahında kalan alanlardaki yapılaşma öncesinde, "Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği"nin 44. ve 46. maddelerinde belirtilen mesafeler dikkate alınmak suretiyle TELAŞ görüşünün alınması zorunludur." şeklinde plan notu eklenmiştir.

Alandaki dere güzergâhı etrafında İZSU'nun görüşü doğrultusunda servis yolları belirlenerek yeşil alanlar düzenlenmiş olup İZSU içme suyu isale hatları planda korunmuştur.

Mahkeme kararındaki iptale esas hususlardan biri olan, İzmir Ulaşım Ana Planı kararlarının plana aktarılması gerekliliğinden, İzmir Büyükşehir Belediyesinden görüş istenmiş olup, planlama alanındaki ana ulaşım şemasının korunması, yeni bağlantıların da arazinin eğimine göre düzenlenmesi sağlanmıştır.

Plan kararları ulaşım, yoğunluk/nüfus ve arazi kullanım kararları olmak üzere üç ana başlık altında toplanmıştır.