GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Aralık 2022 Cumartesi 11:40

İzmir'in 2022 almanağı... Kente hangi olaylar damga vurdu?

Dünya yeni bir yıla giriyor… Türkiye’de koca bir yıl boyunca önemli çok sayıda gelişme yaşanırken İzmir’e damga vuran olaylar da meydana geldi.

Ozan EKİZ/EGEDESONSÖZ- Dünya bir yılı daha geride bırakıyor. 2021 yılına göre koronavirüs salgının hafiflediği ancak ekonomide yaşanan olumsuzlukların hayata etki ettiği bir yıl oldu.

Gerek kent gerek ülke gündeminde toplumu derinden etkileyen çok sayıda olay yaşandı.

İşte 2022 yılına damga vuran olaylar…

OCAK

5 Ocak – Büyük ikramiye İzmir’e vurdu. 31 Aralık Cuma günü düzenlenen Milli Piyango Özel Yılbaşı Çekilişi'nde '9876066' numaralı çeyrek biletini alan talihli 30 milyon TL ikramiye kazandı.

2 Ocak - CHP İzmir İl Binasına 'ırkçılık, kin ve nefret' dili içeren ifadeler yazıldı. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etti.

5 Ocak - İzmir'de üniversite öğrencisi olan Yunus Gezer (25), arkasından 'kimse beni sevmedi' dediği mektubu bırakarak intihar etti.

11 Ocak - Karabağlar Ülkü Ortaokulu’nda taciz iddiası sebebiyle olaylar çıktı. İki öğrenciye tacizde bulunduğu tespit edilen kantin görevlisi tutuklandı. Zanlının okuldaki 15 öğrenciyi taciz ettiği ortaya çıktı.

11 Ocak – Konyasporlu futbolcu Ahmet Çalık geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

ŞUBAT

2 Şubat - Karşıyaka Spor Kulübü'nün sevilen ismi namı değer Gode Cengiz'in büstü çalındı.

2 Şubat - İzmir'de mübadil ve muhacirlere yönelik sözleri nedeniyle kent gündemine oturan Sıtkı Şükürer’in gelen tepkilerin ardından göreve yeniden talip olmama kararı sonrası İEKKK’da yeni başkan BASİFED Başkanı Mehmet Ali Kasalı oldu.

8 Şubat - KKTC'de otel sahibi Halil Falyalı uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

9 Şubat - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Erdoğan 31 Aralık'ta imzaladığı zamları geri çekinceye kadar hiçbir elektrik faturamı ödemeyeceğim" dedi.

14 Şubat - Ege Üniversitesi (EÜ) öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun öldürülmesine ilişkin, "görev ve yetkilerini kötüye kullandıkları" öne sürülen dönemin rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, rektör yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü, genel sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bülent Özkan ile Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer'in yargılandığı davada ceza aldı.

14 Şubat - İzmir tarihinin en büyük yatırımı olma özelliğine sahip Buca Metrosu’nda temel atma töreni gerçekleştirildi

17 Şubat - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şehirlerde yaşayan Suriyelilerin sayısını açıkladı. Soylu, İzmir’de 149 bin Suriyeli olduğunu söyledi.

17 Şubat - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 100’ncü yıl sebebiyle İzmir İktisat Kongresi'ni yeniden düzenleyeceklerini duyurdu.

22 Şubat - İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Daire Başkanı Ali Aykut Tenğerli, silahını temizlettirmek için bir av bayiinden satış elemanı çağırdı. O esnada silahın ateş almasıyla birlikte, müdürlükte çalışan bir memur yaralandı.

23 Şubat – Ekmeğe zam geldi, fiyat 3 TL oldu.

24 Şubat- Rus-Ukrayna Savaşı başladı.

25 Şubat - İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, kurucuları arasında yer aldığı Memleket Partisi'nden istifa ettiğini duyurdu.

MART

1 Mart - Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle birlikte zeytinliklerde, maden ocağı yapılaşmasının önü açıldı.

