GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Mart 2023 Pazartesi 08:29

İzmir’in sanayilerinde EYT manzaraları… KESİAD'dan ‘acil destek’ çağrısı!

Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel, EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından, Sanayi Bölgesi’ndeki EYT manzaralarını aktardı. Başkan Günel, “EYT konusu firma bazlı değişkenlik gösteriyor ancak emek yoğun sektörlerde, mavi yaka çoğunluğu olan şirketler biraz daha muzdarip. Bununla ilgili ivedi destek beklentisi var, çünkü işverene ciddi bir finansman yükü getiriyor” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından yasadan faydalanacak olanlar dilekçelerini vermeye devam ediyor. İzmir'deki sanayi bölgelerinde uzun zamandır yaşanan nitelikli personel sorununa bir de EYT’den emekli olanların da eklenmesiyle sanayi iş kolları durumdan oldukça etkilendi.

MAVİ YAKALILARDA YOĞUNLUK
Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel, Egedesonsöz’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Günel, mavi yakalıların personel açığından muzdarip olduklarını ifade ederek, “Emekli olanlar emekliliklerinin ardından fabrikalarda çalışmaya devam ediyorlar. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde, EYT konusu firma bazlı değişkenlik gösteriyor ancak emek yoğun sektörlerde, mavi yaka çoğunluğu olan şirketler biraz daha muzdarip. Bununla ilgili ivedi destek beklentisi var, çünkü işverene ciddi bir finansman yükü getiriyor” dedi.

ARA ELEMAN ÖZENDİRMESİ YAPILMALI
Günel, ara eleman açığı sorununa kalıcı çözümler getirilmesi gerektiğini kaydederek, “Nitelikli personelde sıkıntı, EYT yasasından önce de vardı. İşveren, mali ve sosyal birçok teşvikle yetişmiş personeli elinde tutuyor, ancak konu sistematik olarak çözülmeli. Sorunun köküne inip ara eleman yetiştirme hususunda kalıcı ve yapısal çözümler getirilmeli. Devletin ara eleman özendirmesi yapması lazım, üniversite sınavı giriş oranlarıyla, yerleştirme oranları arasında dağlar kadar fark var” ifadelerine yer verdi.

GENÇ YAŞLARDAN İTİBAREN ÖĞRETİLMELİ
Ara elaman açığının lise ve yüksekokul döneminden itibaren çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak,”Amerika’yı baştan keşfetmeye gerek yok, özellikle ara eleman konusunda çok başarılı sistemler geliştirmiş ülkeler var, bunun devlet düzeyinde eğitim stratejisiyle çözülmesi lazım. Tüm örgün eğitimden gelen gençlerin, dört yıllık üniversiteye yönlendirmesi yapılmaması gerekiyor. Bunun için ortaokuldan itibaren teknik liselerin ve meslek yüksekokullarının daha güçlü şekilde faaliyete geçirip buradan mezun olan gençlerin istihdamının ne kadar daha güçlü ve kuvvetli, kazançlarının ne kadar daha yüksek olabileceğinin genç yaşlardan itibaren gençlerimize öğretilmesi lazım” şeklinde konuştu.