GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Şubat 2022 Cuma 13:56

İzmir’in utanç karnesi: Çocuk istismarında ikinci sırada!

Ocak ayında en az 23 kadın, erkek tarafından öldürülürken bu cinayetlerden biri İzmir’de gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra çocuk istismarı sayısı ise Türkiye genelinde 27’ye ulaştı. Beş çocuğun istismar edildiği İzmir ise diğer illere kıyasla Ocak ayında bu acı olayın en çok yaşandığı ikinci yer olarak kayıtlara geçti.

EGEDESONSÖZ – Bianet’in medya taraması yaparak ulaştığı verilerde erkeklerin, Ocak ayında en az 23 kadını öldürdüğü ortaya çıkarken geçen yıl bu sayının 22 olduğu görüldü. Erkekler, iki kadını kıskandığı, bir kadını ‘namus’ beş kadını da ‘barışmak istemediği’ veya ‘boşanmak istediği’ için öldürdü. 17 kadın ise kocası, sevgilisi, eski kocası; iki kadın oğlu, üç kadın akrabası tarafından öldürüldü.

EN ÇOK EVDE CİNAYET İŞLENDİ
Verilerden elde edilen bilgilere göre, erkeklerin, kadınların yarısından fazlasını ev içinde öldürdüğü ortaya çıktı. Erkeklerin, 15 kadını ev içinde, sekiz kadını iş yeri, sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda öldürdüğü kayda geçti. Kadın cinayetlerinin yarısından fazlasında ateşli silah kullanıldı. Erkekler, 10 kadını ateşli silahlarla, on kadını kesici aletle, iki kadını boğarak öldürdü. Yaşanan bu kadın cinayetlerinden biri de İzmir'de meydana geldi.

ÇOCUK İSTİSMARINDA İZMİR 2. SIRADA
Yine verilerden ulaşılan bilgilerde Ocak ayında en az 27 kız ve oğlan çocuğunun erkekler tarafından istismara maruz kaldığı görüldü. Geçen yıl ise aynı ay bu sayının 12 olduğu ortaya çıktı. En az üç çocuğu üç öğretmeni, dört çocuğu kantin çalışanı bir erkek, bir çocuğu abisi istismar ettiği kayda geçerken bir çocuğu da spor öğretmeninin taciz ettiği ortaya çıktı. Erkeklerin, dokuz çocuğu okul, sokak gibi ev dışı alanlarda istismar ederken iki çocuğu ev içinde istismar ettiği saptandı.

Bu çocuk istismarı olayları hakkında elde edilen bilgiye göre; istismara uğrayan 27 çocuk Adana (1), Ankara (2), İstanbul (11), İzmir (5), Kocaeli (1), Mardin (1), Mersin (1), Sakarya (1), Urfa (4) illerinde olduğu görüldü. Bu durumda çocuk istismarı vakalarında İstanbul 11’le birinci sırada yer alırken İzmir ise 5’le ikinci sırada yer aldı.