GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Mart 2021 Cumartesi 11:38

İzmir'in o ilçesinde enerji devrimi: 2 bin haneye yetecek elektrik üretilecek

Dikili Belediyesi güneş enerjisinden elektrik üretmek için kolları sıvadı. Mülkiyeti kendisine ait 28 dönüm arazide yaklaşık 2 bin eve yetecek elektrik üretilecek. Maliyeti 9 milyonu aşan proje kısa sürede hayata geçirilecek.

EGEDESONSÖZ- Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma konusunda çalışma yürüten Dikili Belediyesi jeotermal enerjiden sonra güneş enerjisine yöneldi. Belediye, mülkiyeti kendisine ait 28 dönümlük alanda 2 bin haneye yetecek elektrik üretimini gerçekleştirecek.  1.4 MWe kapasiteli santralin çalışmaları kısa sürede başlayacak.

Proje için 9 milyon TL’nin üzerinde bir kaynak üretmeyi planlayan belediye üretilen elektriği belediye tesislerinde kullanılan elektrikten düşecek. Mahsuplaşma yöntemiyle yıllık elektrik giderinin maliyetini de düşürmüş olacak.

Tapuda tarla vasfında nitelendirilen Demirtaş Mahallesi, 0 Ada 1109 Parsel kapsamında projenin kurulması ve işletilmesi hususunda İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne görüş sorulurken  İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2,8 hektar alan için "Kuru Marjinal Tarım" (KTA) arazisi niteliği raporu verdi. "Güneşten Elektrik Üretimine Yönelik Tesis" kurulması için uygun görüşü alan belediye daha sonra sırasıyla diğer kurumların da onayını aldı.  Projede ayrıca inşaat ve makine-ekipman montaj aşamasında tek vardiya halinde 10 kişinin, işletme aşamasında ise tek vardiya halinde 2 personelin görev alması planlanıyor. Projenin işletmeye alma aşamasının yaklaşık 180 günde tamamlanacağı düşünülüyor. Tesis tamamlandığında sürekli faaliyet gösteren bir yer haline gelecek.