GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Nisan 2016 Perşembe 08:50

İzmir’in başkanları MB’nin faiz kararına ne tepki verdi?

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrası EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’tan ilk değerlendirme geldi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Merkez Bankası’nda yeni başkan Murat Çetinkaya idaresinde gerçekleşen ilk toplantıda piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını açıklandı.

Toplantı sonrası Merkez Bankası, marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirdi, 10.5'ten yüzde 10'a indirdi. Banka politika faizini ise yüzde 7.5'te sabit bıraktı.

Merakla beklenen karar sonrası İzmirli başkanlardan ilk açıklamalar geldi.



DOĞRU AMA AZ!

İndirim adımını olumlu karşılayan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, faiz indiriminin sürmesi gerektiğini söyledi. Yorgancılar, “Doğru bir karar ama az yapılan bir karar. Ama bu faizlerle yatırım yapmak mümkün değil... Faizde indirim kararı alınırken elbette merkez bankasının elinde bazı enstrümanlar vardı. Dünyadaki değişimler Piyasadaki değişimler, Çin’deki büyüme rakamları, FED’in faiz artırımı gibi. Şu an bir artırım görülmüyor ama Eylül’de bir artış olabilir. Bunlar değerlendirilerek bir karar alındı. Önemli olan bunların kredi faiz oranlarına yansıması... Önümüzdeki süreçte biz sanayiciler olarak daha fazla indirimin gerçekleşmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

DEVAMINI BEKLİYORUZ!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da kararın uzun süre sonra gelen ilk faiz indirim olduğuna dikkat çekerek, “Kararın gerekçesinde küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanması, enflasyonun belirgin düşüş sergilemesi, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde arttırabileceği gibi önemli tespitler var. Karar hemen piyasalara yansıdı, dolar geriledi, tahvil faizleri düştü. Para Politikası Kurulu özetle ölçülü bir adım atılmasına karar verdi. Önümüzdeki dönemde de para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağı görülüyor. Faiz indirimi kararını son derece olumlu buluyoruz ve bu indirimlerin devamını bekliyoruz. Ayrıca devletin vadesinde ödenmeyen borçlara uyguladığı fahiş faiz oranının da indirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.