GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Şubat 2016 Pazar 13:42

İzmir ve Aydın'ın inciri çözüm yok polemik var!

Aydın ve İzmir’de jeotermal tesislerin zehirli gazlarından olumsuz etkilenen incirdeki tehlike için her hangi bir önlem alınmazken, konu CHP ve AK Partili vekiller arasında polemik olarak kaldı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Ege Bölgesi’nde Aydın ve İzmir başta olmak üzere önemli üretim kaynaklarından olan İncir’deki jeotermal tehdidi siyasi partileri karıştırdı. . Aydın milletvekilleri  AK Parti Mehmet Erdem konuyu gündeme getiren CHP’li Lütfi Baydar’ı “doğalgaz lobisi” ile suçlarken Baydar ise Erdem’e “enerji lobisi” yanıtını verdi.

Geçtiğimiz yaz aylarında bölgede sayıları giderek artan jeotermal santraller nedeniyle Torbalı’dan başlayıp Salihli’ye kadar giden incir bölgesi ve Aydın’daki incir alanındaki ürünler, jeotermal tesislerden çıkan su buharından yayılan kimyasal maddelerin yayılması nedeniyle mahsulde bozulmaya yol açtığı ifade edilmişti.

TARİŞ, Aydın Ticaret Odası gibi kurumların yaptığı denetimlerde, yeraltında çıkarılan sıcak suda bazı kimyasalların 20 kata fazla olduğunu açıklanmış, konu ile ilgili şikayet İzmir Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası,  tabip odaları gibi çok sayıda oda ve dernek tarafından dile getirilmişti.

Jeotermal tesislerinden yayılan gazlar içinde karbondioksit, hidrojen sülfür, sülfürdioksit, civa, azot, amonyak, hidrojen, bor, metan, etan, radon gibi maddeler, incirin dalında kurumasına neden olurken, İnsan üzerinde de olumsuz etkilere yol açtığı açıklanmıştı.

SİYASİ POLEMİĞE DÖNDÜ
Konun çözümü hakkında adım atılmasına yönelik bir gelişme yaşanmazken, CHP ve AK Partili milletvekillileri konu üzerinden tartışma başlattı. CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın bölgedeki jeotermal tesislerinin çokluğuna yönelik açıklamalarına  AK Partili milletvekili Mehmet Erdem’den gelen yanıtta, bölgede kanserojen maddenin yer almadığı  Baydar’ın doğalgaz lobisi için çalıştığı ifade edildi.

DOĞALGAZ LOBİSİ Mİ?
Erdem, Aydın'ın incirine yapılacak en büyük kötülüğün, kanserojen madde taşıdığını iddia etmek olacağını belirterek, "CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfü Baydar da incirimizin kanserojen olduğunu iddia ediyor. Jeotermal santralların zararları varsa ortadan kaldıralım. Buna itirazım olamaz ve desteklerim. Tabip Odası Başkan'ı Metin Aydın ve ekibi TBMM'de beni de ziyaret etti. Ben de onlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı'ndan randevu alıverdim ve görüştüler. Yerli enerji kaynaklarımız jeotermal, rüzgar, güneş, akarsu devreye girdikçe doğalgaz lobisinin pasta payı küçülüyor. Perde arkasında doğalgaz lobisinin atraksiyonları devam ediyor. Baydar yoksa siz doğalgaz lobisinin adamı mısınız?" ifadelerini kullandı.

ENERJİ LOBİSİ 
Erdem’in ifadelerine yanıt veren CHP’li Baydar ise, “Aydın’da incire en büyük zararı veren kişiler; ‘enerji lobisinin’ yanında yer alanlardır. ‘Jeotermal avukatlığı’ yaparak, incir üreticisinin yanında yer almak mümkün değildir. Hamaset yaparak halkın yanında yer alınmaz. Bal demekle ağız tatlanmadığı gibi, ‘incir üreticisinin yanındayım’ demekle de üreticinin yanında yer alınmaz.   Sayın Erdem’in de adeta Aydın incirinin kökünü kazımaya yeminli bu ‘enerji lobisinin’ yanında yer almak yerine, incir üreticisinin yanında yer almasını beklerdim. Sayın Erdem Aydın halkının, çiftçinin, köylünün yanında olmalıdır. Enerji lobisinin avukatlığını bırakmalıdır. Bir Aydın milletvekili olarak, kendisinin bulunması gereken yer burasıdır.

Konu ile ilgili siyasiler arasında yürütülen tartışma sürerken, bölgede incir üretimindeki sorun çözüm beklemeye devam ediyor.