GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Nisan 2016 Salı 13:16

İzmirli ‘kız kardeşler'in sertifika heyecanı

Kadınların toplum içinde daha aktif rol almalarını ve ekonomiye katılımlarını desteklemeyi amaçlayan ‘Kız Kardeşim Projesi’nin İzmir’deki eğitimleri tamamlandı.Toplantıda konuşan İTB Başkanı Kestelli, "Türkiye’nin parlak bir geleceği olacaksa bu gelecek, kadınların omuzunda yükselecektir” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası, İzmir Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü-Hayat Boyu Öğrenme Birimi’nin ev sahipliğinde ve Coca-Cola Türkiye ile Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliğiyle gerçekleştirilen Kız Kardeşim Projesi’nin İzmir’deki eğitimleri tamamlandı.

Kadınların toplumdaki yerini ve ihtiyaçları olan donanımlarını güçlendirmeyi, vizyonlarını genişletmeyi hedefleyen eğitimleri kapsayan seminerlere katılan İzmirli kadınların sertifikaları Borsa Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen törenle verildi.

Toplantıya İzmir İl Dernekler Müdürü Turgay Esen, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Tahir Büdün, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Hukuk Direktörü Zeynep Derman Küçükönder ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Direktörü Dr. Işıl Keskin Şahan katıldı.

KADINSIZ TOPLUM YARINSIZ TOPLUM 
Toplantıda ilk olarak konuşmasını yapan İTB Başkanı Kestelli, kadın girişimciliğin desteklenmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyerek, “Coca-Cola ve BÜYEM bize ‘Kız Kardeşim’ fikriyle geldiğinde heyecanla kapılarımız açtık. Bugün bu salona bakıyorum ve ‘keşke her gün bu tür eğitimlere kucak açabilsek’ diyorum. Çünkü hepimiz biliyoruz ki kadınsız toplum yarınsız toplumdur ve Türkiye’nin parlak bir geleceği olacaksa bu gelecek, kadınların omuzunda yükselecektir” şeklinde konuştu.

OKUYAN KADIN BAŞARDI
Türkiye’de kadın istihdam ve eğitim oranının düşüklüğü üzerinde bilgiler veren Kestelli, “Türkiye’de okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 17,4... Lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 26,3... Lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32,1... Mesleki veya teknik lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 39,3... Yükseköğretim kurumlarından mezun olan kadınların işgücüne katılım oranı ise yüzde 72,2... Bu tablodan da net olarak anlaşılabileceği gibi, kadınların erkeklerle eşit şartlarda mücadele edebilmesi, önüne çıkartılan engelleri aşabilmesi için ilk yapmamız gereken şey onların iyi bir eğitim almasını sağlayabilmek. Türkiye'de kadın hakim oranı yüzde 36,9... Kadın profesörlerin oranı ise 2013-2014 öğretim yılı için yüzde 28,7 seviyesinde. Yani okuyan kadın başardı.  Fırsat eşitliği sağlanan kadın kazandı. Tek yapmamız gereken de bu... Bugün bu salonda sertifika almaya hak kazanan kadınlarımızın, hayatı okuma konusunda büyük bir adım attığı ortada” ifadelerini kullandı.

PROJELER DEVAM EDECEK
2020 yılına kadar tüm dünyada 5 milyon kadını güçlendirme hedefiyle yola çıkan Coca-Cola’nın Türkiye’de yeni bir projeyi hayata geçirmesinden mutluluk duyduğunu söyleyen Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Hukuk Direktörü Zeynep Derman Küçükönder, “Coca-Cola olarak, ‘Kız Kardeşim’ projesiyle İzmirli kadınlara finansal okur yazarlıktan etkili konuşmaya kadar farklı alanlarda yetkinlik kazandıracak eğitimler verilmesine destek olmaktan gurur duyuyoruz. ‘Kız Kardeşim’ projesiyle çıktığımız yola Kayseri, Malatya, Gaziantep, Trabzon ve İzmir’in ardından, Adana ve Sakarya’da devam ederek Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınlara ulaşacağız. Kadınlarımızı dinleyerek, onların ihtiyaçlarına göre bilgi ve yetkinlik kazanmalarına destek olmanın heyecanı içindeyiz” ifadelerini kullandı.

KENDİNİ TANI FARK YARAT
Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Direktörü Dr. Işıl Keskin Şahan ise “BÜYEM olarak ‘Kız Kardeşim’ için hazırladığımız eğitim programı; Etkili İletişim Becerileri Geliştirme, Etki Yaratma Becerisi, Etkili Konuşma ve Diksiyon, Finansal Okuryazarlık, Kadın Olmanın Vazgeçilmez Rolleri ve Kendini Tanı Fark Yarat konu başlıklarını kapsıyor. Toplam 30 saat süren eğitimler katılımcıların kişisel gelişim yolculukları için bir başlangıç noktası olma niteliği taşıyor. Katılımcılarımızın aldığı kişisel gelişim eğitimlerinin gerek sosyal yaşamlarına gerekse iş yaşantılarına olumlu katkı sunması bizleri mutlu edecektir.” dedi.