GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
7 Mayıs 2023 Pazar 10:00

İzmir’in su havzasına kurulu… Efemçukuru Altın Madeni için 1,6 milyarlık teşvik!

2011 yılından beri İzmir su kaynakları bölgelerinden biri olan Efemçukuru bölgesinde faaliyette bulunan Kanadalı şirkete altın madeninin modernizasyonu için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 1 milyar 637 milyon 614 bin 424 TL teşvik verecek.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, mart ayıyla ilgili yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, martta 1427 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge alan projelerin yatırım tutarı 90 milyar 458 milyon 668 bin 659 lira olarak hesaplandı. Yatırımların gerçekleştirilmesiyle 32 bin 406 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Listede İzmir merkezli bir pek çok proje de yer alıyor. Bu projelerden biri de kentte uzun süredir tartışmalara neden olan İzmir’in su havzası üzerine kurulu Efemçukuru Altın Madeni ile ilgili. Bakanlık, madeni işleten Tüprag Metal için de teşvik vereceğini açıkladı.



KANADALI ŞİRKETE AİT

Kanadalı madencilik firması olan Eldorado Gold Corporation’ın Türkiye’de yüzde 100 katılımıyla oluşturulmuş olan uzantısı Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret Şirket için Bakanlık 1 milyar 637 milyon 614 bin 424 TL tutarında teşvik verecek.

VERGİ İNDİRİMİ, KDV İSTİSNASI...
Teşvikle birlikte şirket Efemçukuru’ndaki madeni daha uzun ömürlü olması için modernize edecek ve üretim kapasitesini artıracak. Şirkete faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi, yüzde 80 tutarında vergi indirimi,  yüzde 40 oranında yatırım katkı destekleri verilecek.



MADEN HAKKINDA
Kanadalı Eldorado Gold Madencilik Firması'nın Türkiye'deki şirketi Tüprag'a ait Efemçukuru Altın Madeni, İzmir'in içme suyu ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı uzak mesafe koruma havzasındaki maden aynı zamanda yaklaşık 200 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılamak için projelendirilen Çamlı Barajı'nın da mutlak koruma alanı içerisinde yer alıyor. 

2005 yılında ÇED olumlu kararı alarak inşaat çalışmalarına başlanılan Efemçukuru Altın Madeni, 2011 yılında işletmeye geçti. Şirket 2012 yılında bu kez kapasite artırımı için ÇED olumlu kararı aldırttı. 10 yıllık maden işletme süreci 17 yıla çıkarılırken 2.5 milyon tonluk cevher işletme planı ise 8.5 milyon tona çıkarıldı.

Efemçukuru bölgesinde altın arama faaliyetlerine devam eden Tüprag Metal Madencilik için verilen son kapasite artışı izni EGEÇEP adına avukat Arif Ali Cangı ve bölgede yaşayan Ahmet Karaçam tarafından Anayasaya Mahkemesi’ne taşınmıştı.