GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Haziran 2024 Cumartesi 15:12

İzmir’in ‘SDT’ raporu: Hangi belediye, ne kadar ödüyor?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, büyükşehir belediyesinde çalışan kamu emekçileri için sosyal denge tazminatını (SDT) yasal sınır olan 8 bin 700 TL olarak önermesi tartışmalara neden olmuştu. Diğer yandan Başkan Tugay’ın geçtiğimiz yıl Karşıyaka Belediyesi’nde sosyal denge tazminatı için 14 bin 925 TL’lik sözleşmeye imza attığı öğrenildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan kamu emekçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Başkan Cemil Tugay, hali hazırda 14 bin TL olan sosyal denge tazminatı için ‘yasal sınır’ olan 8 bin 700 TL önermesi görüşmelerinin tıkanması neden olmuştu. Sendikanın isyan noktasına varan eylemlerinde sırasında Başkan Tugay’a ulaşmak için cam kapılar kırılmış, barikatlar devrilmişti.

Teklifle ile ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay “Bu bir tasarruf tedbiri değil. Yasaya uyma zorunluluğundan dolayı olan bir durum. Eğer bugün bu artışı yaparsak ve imzayı atarsam hakkımızda suç duyurusunda bulunulacağını, yargılanacağımızı ve bize faizi ile birlikte geri ödettirileceğini söyleyen bir Sayıştay raporuna dayanarak yapamadığımızı söylüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

TUGAY 14 BİN 925 TL’YE İMZA ATMIŞTI
Peki tartışmalara neden olan sosyal denge tazminatı İzmir’in ilçe belediyelerinde ne kadar ödeniyor. Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu’nun verdiği bilgilere göre, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye başkanlığı döneminde imzalan son TİS’e göre 14 bin 925 TL sosyal denge tazminatına ek olarak 3 bin 200 yemek desteği ve 88’lik binişlik otobüs kartı desteği de veriliyor.

KONAK 18 BİN 500 TL
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta imzalanan son toplu iş sözleşmesine göre ise 18 bin 500 TL’lik sosyal denge tazminatı ve yılda 5 tane 3 bin TL’lik ikramiye ödeniyor.

BUCA 26 BİN 466 TL
İzmir’in en kalabalık ilçelerinde Buca’da belediye her ay 26 bin 466 TL’lik sosyal denge tazminatı, Karabağlar’da ise belediye 15 bin TL’lik sosyal denge tazminatı ödenmesi için anlaşmaya varmıştı.

BAYRAKLI 14 BİN 837 TL ARTI 5 İKRAMİYE
Yine Bayraklı 14 bin 837 sosyal denge tazminatı, yılda 5 tane 10 bin 195 TL’lik ikramiye ve 2 bin 621 TL yemek desteği, Bornova’da 17 bin 600 TL sosyal denge tazminatı, Balçova’da 15 bin 170 TL sosyal denge tazminatı ve Çiğli’de ise 14 bin 925 TL sosyal denge tazminatı ödeniyor.

ÇEVRE İLÇELER
İzmir’in çevre ilçelerinden Seferihisar’da 11 bin 500 TL, Çeşme, Ödemiş ve Selçuk’ta 8 bin 400 ve Urla’da 8 bin TL sosyal denge tazminatı ödeniyor.

CHP’Lİ BAŞKANLARDAN ORTAK KARAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere CHP'li ilçe belediyelerinin memurlarına ödediği Sosyal Denge Tazminatı'nda (SDS) ortak bir prensip kararı almıştı. SDS ödemelerindeki farklılığı gidermek için harekete geçen CHP'li başkanlar SDS ödemelerinin yasal seviyeye çekilmesi konusunda ortak karar aldığı ileri sürülmüştü. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde imzalanacak TİS ilçe belediyelerinde çalışan memurların da alacağı SDS’nin belirlenmesi açısından kritik öneme sahip olacak.