GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
3 Nisan 2023 Pazartesi 08:51

İzmir tarımının başkanı Erdallı çöküşü anlattı: Üretim mültecilerin eline geçti!

İzmir’de tarımda çalışan işçi sayısının yıllara göre düşüş göstermesinin nedenlerini açıklayan İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı “Tarımda sosyal güvencesi olmayanlar üretimden çekiliyor. Üretim mültecilerin eline geçti. Suriyeliler tarımda, Afganlar ise hayvancılıkta çalışıyor. Tarım her geçen gün eriyor” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre İzmir’deki işsizlik oranı 2022’de yüzde 13’e gerilerken tarım iş kolunda çalışanların sayısının azalması ise dikkat çekti.

Tarım iş kolunda istihdam edilen kişi sayısı ise 127 bin oldu.Hizmet ve sanayi sektörlerinde çalışan işçi sayısında bir artış olurken tarım iş kolunda çalışan kişilerin sayısında düşüş olması dikkat çekti. 2021’de bu rakam 147 bin kişi idi.

YERLİ HALK TARIMDAN ÇEKİLDİ
İzmir’deki tarım istihdamının düşüş nedenlerini Egedesonsöz’e anlatan İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı ana nedeninin kırsaldan kente yapılan yoğun göçün olduğunu kaydetti.

ÜRETİM MÜLTECİLERİN ELİNE GEÇTİ
İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, yerli üreticilerin tarımda üretimden vazgeçtiğini vurgulayarak, “Tarım girdi maliyeti yükseliyor. Tarımda sosyal güvencesi olmayanlar üretimden çekiliyor. Üretim mültecilerin eline geçti. Suriyeliler tarımda, Afganlar ise hayvancılıkta çalışıyor. Tarım her geçen gün eriyor. Kuraklık ise, başlına başına bir derdimiz. Mazot ve gübre fiyatlarının kontrolsüz yükselişi dolayısıyla yerli halkımız tarımdan vazgeçmiş durumda. En önemli sorun gençlerin sosyal güvencesinin olmaması. Bununla ilgili önerimiz tarımda çalışan genç kesimin sosyal güvencesinin devlet tarafından yapılmasıdır. Gençler, tarımda güvencesiz çalışmaktansa büyük kentlere göç edip kapıcı olmayı daha uygun buluyor. Devlet tarafından bu destekler yerine getirilirse kırsala yeniden dönülür. Pandemide şehirlerde yaşanamayacağı öğrenildi. Hayvancılıkta da dişi kesimler yapılıyor. Üreticilerin desteklenerek dişi kesimlerinin engellenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ’NDE KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR 
İşçilik bedellerinin de tarımda maliyeti artırdığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı ise “Tarım işçiliği bırakıldı. Tarım işçiliği konusu geçmişten günümüze gittikçe azalıyor. Çiftçinin gelirinin düşmesi dolayısıyla kırsal terkediliyor. Gelir düzeyi ve sosyal imkânlardan dolayı kentlere göç artıyor. Depremden dolayı da bu arttı. Çalışanların sosyal güvenlikleri de yok.  Yanlış tarım politikalarının da etkisiyle pandemi ve ekonomik krizin yaşanması çiftçinin tarım dışına çıkmasına neden oldu. Ege Bölgesi’nde domates ve pamuk gibi ürünlerde de makineli tarıma geçildi. Bölgeye Güneydoğu’dan işçiler gelmiyor. Bunun yanı sıra Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı çiftçi sayısında düşüş var” dedi.

İZMİR’DE TARIM ARAZİLERİ AZALIYOR
İzmir’de kentleşmedeki yoğunluğun tarımsal alanları baskı altına aldığının altını çizen Çakıcı şunları söyledi:
“İzmir’de tarım arazilerinin azaldığını görüyoruz. Metropollerde tarım arazilerine sanayi ve konut yapılması ile azalıyor. Bir de tarım alanlarına lojistik depolar yapılıyor. Valilik ile sık sık toplantılar yaparak 5403 Toprak koruma yasası ile ilgili mücadele veriyoruz. Tarımsal üretimde gelirler azaldı. Gençler kendilerine sigortalı bir iş arıyor. Kırsalda eksiklik çok fazla. Elimizde akıllı telefonların olduğu bu teknoloji çağında her şeyden haberdarız dolayısıyla her şeyi öğreniyoruz. Kırsalda da gelir düşüklüğünden, güvencesizlik sebebiyle yaşamlarını sürdürmek istemiyorlar”