GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Ekim 2023 Cuma 11:06

İzmir'in prestij projesini yarım bırakmıştı... O firmaya bakanlıktan ‘ihale’ yasağı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem prestij projeleri arasına alan ancak bir türlü tamamlanamayan Opera Binası’nda yüklenici firmaya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan flaş bir karar çıktı. Firmayı değerlendiren Bakanlık, Çağdan Mühendislik Şirketi’nin 1 yıl boyunca ihalelere katılmasını yasakladı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem prestij projeleri arasına alarak 2017 yılında ihalesini yaptığı Karşıyaka Mavişehir’deki opera binası inşaatı yapımı üstlenen firma ile Büyükşehir arasında yaşanan maddi anlaşmazlık nedeniyle tıkanmıştı.

Artan maliyet ve inşaatta yaşanan sorunlar nedeniyle çalışma 5 yıldır bitiremezken, yüzde 50’si bitirilebilen ve kaba inşaatı ancak tamamlanan opera binasında yüklenici firma iş bırakma yoluna gitmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüklenici firmaya karşı yargı yoluna başvurduğu süreç hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kritik bir karara imza attı.

1 YIL İHALELERDEN MEN EDİLDİ
Bakanlık yaptığı görüşmeler sonucunda son teknoloji opera binası için 1,5 milyar TL’lik bir rakamın daha ödenmesi gerektiği kanaatine varıldı. CHP eski Parti Meclisi Üyesi Behçet Çağlar’a ait Ankara merkezli Çağdan Mühendislik Şirketi için görüşme gerçekleştiren Bakanlık, firmanın 1 yıl boyunca ihalelere girmesini yasaklama kararı aldı.

OPERA BİNASI NE OLACAK?
Alınan karar öncesinde Opera Binası’nın yüklenicisi olan Çağdan Mühendislik şirketi, 40 milyon TL'lik teminatını yakmıştı. Teminatı gelir kaydedilen şirketin hukuki yollara başvuracağı öğrenildi. Başkan Tunç Soyer, opera binasının inşaaatının devam ettirileceğini ve projeden vazgeçilmeyecini açıklamıştı.