GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Şubat 2017 Cuma 09:24

Kapıda vizenin kalkmasına İzmirli turizmciler ne tepki verdi?

AB Komisyonu Ege'deki Yunan adalarına seyahatte kolaylık sağlayan geçici vize uygulamasına gelecek sezon için onay vermemesi İzmirli turizmcileri hayal kırıklığına uğrattı. Turizmciler, “Seyahat özgürlüğüne kısıtlayan her şeye karşıyız” dedi.

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ - AB Komisyonu, Türkiye ile Yunan Adaları arasında devam eden ve ‘kapıda vize’ olarak adlandırılan uygulama için yeni sezon izni vermedi. 

‘Kapıda vize’nin kaldırılması kararı İzmirli turizmcilerin tepkisine neden oldu.

Alınan kararı değerlendiren İzmirli turizmciler iki yakanın vatandaşlarının doğrudan etkileneceği kararın iç turizmde bir etkileşimi de beraberinde getireceğini öngördüklerini belirtti.

KENDİ AYAKLARINA KURŞUN SIKTILAR
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, alınan karar ile turizmin karşılıklı olarak bu durumdan etkileneceğini söyledi. Son yıllarda Türkiye’ye gelen Yunan turist sayısında büyük düşüş yaşandığını belirten İşler, “2015 yılında 857 bin turist Türkiye’ye gelirken bu sayı geçen yıl 457 bine düştü. Adalar’a giden Türk sayısı ise 457 binden 1 milyon 200 bine yükseldi. Adalar’a giden turistlerin yüzde 50’si Türk vatandaşlarından oluştu. Adalar’dan İzmir’e ise 30 bin turist gelirken İzmir’den 150 bin Türk Adalar’a gitti. Bize oradan ağırlıklı olarak inşaat malzemesi gibi tedarik malzemeleri alınması için İzmir’e gelinirken bizden oraya turizm için gidildi. Bu durumda alınan karar ile kendi ayaklarına kurşun sıkmış olacaklar. Zararı maalesef Yunanlı meslektaşlarımız çekecek. Biz iki yakanın bir denizde birleştiği bir coğrafyayız. İki kardeş ülkeyiz ve denizlerimizde barış ve kardeşlik istiyoruz” dedi.



‘YEMEK YEMEK İÇİN BİLE ADALAR’A GİDİLİYOR’
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇOŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel ise konuyu turizmci ve vatandaş olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Öncel, “Bir Türk vatandaşı olarak değerlendirdiğimde bu karar beni derinden yaraladı. Kapıda uygulanan vize hem biz turizmciler hem de vatandaşlarımız için büyük kolaylıktı. Bu tür uygulamalar hem bizleri hem vatandaşlarımızı üzüyor. Gezme serbestliğine ve seyahat özgürlüğüne yapılan her türlü kısıtlamaya karşıyız. Turizmci gözüyle değerlendirirsem Çeşme ve diğer ilçelerden alış veriş için hatta yemek yemek için bile Yunan Adaları’na gidiliyor. Bu uygulama ile döviz girdisi Türkiye’de kalacak. Bu kötü giden turizm sezonunda bizi bir nebze olsun rahatlatabilir. Kapıda vize uygulamasından yararlanan vatandaş sayımız çok fazla değil. Bu gidenlerin yüzde 10-15’ini oluşturuyor. Diğerleri uzun süreli vize alan yurttaşlarımız. Bu giden sayısını çok etkilemeyecektir. Yüzde 15’lik kesimin harcamaları Türkiye’ye kalacaktır” dedi.



‘GEMİLER BOŞ GELİYORDU’
İzmir Ticaret Odası Konaklama Grubu Komisyonu Başkanı Serkan Aksu, kararın olumsuz olduğunu ancak iç turizmi artırabileceğini belirtti. Aksu, “Yunanistan’daki kriz nedeniyle ülkemize Adalar’dan gelen turist sayısında yıllara dayalı ciddi düşüş var. AB’nin aldığı bu karar Yunanistan’a zarar verir. Bize vereceği karar zararın altında kalır. Yunan Adaları, Türk tatil beldelerine göre fiyatlar açısından daha makul geldiği için vatandaşlarımız tarafından ciddi rağbet görüyordu. Özellikle Çeşme, yaz sezonu çok pahalı olduğundan vatandaşlarımız Yunan Adaları’nı tercih ediyorlardı ve günü birlik gidişler çok yoğundu. Gidişler büyük oranda bizden olurken karşıdan gemiler boş geliyordu. Bizdeki pozitif ekonomik gelişmelerin bunda etkisi çok fazla. Bu karar, iç turizmimizi arttırabilir. Ancak turizmin gelişmesi ve uluslararası etkileşimin artması için alınan bu tür karar olumsuzluk yaratıyor. Kararın politik bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.