GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
21 Haziran 2023 Çarşamba 18:08

İzmir iş dünyasından 'vize' isyanı!

İzmir Ticaret Odası Meclisi'nde konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, yaşanan vize krizine dikkat çekerken "İzmir olarak her yıl ithalatımızın üzerinde ihracat yaparak ülkenin dış ticaret açığıyla mücadelesinde önemli bir görev üstleniyoruz. Yakın zamana kadar yurt dışına giderken vize bizler için sadece yerine getirilmesi gereken bir detayken, maalesef son zamanlarda işimizi yapmanın önünde büyük bir engel haline geldi. Schengen Vizesi başvurularında aylar sonrasına randevular verilmeye başladı" ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası, Haziran ayı olağan meclis oturumunda konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener dikkat çekici bir sitemde bulundu.

Vize konusunda sorunlar yaşandığını belirten Özgener, vize alınamaması nedeniyle fuarlara katılımların iptal edildiğini vurgularken, hükümete ise çağrıda bulundu.

AYLAR SONRASINA RANDEVULAR VERİLİYOR
İzmir'in ticaret konusundaki önemine vurgu yaparak sözlerine başlayan Özgener, "Kentimiz geçmişten beri yoğun bir şekilde dış ticaret yapan, ülkemizin dışarıya açılan en önemli kapılarından biri. İzmir olarak her yıl ithalatımızın üzerinde ihracat yaparak ülkenin dış ticaret açığıyla mücadelesinde önemli bir görev üstleniyoruz. Yakın zamana kadar yurt dışına giderken vize bizler için sadece yerine getirilmesi gereken bir detayken, maalesef son zamanlarda işimizi yapmanın önünde büyük bir engel haline geldi. Schengen Vizesi başvurularında aylar sonrasına randevular verilmeye başladı. Pasaportun bekleme süresi uzadı. Buna karşın, ret sayıları arttı ve kısa süreli veya tek girişli vizeler gelmeye başladı" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GENELİNDE BİR MESELE HALİNE GELMİŞ DURUMDA
Vize alınamaması nedeniyle fuara katılımların iptal olduğunu belirten Özgener, “Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, vizelerde olağan dışı bir durumun olmadığını, vize hizmetinin askıya alınmadığını, 2022 yılında Türkiye’den vize başvurularının üç kat arttığını ve Türkiye'den yapılan vize başvurularının kısıtlanmasına yönelik bir politikalarının olmadığını ifade ediyor. Ancak yaşadığımız durum farklı. Bugün yapılan vize randevusu başvurusuna Eylül’ün ilk haftasına randevu alabilirken, bazı ülkelerde vize randevu sistemi tamimiyle kapalı.  Vize alınamadığı için yurtdışı fuar organizasyonlarımıza katılamayan üyelerimiz var. 41’inci Turizm Seyahat Acenteleri ve Oto Kiralama Grubu Meclis Üyelerimiz vize alamadıkları için yurtdışı turlarını iptal etmek zorunda kalıyorlar. Vize sorunu maalesef büyük ve Türkiye genelinde bir mesele haline gelmiş durumda. Devletimizin en üst organları durumun bilincinde ve en üst düzeyden bu meselenin çözümü için çalışıyorlar.  Biz de Ticaret Odası ve TOBB olarak bu işe büyük önem veriyor, konuyu sık sık ülke gündemine taşıyoruz. Umarım yakın zamanda çözülür ve ticaretin önündeki bu büyük engel kalkmış olur” dedi.