GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Nisan 2022 Pazartesi 20:12

Karabağlar'ın borçlanma talebine oy birliği!

Karabağlar Belediyesi’nin encümen ve komisyon üyelerinin seçildiği meclis oturumunda Denetim Komisyonu’nun hazırladığı rapor da okundu. Komisyonun AK Partili üyeleri rapora 6 bulguda şerh düştü. Belediyenin gider hizmetlerinin karşılanması adına talep edilen 41 milyonluk kredi kullanımı oy birliği ile kabul edildi

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi’nin Nisan ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu meclis salonunda toplandı. Başkan Muhittin Selvitopu’nun yönetiminde gerçekleşen oturumda ilçe adına pek çok karar alındı.

BORÇLARA KARŞILIK MALİYEYE ARSA DEVRİ
Oturuma Başkan Selvitopu’nun belediye çalışmaları ile ilgili yaptığı bilgilendirmelerle başladı. Maliyeye olan borçlar karşılığında arsa devirleri ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini bilgisini veren Başkan Selvitopu “Şu anda belediyemizin Sosyal Sigortalar Kurumu’na Emekli Sandığı’na borcu yok. Maliye’ye borçlarımız var, bunları cari aylar için söylüyorum. Yapılandırılmış tabi ki borçlarımız var. Onlar ödeniyor. Maliye’ye olan borçlarımızla ilgili belediye meclisimizin aldığı karara göre bizden talep edilen arsaların devri ile ilgili bakanlığa yapmış olduğumuz başvuru var. Bu çalışmalar da devam ediyor. Bu arsa değerlerine karşılık borcumuzun mahsup edilmesi talebimiz var. Daha önce miktarını bakanlık uygun görmüş yatırmıştı. Bu da uygun görülürse belediyemizin cari olarak borcu kalmayacak. Bütçemiz yürümüş olacak.” dedi.

Ardından encümen ve komisyonların seçimlerine geçildi.  CHP Grubu tarafından encümen üyeliğine aday Baki Durmuş, Selvinaz Ömür ve Selami İyier gösterildi. Yapılan gizli oyla seçimden sonra 3 kişilik meclis üyesinin biri değişmiş oldu. Nedim Topaloğlu’nun yerine Selami İyier seçilirken Baki Durmuş ve Selvinaz Ömür’ün encümen üyeliği devam etti.

YENİ KOMİSYON ÖNERİSİ
AK Parti Grubu tarafından verilen öneri üzerine ‘Sahipsiz Hayvan Hakları Komisyonu’ kurulması oybirliği ile kabul edildi. ‘Çevre ve Hayvan Hakları Komisyonu’nun ismi de’ Çevre Komisyonu’ olarak değiştildi.

Meclis üyelerinden ve belediye başkanlığından gelen önergeler ilgili komisyonlara havale edilirken komisyonlardan gelen raporlar ise meclis üyelerinin onayına sunuldu.

PLANLAR KOMİSYONDAN GEÇTİ
Meclis’in İmar ve Hukuk Komisyonu tarafınan kabul edilen Karabağlar ilçesinin Üçkuyular, Şehitler, Basın Sitesi, Vatan, Ali Fuat Cebesoy, Bahçelievler ve Gülyaka mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli  revizyon imar planları meclis üyeleri tarafından da oybirliği kabul edildi. Öte yandan 3. etap olarak adlandırılan İhsan Alyanak ve Abdi İpekçi mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli imar planları da meclis gündemine alındı. Bu gündem İmar-Hukuk Komisyonu’na gönderildi. Önceki imar planları TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonucunda nüfus yoğunluğunu arttırdığı gerekçesi ile iptal edilmişti.

KIZ YURDUNUN ÜCRETİ BELLİ OLDU
Plan ve Bütçe ve Burs ve Eğitim Komisyonu’nun ortak raporu ile Karabağlar Belediyesi’ne ait Özel Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nun ücreti belirlendi. 2022-2023 öğretim yılı içinde aylık yurt ücretinin kahvaltı ve akşam yemeği dahil bin 500 TL olarak belirlendi.

