GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Haziran 2016 Cuma 11:34

‘İzmir’in çöpü’nde Büyükşehir’e 2.yargı şoku!

ÇED sürecindeki büyük krizin aşılmasının ardından İzmir 5.İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla karşılanan Büyükşehir Belediyesi’nin karara ilişkin Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı itiraz reddedildi.

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi krize neden olmaya devam ediyor.

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden tesisle ilgili 14 kurumun olumlu görüş vermesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun girişimleri ve Ankara'da dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'yla yaptığı görüşmeler sonucunda Orman Genel Müdürlüğü de 15. ve son olumlu görüşü bildirdi. Bakan Eroğlu, 13 Mayıs'ta İzmir'de Kocaoğlu'na olumlu görüş müjdesini kendisi verdi.

Ancak Bakan Eroğlu’nun olumlu görüş açıklamasından 3 gün sonra Büyükşehir Belediyesi bu kez yargıdan gelen frenle şok yaşadı.

İzmir 5. İdare Mahkemesi, tesisle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun verdiği yer seçimi uygunluk kararının yürütmesini durdurdu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu büyük aşama kaydedilen süreci yeniden tıkayan karar sonrası bir üst mahkemeye başvuruda bulunacağını açıklamıştı.

Büyükşehir Belediyesi süreçte Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

Avukat Fatih Ülkü ve Avukat Senih Özay Bölge İdaresi Mahkemesi’nin Büyükşehir’in itirazına ret cevabını verdiğini kamuoyuyla paylaştı. Avukatlar açıklamasında, “Karşıyaka-Yamanlar’ın, yapılmak istenen çöp (katı atık bertaraf) tesisi için uygun olmadığı yargı kararıyla tespit edilmiş olmakla, Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edilmiş olmakla ısrarcı bir yaklaşım izlenmeyeceğini düşünerek, bu yargı kararının derhal uygulanmasını ve Karşıyaka-Yamanlar’a çöp tesisi yapma ısrarından vazgeçilmesini ve İzmir kamuoyuna seslenilmesini diliyor, bekliyoruz...” ifadelerine yer verdi.