GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Ocak 2016 Çarşamba 18:15

İzmirli Eski Başkan'dan Kılıçdaroğlu'na mektup

CHP İzmir İl Kadın Kolları Eski Başkanı Özgün Utku, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na kurultay öncesi mektup yolladı. Mektupta tüzük te bulunan gençlik ve kadın kotasıyla ilgili eksiklikleri dile getiren Utku, kurultayda bu konuların ele alınmasını istedi.

Gökhan Koç-EGEDESONSÖZ - CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na mektup yolladı.

Utku mektubunda tüzükte cinsiyet kotasıyla ilgili belirlediği sıkıntıları genel başkana anlattı.

Utku mektubunda tüzükteki ifadeleri aktararak yanlış olan maddelerin kurultayda düzeltilmesini istedi.

Utku, "Biz aktif kadınları partimizde görmek istiyorsak mutlaka söylem ve eylemde tutarlılığı gerçekleştirmeliyiz. Tabii en güzel örnek uygulamadır. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar Parti Meclisimizde ve MYK’mızda cinsiyet kotası ve gençlik kotasının tüzükteki şekliyle uygulanmasını istiyoruz. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar bir ili ziyaret ettiğinizde İl Başkanı gibi İl Kadın Kolu ve İl Gençlik Kolu Başkanını da yanınızda görmek istiyoruz. Türkiye’nin koşar adım karanlıklara gittiği günümüzde, kadına seçme ve seçilme hakkını veren Cumhuriyet Halk Partimiz aydın tavrıyla ülkemizin kadınlarını kucaklamalıdır" ifadelerini kullandı.

İşte Utku'nun Kılıçdaroğlu'na gönderdiği o mektup:

"Sevgili Genel Başkanım,

Öncelikle Kurultay’da başarılar diliyorum. Tüm kalbimle görevinize devam etmenizi istiyorum.

Ben CHP İzmir İl kadın Kolları eski Başkanı Özgün Utku. 2012 Haziran’ından Mart 2015’de İzmir 1. Bölgeden milletvekili aday adayı oluncaya kadar görev yaptım. Görevde olduğum süre boyunca Tüzüğümüzün cinsiyet kotası yönünden birkaç eksikliğini gözlemledim. Kurultay için tüzükle ilgili bazı önerilerim olacak. Bunu sizinle paylaşmak istedim.

1. Tüzük Bölüm 3; Örgüt ve Yönetim Birimleri. Madde 29 İlçe Yönetim Kurulu(e), Madde 33 İl Yönetim Kurulu(d), Madde 37 Parti Meclisi ile ilgili bölümlerde: “Toplantılara kadın ve gençlik kolları başkanları da katılır, görüşlerini açıklayabilir, önerilerde bulunabilir; ancak oy kullanamazlar.” ifadesi kadın ve gençlik kolları başkanları için “oy kullanırlar” şeklinde değiştirilmelidir.

2. Tüzük Bölüm 5; Parti Adaylarının Belirlenmesi. Gençlik Kotası Madde 61b, 3. Paragraf: “Hem cinsiyet hem gençlik kotalarının özelliklerine sahip bir aday her iki kotadan düşülür.”

Cinsiyet kotası daha çok kadının aktif siyasette yer alması için özellikle konmuştur. Oysa bu paragrafla çift kota değerlendirmesi yapılarak kadınlar aleyhine uygulamalara neden olunuyor. Bu nedenle bu paragraf tüzükten çıkarılmalıdır.

3. Tüzük Bölüm 5; Parti Adaylarının Belirlenmesi. Cinsiyet Kotası Madde 61a. Bu bölümün sonuna “Seçimler sonucu oluşan listeler önce cinsiyet kotası açısından kontrol edilir.” Şeklinde bir paragraf eklenmeli.

Bu kadın-erkek eşitliğini söylemlerinde ifade eden partimizin kendisini eylem olarak da kanıtlamasının yolunu açacaktır. 2000’li yılların CHP’sine de bu yakışır.

4. Tüzük Bölüm 5; Parti Adaylarının Belirlenmesi. Cinsiyet Kotası Madde 61a, 1. Paragraf: “Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması ile belirlenecek adayların saptanmasında, Parti Meclisi seçiminde, İl, İlçe, belde yönetim organlarının seçiminde, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların saptanmasında, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinden az yüzde otuz üç (33) cinsiyet kotası uygulanır.''

Bu paragraftan; a) “merkez yoklaması ile belirlenecek” bölümü çıkarılmalıdır. 2015 yılı CHP’sine cinsiyet kotasını (kadınların seçilme hakkını) sınırlamak hiç yakışmıyor.

b) Bu paragrafın sonu “tek sayılarda 1’den başlayarak, ya da çift sayılarda 2’den başlayarak yüzde otuz üç cinsiyet kotası uygulanır” şeklinde bitmelidir. Böyle bir cümle ile kadınların listelerin sonuna yasak savar gibi yerleştirilmeleri önlenir. Kendini son sırada görmek biz kadınlar için son derece onur kırıcıdır. Ben inşaat mühendisiyim. Kendi odamı ve TMMOB’ne bağlı odaların kadın kuruluşlarını ziyaret ettiğimde belirli kariyerdeki kadınların HDP’yi tercih etmelerinin nedeninin onların kadınların temsiline verdiği önem olduğunu gözlemledim.

c) Tüzük Madde 5; Parti Adaylarının Belirlenmesi. Cinsiyet Kotası Madde 61a, Gençlik Kotası Madde 61b. Bu bölümlere belirtilen kotaların uygulanmaması durumu için mutlaka yaptırım konmalı. İlçede İlçe yönetim kurlu ve başkanı; ilde il yönetim kurulu ve başkanı için mutlaka belirli bir ceza ile disiplin yolu tarif edilmeli. İzmir’de belediye meclis üyeliklerinde çok fazla cinsiyet kotası ihlali yapıldı. Kadın arkadaşlarımız ilçe seçim kurullarına başvurdu. “Bu sizin tüzüğünüzle ilgili bir durum, yasal olarak karşılığı yok. Siz partinizin içinde bunu çözmelisiniz.” yanıtını aldılar. Tüzükte hiçbir yaptırım olmadığı için il disiplin kuruluna da başvuramadılar. Yani cinsiyet kotası yapan yöneticiler tüzük ihlali yaptılar ve üç maymunu oynadılar.

Dün 30 ilçenin örneğin 10’unda cinsiyet kotası açısından tüzük ihlali olmuş ve hiçbir şey yapılmamışsa eminim yarın 30’unda tüzük ihlali olacaktır. Biz aktif kadınları partimizde görmek istiyorsak mutlaka söylem ve eylemde tutarlılığı gerçekleştirmeliyiz.

Tabii en güzel örnek uygulamadır. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar Parti Meclisimizde ve MYK’mızda cinsiyet kotası ve gençlik kotasının tüzükteki şekliyle uygulanmasını istiyoruz. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar bir ili ziyaret ettiğinizde İl Başkanı gibi İl Kadın Kolu ve İl Gençlik Kolu Başkanını da yanınızda görmek istiyoruz.

Türkiye’nin koşar adım karanlıklara gittiği günümüzde, kadına seçme ve seçilme hakkını veren Cumhuriyet Halk Partimiz aydın tavrıyla ülkemizin kadınlarını kucaklamalıdır.

Sevgi ve saygılarımla."