41 MİLYONLUK BORÇ KABUL EDİLDİ
Belediye yönetiminin belediyenin görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak ve belediyenin mali yapısını güçlendirmek amacıyla yurtiçi bankalardan faiz dahil 41 milyon TL kredi talebi de meclis üyeleri tarafından oybirliği kabul edildi.

DENETİM KOMİSYONU RAPORU OKUNDU
Meclis üyelerinden seçilen Denetim Komisyonu Raporu mecliste okundu. Yapılan denetim sonucunda önceki yıl hazırlanan raporda yer alan önerilerin belediye tarafından dikkate alındığı belirtildi. Mal ve hizmet alımları ve yapım işlerinin mümkün olduğunca Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddeleri doğrultusunda yapıldığı ve yerel kalkınma modelinin desteklenecek şekilde yerel kooperatiflerin ve esnaf ve sanatklar odalarının iştaraklarından daha etkin  yararlanıldığı ifade edildi. İhale teknik şartnamelerinin hazırlanmasında gerekli özenin gösterildiğinin belirtildiği raporda Arşiv Müdürlüğü’nün çalışmalarının hızlandırılması ve etkin işlerliğinin sağlanması, personelin verimliliğini arttıracak eğitimlere daha fazla yer verilmesi, kamu zararının oluşmaması için gerekli önlemlerin alınması istendi.

AK PARTİ ÜYELERİNDEN RAPORA ŞERH
Belediyenin 2021 Yılı Denetim Raporu’na AK Partili Meclis üyeleri Fikret Mısırlı ve Cengiz Aktaş muhalefet şerhi düştü. Şerhte yer alan ilk 3 bulguya göre belediye tarafından yapulan yüz maskesi, pudarsız nitrile eldiven ve dezenfaktan hizmet alımlarında Sağlık Bakanlığı’nın üretici ürün standardı sertifikaları istenmiş ancak sözleşme imzalanan yüklenici firmanın söz konusu sertifikasının olmadığı bilgisi yer aldı.

‘REKABET ORTAMI OLUŞMADI’
Belediyenin park bahçe ve yeşil alanlarına kullanılmak üzere su tesisatı malzeme alım hizmetinin 4734 sayılı İhale Kanunu’nun istisnalar kapsamında yapıldığının belirtildiği 5 numaralı bulguda “İlgili yasanın istisnalar ile ilgili ihale usulu tarım veya hayvancılığın desteklenmesi amacı ile Üretici Kooperatiflerinden veya Ortaklarınından hizmet alımlarına imkan sağlamakta iken 220 Sayılı Güzelbahçe Tarım Kredi Koopratifi’nden istasyonlu zaman saati. selonit vana , fıskiye, kilitli dirsek, kangal boru, maket bıçağı, kurbağcık anahtarı, yıldız tornovida, pense, yan keski,teflonbant ve priz kolye gibi tüketime yönelik malzeme hizmet alıma yapıldığı görülmüştür. Bu sayılan malzemelerin hiçbiri müstahsil tarafından üretilen ürün niteliğinde olmadığı gibi tamamı tüketime yönelik malzeme olması nedeniyle tarım ve hayvancılığın desteklenmesi ile ilgili olmadığı 4734 Sayılı Belediye Kanunun 19. Madde Kapsamında Açık İhale Usulu ile yapılması gerekmekte olduğu gerekli rekabet ortamı oluşmadığı kamu zararı oluştuğu düşünülmektedir” ifadeleri yer aldı.

‘YASAKLI ŞİRKET HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETTİ’
6 numaralı bulguda ise Karabağlar Belediyesi Hizmet Sınırları İçinde Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması, Taşınması ve ve Değerlendirilmesi Hakkının Kiraya Verilmesi ihalesinin alan şirketin yasağa rağmen alt taşeron kullandığı ve bu şirketin haksız kazanç elde ettiği ileri sürüldü.

