GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Ağustos 2024 Salı 14:24

İzmir yangını sonrası ‘söndürme uçağı’ çağrısı: Verin yetkiyi, kuralım filoyu!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, belediyelerin yangın söndürme uçağı alabilmesi için ‘mevzuat değişikliği yapılsın’ çağrısında bulundu. Özel, “Büyükşehir belediyelerinin kiralama ya da satın alma yoluyla yangın söndürme uçağı bulundurmasına izin vermiyorlar. ‘Orman Genel Müdürlüğü dışında yangın söndürme filosu olmayacak’ dediler. Açın önümüzü, verin yetkiyi. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak bu konuda müdahale edecek filoyu kuralım” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyal Demokrat Belediyecilik Eşgüdüm Konseyi Toplantısı'na katıldı. Özel, toplantıda orman yangınları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

HÜKÜMET AYNI TUTUMU SÜRDÜRÜRSE BUNU MİLLETİMİZE ŞİKAYET EDECEĞİZ
Yangın konusunun siyaset malzemesi yapılamasına karşı olduklarını söyleyen Özel, “Yangınlarla mücadele meselesini basit siyasi söyleme oturtmak, oradan siyasi rant çıkarmak niyetinde olanlar, milletimizin gözü önünde nasıl tepkiler aldılar, nasıl milletin vicdanı buna itiraz etti hep birlikte gördük. Esas sorumluluk sahipleri, sorumluluk sınırları belli olan ve iktidar tarafından bile bile sorumluluğu dar tutulan belediyelerimizi karalamaya kalktı ama vicdan sahibi milletimiz en net tepkiyi gösterdi. Eğri oturup doğru konuşma zamanı. Hükümetin eksiklerini, yanlışlarını söylemek, hatırlatmanın ötesinde bir şey yapıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü’nün personel, araç gereç, havadan müdahale konusunda, filonun zayıflığı konusunda aldığı eleştiriler ortada. İzmir’de söndürülmeyen orman yangınının Türkiye’nin üçüncü büyük kentini nasıl tehdit ettiği ortada. Hala daha birileri orada bir iki çatı yanında belediyenin itfaiyesini suçlar mıyız oradan rant elde eder miyiz onun peşinde. Orman Genel Müdürlüğü eksiklerini giderene kadar yerel yönetimlerin bu konuda bu açığı nasıl kapatacağını konuşup tartışacağız. Yapılması gerekenleri biz söyleyeceğiz ama hükümet aynı tutumu sürdürürse bunu milletimize şikayet edeceğiz” dedi.

CHP’Lİ BELEDİYELER FİLO KURABİLİR
Belediyelerin yangın söndürme filosu oluşturmasının gerekli olduğunun altını çizen Özel, “Büyükşehir belediyelerinin kiralama ya da satın alma yoluyla yangın söndürme uçağı bulundurmasına izin vermiyorlar. ‘Orman Genel Müdürlüğü dışında yangın söndürme filosu olmayacak’ dediler. Açın önümüzü, verin yetkiyi. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak bu konuda müdahale edecek filoyu kuralım. Bu yetkiyi hem Orman Genel Müdürlüğü tekeline alıp hem de yeterli filo kurmamayı anlamıyoruz. Sorun burada. Yaptığımız eleştiri teknik eksikliğe işaret eden, siyaset amacı gütmeyen, ‘inat etmeyin el birliği ile çözelim’ diyen bir öneriyi barındırıyor” şeklinde konuştu.

Özel şunları söyledi:

Belediyelerin itfaiye personeli ile ilgili ihtiyaçlarına cevap vermiyorlar. Norm kadrosu olup boş bulunan kadrolar var. Yangınla mücadelenin, orman yangınlarla mücadelenin tasarrufu olur mu? Yangınlarda canı pahasına mücadele den itfaiyecilerimizin kanunu yok. İtfaiyecilerle ilgili meslek kanunu teklifini Meclis’e sunduk ama Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildi. 
Yanan her bir metrekarenin durumunu dikkatle takip ediyoruz. Buraların yeniden ağaçlandırılması ile ilgili en net iradenin ortaya konulmasıyla ilgili takibimizi yapacağız. Aksine yeltenen bizi ve belediyelerimizi bulacak.