GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Mayıs 2024 Çarşamba 16:43

İzmir'in yangın raporu: 10 yılda 13 bin 547 hektar küle döndü!

İzmir'de son 10 yılda yaşanan bin 714 yangında 13 bin 547 hektarlık orman alanı küle döndü.

EGEDESONSÖZ - Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) İzmir Temsilciliği, İzmir'in orman yangınları raporunu açıkladı.  

İzmir'de 2023 yılında 163 adet orman yangınının yaşandığının ifade edildiği açıklamada İzmir'de son on yılda yaşanan toplam bin 714 yangında 13 bin 547 hektarlık alanın yandığı kaydedildi. 

Açıklamada "Bu yangınlar içinde en büyüğü 1089 hektar ile Bergama Orman İşletme Müdürlüğü Kırkgeçit Orman İşletme Şefliğinde olmuştur. Diğer büyük yangınlar Gaziemir Orman İşletme Müdürlüğü Menderes Orman İşletme Şefliğinde çıkan 323 ve 266 hektar büyüklüğündeki iki yangındır. İzmir'de son on yılda yaşanan toplam bin 714 yangında 13 bin 547 hektar ormanlık alan yandı. Örneğin 2019, 2020 ve 2023 yılları dikkat çekicidir. 18 Ağustos 2019 tarihinde yaşanan Tırazlı orman yangınında 4 bin 346 hektar orman heba olmuştur. Bu büyük yangınların iyi analiz edilmesi, bundan sonra olabilecek yangınlarının büyümeden önlenebilmesi için önemli veriler sağlayabilecektir" denildi.

İKLİM KRİZİ DEMEK HAFİFE ALMAKTIR
Yaşanan artışın üzerinde durulmasının gerektiğinin ifade edildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Durumun bu hale gelmesinin nedeni ise yine insanlar ve onların kontrolsüz faaliyetleri. Özelliklede yangın sonrası yangına uyarlanmış ekosistemlerdeki olumsuz insan faaliyetleri büyük sorunlar yaratabiliyor. Bu sonucu sadece küresel iklim krizi ile açıklamak sorunu hafife almak demektir. Alınan tedbirlerin gözden geçirilmesi ve yeni önlemler alınması gerektiği açıktır. Yeni yangın sezonunun başladığı bu günlerde değerli basınımızın orman yetkilileriyle buluştukları her ortamda 'alınan önlemlerin neler olduğu, geçmiş yıllarda görülen eksiklik ve aksaklıkların giderilip giderilmediği, yangınla bire bir ilişkili vatandaşların eğitimi ve gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığı, özellikle son yıllarda dikkate alınmayan insan faktörü konusunda neler yapıldığını' sorgulaması gereklidir