GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
7 Ocak 2022 Cuma 08:41

İzmir'in cennet köşesi koruma altına alındı!

Bakanlık, İzmir’deki arkeolojik SİT bölgelerine bir yenisini daha ekledi. Son olarak tarihi kalıntıların bulunduğu Kemalpaşa’daki bir parsel 1’inci derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Parsel koruma altına alındı.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir’de bir bölgeyi daha arkeolojik SİT ilan ettiğini duyurdu. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre İzmir 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kemalpaşa’nın Yeşilyurt Mahallesi’ndeki bir parselinin statüsü 1’inci arkeolojik SİT alanı olarak ilan edildi.

Bakanlığa bağlı uzmanlar tarafından geçtiğimiz yıl bölgede yapılan çalışmalarda kültür varlığı niteliğinde yapı kalıntıları ile mezar kalıntılarına rastlandı. Bakanlığın arkeolojik SİT kararı tapuya işlenecek. Parselin tamamı koruma altına alınacak ve bakanlığın izni olmadan herhangi bir çalışma yapılmayacak. Bölgenin yakınlarında herhangi bir antik kent bulunmuyor ve hali hazırda devam eden arkeolojik kazı çalışması da yok. Kazı çalışmalarının komşu parsellerde de devam etmesi bekleniyor.

Resmi Gazete'de yer alan kararda şu ifadelere yer verildi:
“İzmir ili, Kemalpaşa ilçesi, Yeşilyurt Mahallesinde, tapunun ... ada ... parselinde kayıtlı olan Müzesince gerçekleştirilen kurtarma kazısı sonucunda 2863 Sayılı Yasa kapsamında yapı ve mezar kalıntılarına rastlanan taşınmazın; kararımız eki 1/2000 ölçekli kadastral pafta üzerinde işaretlendiği şekli ile 1. (birinci) Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edilmesine, ekli tescil fişinin uygun olduğuna;

Kurtarma kazısı sonucu ortaya çıkarılan kültür varlığı kalıntılarının tahribatını engellemek, can ve mal güvenliği açısından önlem almak amacıyla kazı alanının üzerinin İzmir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü görüşü alınarak Müzesinin denetiminde, uygun görülen teknik, yöntem ve malzeme ile Belediyesince ivedilikle kalıcı olarak kapatılmasına; alanda Koruma Bölge Kurulu izni olmadan herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmamasına, karar verildi.”