GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Ocak 2018 Çarşamba 09:11

İzmir'in Oda Başkanı isyan etti: Domates yemeyin kardeşim!

Antalya seralarından gelen ve süper market reyonlarında satılan domates fiyatı 8.80 TL’yi bulurken İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Erişen “Bu fiyata bu domatesi yemeyin kardeşim” diyerek isyan etti.

EGEDESONSÖZ- Yılbaşı akşamı ve süper marketlerde Antalya’dan getirilen sera domatesinin fiyatı 8.79 TL’yi gördü. İhracatla beraber iç piyasada fiyatı giderek artan domatesin daha da artacağı tahmin edilirken İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen fiyatların yüksekliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Erişen, “Bugün Antalya domates dediğimiz cinsin hal çıkışı 4 TL, bazı süper marketlerde 8.79 TL olması bence hiç normal değil. Bu kış günü domatesin 8.79 TL olması olacak gibi değil. Ben vatandaşlara tavsiye etmiyorum kardeşim. Bu kış günü domates, patlıcan mi olur? Domates yaz sebzesidir. Kışın tavsiye etmiyorum…Yazın domatesimizi kurutalım, salçasını çıkaralım, hem daha sağlıklı hem yazın domates daha ucuz” dedi.

“DOLAR GELECEK DİYE VATANDAŞA YAZIK”
Oda Başkanı Erişen, domatesin Rusya’ya ihraç edilmesinin de fiyatları artırdığını belirterek “Dışardan dolar gelecek diye iç piyasada vatandaşa 9 liraya domates mi satılır? İhracatın mantığı üretim fazlasıdır. İç piyasa ihtiyacını karşıladıktan sonra, vatandaşına ucuz domates yedirdikten sonra fazlasını ihraç edersin. İçerde vatandaş bu fiyata domatesi nasıl alsın? Zaten kalite açısından en iyisini ihraç ediyorsun bari içerdeki fiyatı bu kadar tırmandırmayın.

"3 KİLO DOMATES FİYATINA ET ALIN"
Vatandaşlarımıza tavsiyem domates yerine Ege’mizin güzel, sağlıklı otlarını tercih etsin. Şevketibostanı, radikası, enginarı, turp otu, arap saçı gibi çok sayıda otlarımız var. 3 kilo domates fiyatına et alsın otla beraber yesinler. Çünkü rekabet oldukça domates daha da artacaktır. Son bir tavsiyem insanımız pazar fiyatları ile süper market fiyatlarını karşılaştırsınlar lütfen” şeklinde konuştu.