GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
24 Mart 2023 Cuma 11:55

Kapasitesini artıracak... Bakanlık'tan bira devine onay!

İzmir’de üretim yapan Türk Tuborg Şirketi, 254 milyonluk yatırımla kapasitesini yıllık 580 milyonla 768 milyon tona çıkaracak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 1967 yılından bu yana tesisleriyle İzmir’de önemli istihdam sağlayan ve Türkiye'nin önemli alkollü-alkolsüz bira, malt, malt içeceği ve enerji içeceği markalarından olan Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayi Şirketi üretim tesislerinde kapasite artışına gitmek için harekete geçti.

Artan tüketici taleplerini karşılamak isteyen şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak izin istedi. Şirket, bira üretim ünitesine yeni makine ekipmanlar ilave etmeyi ve bira üretim kapasitesinde artış gerçekleştirmeyi hedefliyor.

254 MİLYONLUK YATIRIM
Hali hazırda yılda 580 milyon ton bira üretimi yapan şirket kapasiteyi 768 milyon 440 bin 137 litreye çıkarmayı planlıyor. Şirket bu kapasite artışı için 254 milyon TL yatırım yapacak.

Şirketin başvurusunu karara bağlayan Bakanlık ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiğini duyurdu.

Proje tanıtım dosyasında “Alkollü içecek sektörü tarımsal ürün alım tarafında binlerce çiftçi ile binlerce satış noktasından oluşan büyük bir organizasyonu birbirine bağlamaktadır. 2019 yılı itibariyle yıllık 2 milyar litreye yaklaşan üretim kapasitesine sahip olan sektörde kapasite kullanım oranı ortalama %54 oranındadır. Bu oranın gelişmesi tüm değer zincirinin gelişmesi ve desteklenmesi anlamına gelmektedir. Bu sayede çok daha fazla çiftçi ailesine üretime katılma şansı doğacak ve turizm başta olmak üzere gerek yurt içi ve gerekse yurt dışı pazarlarda daha geniş satış olanakları ortaya çıkabilecektir. Diğer taraftan sektörün ulaştığı yıllık 2 milyar litrelik kapasite hem bu alanda yapılan yatırımları ve hem de sektörün üretim gücünü göstermektedir.2 Türk Tuborg, Türkiye bira sektöründe, tüm kategorilerde çarpıcı bir geçmişi ve Carlsberg ile 20 yılı aşkın süredir yakın işbirliği ve yaptığı uluslararası ortaklıklar ile Türkiye bira pazarının en büyük oyuncularından biridir. Dolayısıyla, yapılması planlanan kapasite artışı ile birlikte, pazarını genişletmeyi ve sektörün gelişmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.” ifadeleri yer aldı.