GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Mayıs 2024 Cuma 09:07

İzmirli ünlü restorancı ‘dünyanın her yerinde böyle’ dedi: Garsoniye yüzde 10’u geçemez!

Restoran, kafe ve eğlence merkezlerinde hesaplara kuver, garsoniye, müzik yayını adı altında yazılan rakamlar tartışma konusu olurken, işletmeci Ercan Çelikkaya, eleştirileri değerlendirdi. Çelikkaya, “Kuver dünyanın her yerinde var, burada sorun yok. Fakat garsoniye, yüzde 10’dan fazla olamaz. Müzik yapan kişi bir sanatçıysa bunun bedeli olur tabii ki ama sokak sanatçısının müzik yayını için 250 liranın üstünde para talep edilmemeli” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Giderek ağırlaşan ekonomik şartlar nedeniyle insanlar bir esnaf lokantasına bile gidemez hale gelirken, restoran, kafe ve eğlence merkezlerinde “kuver”, “garsoniye” ve “müzik” adı altında müşterilere yansıtılan paraların yüksekliği tartışılıyor.  Bazı yerlerde 2 bin lirayı bulan kuver ödemeleri dikkat çekerken, bazı yerlerde de garsoniye ücretinin normalin üzerinde olduğu görülüyor.

ÇELİKKAYA: KUVER DENİNCE AKLA SADECE EKMEK GELMEMELİ
İzmir Ticaret Odası Restoran, Kafe ve Eğlence Yerleri Grubu Meclis üyesi, İzmir’in ünlü bir marka restoranının işletmecisi Ercan Çelikkaya, bu tartışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Egedesonsöz’e görüşlerini aktaran Çelikkaya, “Kuver dünyanın her yerinde var” dedi ve şunları söyledi:

“Kuver konusunda biz restoran işletmecilerinin yapabileceği bir şey yok. Kuver, dünyanın her yerinde olan bir şey. Çünkü masa örtülerinin yıkama maliyeti, kuver içerisinde yer alır. Kuver denince akla sadece ekmek gelmemeli. Masaya konulan, tuz, buz, karabiber, kırmızı biber, zeytinyağı, kürdan, limon, sirke, peçete, hepsi bunun içinde. Bunların maliyetleri eskisi gibi değil, çok yükseldi. Mesela zeytinyağının kilosu olmuş 400 lira. Müşteri, salataya ilave olarak en az 50 gramlık zeytinyağı döküyor. Sonuçta kuver olarak ortalama bir şey alınır ve bunu tartışmamak lazım.”

HİÇ KİMSE ADİSYONA KAFASINA GÖRE GARSONİYE YAZAMAZ
Garsoniye konusunda da yasal bir sınır olduğunu hatırlatan Ercan Çelikkaya, “Bir işletmenin garsoniye bedeli alabilmesi için, bu bedeli, Maliye Bakanlığı’nın verdiği adisyona yazması lazım. O adisyona hiç kimse kafasına göre garsoniye yazamaz. Bu da yüzde 10’dur, yasal olarak. Hesap neyse, onun yüzde 10’u kadardır” ifadesini kullandı.

CANLI MÜZİK VE MAÇ YAYINI İZLEMENİN BİR BEDELİ OLMALI AMA ABARTILMAMALI
Ercan Çelikkaya, canlı müzik ve maç yayını ile ilgili alınan bedellerle ilgili olarak şu görüşlere yer verdi:

“Tanınmış bir sanatçı, mesela Koray Avcı gibi birisi mekanınızda canlı müzik yapıyorsa, bunun bir bedeli olacak tabii ki. Dolayısıyla o şarkıcının müzik yayınıyla ilgili bir bedelin, müşteriden alınması doğaldır. Fakat dört kişilik bir masa için adam başı 4 bin lira canlı müzik bedeli alınmasını da doğru bulmuyorum. Fakat sokak sanatçısı statüsünde şarkıcıların yaptığı canlı müzikte rakamların makul seviyede olması lazım.  Böyle canlı müzikler için adam başı 200-250 lira alınabilir. Bugün bir hamburgeri 250 liraya yiyemezsiniz. Ancak yüksek rakamlar istemek, etik olmaz. Fenerbahçe’nin, Galatasaray’ın, Beşiktaş’ın maçları, şifreli kanaldan yayınlanıyor. Restoranlar, kafeler, o maç yayınlarını müşterilerine izletebilmek için ilgili kuruma 250 bin lira civarında para ödüyor. Bu parayı, yemek yerken maç izlemek isteyen müşteriye yansıtmayı da doğal buluyorum. Fakat bu bedellerin abartılı olmaması gerektiğini özellikle belirtmek isterim.”