Şerhte bu bulgu ile şu ifadeler yer aldı “İdare yüklenicinin alt taşeron kullandığı ihbarı üzerine yüklenici hakkında İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ne ve İzmir Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğu yüklenicinin 1 yıllık ihale yasaklısı olduğu bilinmekte iken Yüklenicinin alt taşerondan haksız elde ettiği kazanç İdaremiz hesaplarında tahsil edildiği görülmiş Yükleniciye uygulanan cezai işlemler dışında Yüklenicinin İhale aşamasında sunduğu İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Tehlikesiz Atıkları Toplama ve Ayırma Belgesinin geçerlilik süresi hizmet alım yılı süresinin tamamında geçerli olmaması İhale aşamasında sözkonusu belgeye ihale süresince sahip olması gereken belgenin yeterlik değerlendirmesinde ihaleye katılanlar arasında yüklenicinin lehine fırsat eşitliğine bağlı rekabetin bozulduğu İdare duyurusunda Tekstil Atıklarının Toplanacağı belirtimediği katılımcı firma sayısının azalmasına ve daha yüksek bedellereden ihale edilebileceği bu nedenlerle kamu zararı oluştuğu düşünülmektedir”.

‘ GEREKLİ DEĞERLENDİRMELER YAPILACAKTIR’
Muhalefet şerhinin okunmasından açıklama yapan Başkan Selvitopu “Konu bundan sonraki süreçte başkanlıktadır ve başkanlıkça gerekli değerlendirmeler yapılacaktır” dedi. 

ENCÜMEN VE KOMİSYON ÜYELERİNİN İSİMLERİ

-Encümen: Baki Durmuş, Selvinaz Ömür Selami İyier

-İmar Komisyonu: Zafer Levent Yıldır,   Nedim Topaloğlu, Mümtaz Rodos, Mustafa Alper Güldalı, Fırat Eroğlu

-Plan Bütçe Komnisyonu: Murat Baran Uygun Bülent Sözüpek, Ahmet Davulcu,  Hüseyin Uzun, İbrahim Ulubaş

-Hukuk Komisyonu: Can Ersoy, Bülent Emre, Ali Bartu, Bilen Aras, Derya Pala.

-Sağlık Komisyonu: Sait Karaaslan, Ahmet Şafak, Mehmet Aydoğan, Serap Eyce, Cengiz Aktaş.

-Çevre Komisyonu: Turabi Bülent Emre, Dila Koyurga, Okan Aras, Adem Kemerkaya, İsmet Soysal.

-Esnaf Komisyonu: Ali Rıza Çamur, Nurden Şenkal Uçar, İnan Karakoyun, Halime Hannan Yıldız, İsmet Soysal

-Pazaryerleri Komisyonu: Can Ersoy, Ali Rıza Çamur, İnan Karakoyun, Faysal Acar, Metin Altınağız.

-Engelliler Komisyonu: Sait Karaaslan Nurdan Şenkal Uçar, Mümtaz Rodos, Metin Altınağız, Halime Hannan Yıldız.

-Burs ve Eğitim Komisyonu: Ahmet Şafak, Selami İyier, Mehmet Aydoğan, Serap Eyce, Faysal Acar

-Spor ve Gençlik  Komisyonu: Nedim Topaloğlu, Servinaz Ömür, Ali Bartu, Cengiz Aktaş, Adem Kemerkaya.

-Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu: Ahmet Davulcu, Dila Koyurga, Nurdan Şenkal Uçar, İbrahim Ulubaş, Derya Pala.

-Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu: Can Ersoy, Mehmet Aydoğan, Servinaz Ömür, Fikret Mısırlı, Hüseyin Uzun.

-Kültür ve Turizm Komisyonu: Ali Bartu, Zafer Levent Yıldır, Dila Koyurga, Serap Eyce, Bilen Aras.

-Kentsel Dönüşüm Komisyonu: Musta Şafak Baran, Baki Durmuş, Okan Aras, Fikret Mısırlı, Fırat Eroğlu.

--Sahipsiz Hayvan Hakları Komisyonu: Bir sonraki oturumda seçim yapılacak.