GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Mayıs 2023 Çarşamba 08:45

İzmirli hücum etti… 131 lira kuyruğu!

Son zamlarla mahalle kasabında bir kilo kıyma 400 liraya yükselirken, İzmir Büyükşehir’in hizmete sunduğu Halkın Kasabı’nda dana kıyma 269 liradan satılıyor. Aradaki 131 liralık fark sebebiyle 11 şubede hafta içi sabahın erken saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşurken, reyonlarda öğle saatlerinde et kalmadığı öğrenildi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Mayıs başında yapılan ithalatla ette yaşanan geçici ucuzluğun ardından bir kilo kıyma 400 liraya, bir kilo kuşbaşı  460 liraya yükselince, İzmirliler Halkın Kasabı şubelerine hücum etti. Bir kilo kıymanın 269, bir kilo kuşbaşının 289 liradan satıldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halkın Kasabı şubeleri önündeki kuyruklar daha da uzadı.

Vatandaşlar, öğle saatlerinde tükenen kıyma, kuşbaşı gibi et ürünlerinden satın alabilmek için sabahın erken saatlerinde şubeler önünde sıraya girerken, Ödemiş Et Entegre Tesisleri’nde hazırlanan işlenmiş ve karkas et ürünleri kapasite artırımına rağmen talebe yetmiyor. İzTarım Genel Müdürü Murat Onkardeşler, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

GEZİCİ HALKIN KASABI OTOBÜSÜ CUMA GÜNÜ ÇİĞLİ’DEN YOLA ÇIKIYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” diye hizmete açtığı Halkın Bakkalı/Halkın Kasabı şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İzTarım A.Ş.’nin büyük bir yatırımla yenilediği Ödemiş Et Entegre Tesisleri’nde işlenen eti vatandaşlara en uygun fiyata ulaştırıyor. Bugün 11 olan Halkın Kasabı şube sayısı yılbaşına kadar 14’e çıkarmayı hedeflediklerini, Cuma gününden itibaren Halkın Kasabı otobüsünün Çiğli’den başlayarak İzmir’in ilçelerinde satış yapacağını belirten Genel Müdür Onkardeşler,  günde3-4 ton arası eti piyasaya sürdüklerini, bazen bunun 5 tona çıktığını anlattı.

Ramazan’da üretilen et miktarının 7 tona kadar çıktığını, şartların zorlandığını belirten Onkardeşler, şunları söyledi:

ÖDEMİŞ ET ENTEGRE TESİSLERİNE BÜYÜK YATIRIM YAPTIK
“Ocak ayından itibaren 4 yeni Halkın Kasabı dükkanı açtık. İkisini, geçtiğimiz ay açtık; Ayrancılar’da ve Çamdibi’nde. Yıl sonuna kadar 14 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Bir gezici otobüsümüz olacak. Otobüsümüz Cuma günü Çiğli’den sefere başlayacak. Otobüsümüz bir iki hafta Çiğli’de kaldıktan sonra diğer ilçelerde halkımıza hizmet verecek. Ödemiş’te kesimhanemiz var. O kesimhaneyi İzTarım olarak devraldık ve oraya ciddi bir yatırım yaptık. Üst katına parçalama ve işleme tesisi kurduk. Etlik hayvanlarımızı, Ödemiş, Kiraz, Bayındır ve Tire’deki üreticilerden alıyoruz. İzmirlilere ucuz ve kaliteli et sunmak için çaba harcıyoruz.”

KASAPLAR ODASI DA UCUZ ET TALEBİNDE BULUNDU
İzmir Kasaplar Odası’nın da kasap esnafına indirimli et tedariki sağlamak izin kendileriyle görüştüğünü belirten İzTarım Genel Müdürü Murat Onkardeşler, “Keşke imkanımız olsa da Kasaplar Odası’nın talebini de yerine getirebilsek. Sonuçta bizim yaptığımız iş, karlı bir iş değil; her ne kadar şirket olsak da kamu şirketiyiz. Doğal olarak finanse ediliyorum. Tamamen vatandaşa bir belediyecilik hizmeti yapıyoruz” dedi. Bazı yerlerde 265 lirayı bulan karkas fiyatının kendilerinde 250 lira olduğunu anlatan Onkardeşler, “Karkasın fiyatı250 liralarda şu anda. Kurban Bayramına kadar 300 lirayı bulma ihtimalinden bahsediliyor. Vatandaşın kıymayı yaz aylarında, mangal sezonunda 500 liradan alma ihtimali, daha doğrusu kıyma alamama ihtimali var. Böylesine sıkıntılı bir ortamda Halkın Kasabı’na büyük bir ilgi ve talep var. İnsanlar Halkın Kasabı sayesinde temiz, güvenli, sağlıklı eti tüketiyorlar. Büyük firmalar var, onlar inek de kesiyorlar ve yüzde 25 yağlı et satıyorlar. Biz sadece dana kesiyoruz. Haliyle o firmaların bizim kalitemizi yakalamaları mümkün değil.  Hayvanları günlük kesiyoruz ve bir gün dinlendirip ertesi gün şubelere servis ediyoruz ve ayın gün zaten tükeniyor. Nisan başına kadar, beş aylık süreçte İzmirlilere 9 milyon liralık katkı sağladık.”

GEÇEN AY 800 ÇOBANA 8 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILDI
Amaçlarının, tüketiciyi enflasyondan bir nebze korumak olsa da üreticiyi desteklemek de olduğunu belirten İzTarım Genel Müdürü Murat Onkardeşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küçük üreticiyi bulunduğu yerde doyurmak, zenginleştirmek de bizim önceliklerimiz arasında. Eski üretim yöntemlerini devamlılığını sağlamak istiyoruz. Biz bunu ette sağlıyoruz. Sütte de sağlıyoruz. Bugün Türkiye’nin en büyük sıcak süt toplama hareketini yapıyoruz. Kınık, Bergama, Menemen, Kiraz, Bayındır, Torbalı, Seferihisar, Karaburun, Güzelbahçe, Urla’da her gün sıcak süt topluyoruz. Yaklaşık 800 çobana sadece geçen ay ödediğimiz rakam, 8 milyon lira. Piyasayı regüle ediyoruz. 17 lira keçi sütüne, 21 lira koyun sütüne verdik. Balıkesir’de keçi sütü fiyatı 12-13 lira.”