GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Ağustos 2017 Cumartesi 13:34

İzmir okullarında 'bağış' krizi: Dekont yoksa kayıt da yok!

ÖVDER İzmir Şube Başkanı Yüce, velilerden istenildiği iddia edilen kayıt paraları için, “Gelen velilerin ellerine banka hesap numaralarını veriyorlar. Fiyatını da belirliyorlar. Şundan aşağı olmasın diyorlar. Eğer veliler bankadan dekont getiremezse kaydınız yapılmadı diyorlar” dedi.

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Yeni eğitim-öğretim yılı için ilk ve orta öğretimlerde başlayan kayıt döneminde okul müdürlükleri tarafından velilere dayatıldığı iddia edilen fiyat uygulamaları tepki çekti.

Türkiye’de çeşitli yerlerde ve İzmir’de de hemen hemen her devlet okulunda velilerden zorunlu bağış altında para istendiği öğrenildi. Adres dışındaki okullara kayıt yaptırmak isteyen velilerden de ekstra bir miktar talep edildiği ifade edildi.

Ayrıca İstanbul’da patlak veren tecrübeli öğretmen için ücret alınması iddiasının İzmir’de de gündemde olduğu belirtildi. Buna göre 1’inci sınıfa başlayacak çocuklarını iyi bir devlet okulunda okutmak isteyen velilerden tecrübeli öğretmen için bağış adı altında ücret istendiği öne sürüldü. İddiaya göre sözleşmeli ve ücretli öğretmen sayısının yüksek olduğu ilçelerde bazı okullar, çocuklarını yeni atanmamış, kadrolu ve tecrübeli öğretmenin sınıfına kaydettirmek için para istiyor.

DEKONT YOKSA KAYIT DA YOK!
Okul müdürlerinin bankaya yatırılan paranın dekontu olmadan öğrencilerin kurumlarına olan kayıtlarını yapmadığı ifade edildi. Her kayıt yaptıran öğrencinin dosyasında dekontların bulunduğu fakat belgenin üstünde bağış yazdığı için yasal olarak velilerin ellerinde hiçbir dayanak olmadığı aktarıldı. Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce Egedesonsöz’e durum hakkında bilgilendirmede bulundu.

Velilerin yaşanan durumdan dolayı isyan içinde olduğunu ifade eden Yüce, “Eğitimin yükünün gittikçe daha çok velinin sırtına yüklenmesi ile veliler, bir engelden kurtulurken arkasından başka bir engelle karşılaşıyorlar. Bunlardan biri de yıllardır çözülmeyen ve gittikçe katmerleştirilen kayıt paraları velileri isyan ettirecek duruma geldi. Bu para isteme olayı genel bir durum. Bir iki okulda olan bir şey değil. Kayda gelen velilerin ellerine banka hesap numaralarını veriyorlar. Fiyatını da belirliyorlar. Şundan aşağı olmasın diyorlar. Veliler de bankadan makbuz getiriyorlar. Okulda da o makbuzu kayıt dosyasının içine koyuyorlar. Eğer veliler bankadan dekont getiremezse kaydınız yapılmadı diyorlar” dedi.

BANKALARA BAĞIŞ YAZDIRIYORLAR!
Yüce, okul müdürlüklerinin bankalarla anlaştığını ve ödenen ücretin dekontuna özellikle bağış ibaresinin eklendiğini belirtti. Böylelikle yasal bir işlem oluştuğu zaman okul yöneticilerinin, ‘Veliler kendi isteğiyle bağış yapıyor’ şeklinde savunma yaptıklarını ifade etti. Yüce, “E-Okul kayıtları da kayıt parasını engellemedi. Veliler okul döneminde ‘zorunlu bağış’ adı altında verdikleri ‘aidat, dergi, muhtelif günlere özgü hediye, hizmetli katkısı, sınıf temizletme, temizlik malzeme ile fotokopi ve sınav parası’ gibi yasal olmayan paralar yetmiyormuş gibi okula adımını atar atmaz yüklü kayıt parası ile karşılaşmaktadır. Bağış diyorlar. Bankaya gittiğinde banka aidat diye yazmıyor, bağış olarak belirtiyor. Biz çok sayıda başvuruda bulunduk. Bağış yazıyor aidat ya da okul gideri gibi bir şey yazmıyor ki diyorlar. O konuda özellikle bankalarla görüşüyorlar. O hesap numarasına bağış dışında herhangi bir ad yazdırmıyorlar” diye konuştu.

BAKANLIK BU SENE AÇIKLAMA YAPMADI, OKULLAR FİYATLARINI YÜKSELTTİ!
Tecrübeli öğretmen için ayrı fiyat tarifesi uygulamasının İzmir’de de olduğunu vurgulayan Yüce, “Çok açık olmamakla birlikte, veli öğretmen istiyorsa ona ayrıca fiyatlandırma yapıyorlar. Bu uygulama İzmir’de de var tabi. Bir de okul bölgelerinin dışında veli öğrenciyi getiriyorsa ayrı bir para da istiyorlar. Adresi o bölgede değilse ayrıca para istiyorlar, muhtarlıkla beraber formaliteyi uyguluyorlar kayıt yaptırıyorlar.  Rakamlar çok değişik. Her okula göre değişiyor. Serbest piyasa gibi okullar kafasına göre fiyat belirlemiş. Belli bir ölçüsü yok. Mili Eğitim Bakanlığına başvurular yapılıyor. Onlar da güya araştırıyorlar. Sonra da ‘Kayıt parası için zorlama yok. Bağışmış… İsteyen verir isteyen vermez’ diyerek geçiştiriyorlar. Halbuki okullar ‘parayı getirmeden sizin kaydınız yapılmaz’ diyorlar. Dosyaya eklemiyorlar. Zorlama var. Geçmişte bakanlar açıklama yapıyorlardı. ‘Kayıt sırasında her ne adı altında olursa olsun para alınmayacaktır’ diyorlardı. Bu sene açıklama yapmadılar. Okullar fiyatlarını yükselttiler” ifadelerini kullandı.