GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Temmuz 2021 Pazar 09:03

İzmirliler trafiğe çare arıyor… Motosiklet satışlarında patlama!

İzmir'de üçüncü kuşak motosiklet satıcısı olan Mustafa Dinamit, "Toplu taşım aracına binmek istemeyenler, araba aldı; araba alamayan motosiklete yöneldi. Arabası olanlar da yoğun trafikteki çile dayanılmaz hale gelince, arabasını satıp motorcu oldu.  Pandemi sürecinde satışlarımız yüzde 70 civarında arttı" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmirli vatandaşlar, her geçen gün daha da çekilmez hale gelen şehir içi trafiğe çare olacak formüller arıyor. Çok sayıda İzmirli, sadece trafikteki yoğunluktan değil, pandemi nedeniyle toplu taşım araçlarını kullanmaktan da kaçınınca, çareyi motosiklet almakta buldu. Bu koşullarda İzmir'de motosiklet satışlarında olağanüstü artış olduğu gözlendi.

PANDEMİDE MOTOSİKLET SATIŞI YÜZDE 70 ARTTI
Üçüncü kuşak motosiklet satıcısı olan Motorcu Göçmen'in sahibi Mustafa Dinamit, üyesi olduğu İzmir Ticaret Odası'nın verilerine göre, İzmir'de otomobil satışlarında yüzde 48, motosiklet satışlarında ise yüzde 27'lik artış olduğunu açıkladı. Dinamit, pandemi sürecinde motosiklet satışlarının yüzde 70 dolayında artış gösterdiğine dikkat çekti. Pandemi sürecinde toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyenlerin öncelikle araba almaya çalıştığını, araba alamayanların da daha ekonomik olması sebebiyle motosiklete yöneldiğini anlatan Mustafa Dinamit, şu değerlendirmelerde bulundu:

HER YAŞA, HER BÜTÇEYE GÖRE MOTOSİKLET VAR
"İzmir'de zaten bir motosiklet kültürü vardı. Pandemi süreci de ortaya çıkınca, motosiklete karşı ilgi daha da arttı. Toplu taşım araçlarını kullananların sayısı azaldı bu süreçte. Gücü olan araba aldı. Daha ekonomik bir ulaşım aracı arayan, motosikleti tercih etti. 50 CC motosikletleri, B sınıfı ehliyetle kullanmak, yasal hale getirildi. Bu da motosiklet satışlarının patlamasında rol oynadı. Pandemi sürecinde yüzde 70'lik bir satış yükselmesi yaşadık. Her yaştan insanımız motosiklete yöneldi. 18-25 yaş arası gençler, 250 CC'lik motosikletleri tercih ederken, yaşlılar üç tekerlekli, dört tekerlekli motosikletler aldı. Kadın sürücülerin motosiklete ilgili de son yıllarda çok çok arttı."

ARABASINI SATIP MOTOSİKLET ALANLARIN SAYISI ARTIYOR
Her bütçeye uygun motosiklet olduğunu belirten Mustafa Dinamit, bunların fiyatlarının 8 bin lira ile 360 bin lira arasında değiştiğini söyledi. İzmir'de kent içi trafiğin artık zorlaştığını, dolayısıyla şehir içi ulaşımda motosiklet kullanımının arttığını anlatan Dinamit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trafiğe takılmaktan bıkmış usanmış vatandaşlarımız arasında arabasını satıp motosiklet alan, motosikletle işine gidip gelenlerin sayısı bir hayli arttı. Motosiklet kullanıcılarına trafikte saygı gösterilmiyor. Araba kullanan sürücülerin, motosikleti tanımaları, görmeleri için eğitim verilmeli. Eğer motosiklet sürücülerine saygı ortamı sağlandığında, motosiklet, pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi İzmir'in trafikte kurtuluşu olur. Avrupa'da ambulans ve itfaiyeden sonra motorlara öncelik tanınıyor, gerçekten büyük saygı gösteriliyor."

SİZİ KAZADA KORUYACAK KALİTELİ, GÜVENLİ KASK KULLANIN
Motorcu Göçmen'in sahibi Mustafa Dinamit, motosiklet satışlarından son derece memnun olduklarını dile getirirken, motosiklet kullanıcılarına tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmedi:

"Motosiklet almak isteyenlere, kaliteli ürünler almalarını, güvenli, sağlam motorlar almalarını öneriyorum. En önemlisi, her motorcu, güvenli kask kullanmalı. Öyle sıradan 100, 200 liralık koruyucu özelliği olmayan kask yerine, Allah korusun, bir kazada sizi koruyacak, Avrupa standartlarında kask takmalarını tavsiye ediyorum. 100 bin liralık motosikleti satın alan müşterinin, 2 bin liralık güvenli kask yerine 200 liralık kaskı tercih etmesini anlamıyorum. Eldivenler, koruyucu mont, mutlaka giyilmeli."