GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Aralık 2023 Salı 12:49

İzmir’in utanç raporu… Kasımda 3 kadın katledildi!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'nin yayımladığı ‘2023 Yılı Kasım Ayı Raporu’na göre, Türkiye genelinde geçtiğimiz ay erkekler tarafından 33 kadın öldürüldü. 24 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kasım ayında 3 kadının öldürüldüğü İzmir’de ise 2023 yılı Ocak ayından bu yana 28 kadın hayattan koparıldı.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Kasım ayı raporunu yayımladı. Raporda geçtiğimiz ay işlenen kadın cinayetlerinin detaylı verileri yer aldı. Açıklanan rapora göre, Türkiye’de Kasım ayında 33 kadın erkekler tarafından öldürülürken 24 kadının ölümü ise şüpheli bulundu. Öte yandan Kasım ayında İzmir’de 2 kadın öldürülürken bir kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

İZMİR’DE KASIM AYINDA KATLEDİLEN KADINLAR 
İzmir’de 2 çocuk annesi 23 yaşındaki Neşe Keçkin boşanma davasına dakikalar kala adliyenin önünde evli olduğu Alaattin Keçkin tarafından bıçaklanarak öldürüldü. İzmir’de 2 çocuk annesi 38 yaşındaki Çiğdem Dıvrak boşanma aşamasında olduğu Erdoğan Dıvrak tarafından başından vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla intihar etti.  Çiğdem Dıvrak’ın öldürülmesinden 3 gün sonra boşanma davalarının görülecek olduğu öğrenildi. 

KADINLAR EN ÇOK YAKINLARI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
Kasım ayında öldürülen 33 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 7’si tanıdığı biri, 4’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si ayrıldığı erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 2’si oğlu, 1’i kardeşi tarafından öldürülmüştür. 1 kadını öldüren kişi ile yakınlığı tespit edilememiştir. Bu ay kadınların yüzde 42’si evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER AYDINLATILMALI
Platform tarafından yapılan açıklamalarda, “Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar, kaza veya doğal ölüm gibi gösterilen şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir” denildi.

EN ÇOK SİLAHLI ATEŞ KULLANILDI
Raporda ayrıca şu bilgiler yer aldı:

Bu ay öldürülen kadınların 20’si ateşli silahlarla, 7’si kesici aletle, 3’ü boğularak, 1’i darp edilerek öldürüldü. 2 kadının nasıl öldüğü tespit edilemedi Bu ay öldürülen kadınların yüzde 61’i ateşli silah ile öldürüldü.