GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Ekim 2016 Çarşamba 13:02

İzmir’in başkanlarından ortak ‘Kültürpark’ mesajı: Hepimizin diyoruz ve…

CHP’li belediye başkanları Büyükşehir’in yeni Kültürpark Projesi’ne destek verdi. Ortak açıklamada, “Hepimizin olan Kültürpark’ı geliştirecek, kentin merkezinde bir kentsel peyzaj alanı yaratacaktır. Biz belediye başkanları ‘Kültürpark hepimizin’ diyor, bu projeyi destekliyoruz” denildi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’ta yapacağı yeni düzenleme ile ilgili tartışmalı süreç devam ederken, CHP’li ilçe belediye başkanları yerinde inceleme yaptı.

Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde inceleme ve değerlendirme yapılması talebiyle Kültürpark Projesi’ni Koruma Kurulu’na sunmuştu. 

Kent içinde çeşitli odalardan ve meslek odalarından projeye itirazlar gelmesinin ardından başkanlar da topa girdi ve “Projeyi destekliyoruz” mesajı verdi.

Yeni projenin İzmir Enternasyonal Fuarı'ndan bu yana sergilendiği Pakistan Pavyonu'nda buluşan başkanlar, yaptıkları inceleme ve aldıkları brifingin ardından ortak bir açıklama yaptı. 

Başkanlar adına ortak açıklamayı dillendiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş şu ifadeleri kullandı: 

HALK ÜNİVERSİTESİ
Kültürpark hepimizin… Kültürpark tüm İzmir’in ve İzmirlinin… Kültürpark’la hem ülkemizi hem de tüm dünyayı tanıdık. Kültürpark kurucusu Behçet Uz ve ekibi 1934 yılında İzmir Belediye Meclisi’ne sundukları ve kabul edilen önergeyle bu yangın yerini, yıkıntı bölgesini bir ‘halk üniversitesi’ olarak tasarlamış ve hayata geçirmişlerdi. O zamandan bu yana görev yapan tüm belediye başkanları da bu anlayışla Kültürpark’ı bugüne kadar yaşatmışlardır. 90’lı yıllarda Kültürpark’ın yenilenme ihtiyacı çerçevesinde bir düzenlenmiş ve bu yarışmayı kazanan projenin müellifi mimar Şükrü Kocagöz ve ekibi olmuştur.   Daha sonra fuarcılık anlayışındaki çağdaş gelişmeler ihtisas fuarcılığını gündeme getirmiş, bunun için Kültürpark içine hangarlar yapılmıştır. İhtisas fuarcılığını İzmir’in kalkınması ve kimliğindeki yerini göz önünde tutan İzmir Büyükşehir Belediyesi tamamen kendi bütçesi ile Türkiye’nin en büyük fuarını, Fuar İzmir’i Gaziemir’de inşa etmiştir.

KATILIMCI ANLAYIŞLA HAREKET EDİLDİ
Böylece ihtisas fuarlarının Kültürpark’tan ayrılmasıyla Kültürpark’ın yeni bir fonksiyonla düzenlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu süreçte katılımcı bir anlayışla tüm görüşleri toplamış, anketler yapmış, odalardan, üniversitelerden raporlar istemiş, açık forumlar düzenlemiştir.  Bu çerçevede katılımcılık esasıyla toplanan görüşler proje müellifi Şükrü Kocagöz’ün de içinde bulunduğu ekiple hazırlanarak kentteki tüm inisiyatiflere paylaşılmıştır. Öncelikle de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliğinde Kültürpark’taki ağaç rovölesi ve tüm ağaçların envanteri çıkarılmıştır. 7 bin civarından tarihi ağacın tespiti yapılarak, etiketlenme işlemleri başlamıştır. 90’lı yıllarda yüzde 26 oranında olan yeşil alan 2000’li yıllarda 43’e çıkmışken bu projeyle de yüzde 56’ya çıkarılmıştır. Bina yoğunluğunun ise 90’lı yıllarda yüzde 26’yken 2000’lerde yüzde 14’e, proje önerisi ile de yüzde 7’ye düşürüldüğü açıkça görülmektedir.

DESTEKLİYOR VE ‘YANINDAYIZ’ DİYORUZ
Bu proje tüm İzmir’in… Hepimizin olan Kültürpark’ı geliştirecek, kentin merkezinde bir kentsel peyzaj alanı yaratacaktır. Biz belediye başkanları ‘Kültürpark hepimizin’ diyor, bu projeyi desteklediğimizi ve yanında olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz. 

KİMLER KATILDI/KATILAMADI?
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Beydağ Belediye Başkanı Süleyman Vasfi Şentürk, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar.

Şehir dışında olan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli de projeye desteklerini bildirdi.