2 Mart - Türkiye'de COVID-19 pandemisi'nden dolayı 10 Nisan 2020'den beri uygulanan HES Kodu uygulaması ve açık alanlarda maske takma zorunluluğu, 2 Mart 2022 tarihinde yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonucunda kaldırıldı. Ancak Koronavirüs Bilim Kurulu, HES Kodu uygulamasının toplu taşıma araçlarında devam edeceği ve kapalı alanlarda maske kullanımına devam edileceğini açıkladı 

3 Mart – İzmir’de suya zam geldi. Zamların ÜFE ve TÜFE oranlarına göre aylık olarak belirlenmesi kararlaştırıldı.

4 Mart - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli görevinden istifa etti. Vahit Kirişçi, Tarım ve Orman Bakanı oldu.

4 Mart – Buca Cezaevi ile ilgili yıkım süreci başladı.

5 Mart - İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan deprem sonrası bir türlü çözüm bulamayan depremzedeler bir ilke daha imza atarak kooperatifleşme kararı aldı.

5 Mart - İzmir Müze Müdürlüğü'ne bağlı arkeolojik kazılarda yolsuzluk iddiasıyla gündeme gelen İzmir Müze Müdürü Hünkar Keser, 3 ay süreyle harcırahsız ve yolluksuz şekilde İzmir Selçuk Efes Müzesi Müdürlüğü'ne arkeolog olarak atandı. Keser'in yerine ise Cengiz Topal getirildi.

9 Mart – İzmir’de minibüs ücretlerine zam geldi. İndi-bindi ücretinin 7,5 TL oldu.

NİSAN

26 Nisan- Maske yasağı kapalı alanları da kapsayarak tamamen kaldırıldı.

28 Nisan - Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Altay'ın olağanüstü genel kurulunda, tartışmaların kavgaya dönüşmesi nedeniyle polis ekipleri müdahalede bulundu.

30 Nisan – Süper Lig’de Trabzonspor şampiyon oldu.

MAYIS

3 Mayıs - İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda bu ay ilk kez ulaşım ücretlerine Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında zam yapıldı. Yeni tarifeye göre tam bilet 7 lira 10 kuruş olurken öğrenci ise 2 lira 40 kuruş oldu.

8 Mayıs- Göztepe ve Altay, Süper Lig’de küme düştü.

20 Mayıs – İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet binasının yıkımı için çalışmalar başladı.

20 Mayıs - Spor Toto Süper Lig'de küme düşen Altay'ın olağanüstü genel kurulunda kulübün sahipsiz kalmaması için geçici bir yönetim göreve getirildi.

HAZİRAN

4 Haziran – Büyükşehir Belediyesi’nin topluma taşıma için aldığı ÜFE ve TÜFE düzenlemesine göre zam kararını mahkeme iptal etti.

4 Haziran- Karşıyaka tribün lideri Dobo Metin lakaplı Metin Arslan uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

27 Haziran - İzmir'de ekmek zamlandı. Fiyat 4 TL oldu.

28 Haziran – Türk sinemasının usta ismi Cüneyt Arkın hayata gözlerini yumdu.

30 Haziran - Türkiye'de ilk maymun çiçeği virüsü vakasının görüldüğü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı.

TEMMUZ

5 Temmuz - Menderes Belediyesi'ndeki yolsuzluk soruşturması kapsamında Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç gözaltına alındı. Başkan Kayalar ve Meclis Üyesi Güleç ve dün gözaltına alınan 5 isim dışındakiler serbest bırakıldı.

7 Temmuz - İçişleri Bakanlığınca, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan İzmir'in Menderes ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Kayalar görevden uzaklaştırıldı.

18 Temmuz - Menderes Belediye Başkanıyken “yolsuzluk” iddiasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Mustafa Kayalar’ın yerine geçecek başkanvekili için seçim yapıldı. Seçim sonucunda CHP grubunun adayı Erkan Özkan belediye başkanvekili seçildi.

22 Temmuz - İzmir’de faaliyet gösteren EkmasGroup, TFF 2'nci Lig ekiplerinden Menemenspor Anonim Şirketi'nin hisselerini devraldı.

AĞUSTOS

4 Ağustos - 31 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen KPSS sınavı şaibeli soru skandalı nedeniyle iptal edildi. Skandal üzerine Halis Aygün ÖSYM Başkanlığı görevinden alındı yerine Bayram Ali Ersoy getirildi. ÖSYM yaptığı açıklama ile 6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos'da yapılacak oturumlarında ertelendiğini açıkladı.

5 Ağustos - İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan Halk Emek’e, Haziran ayında yapılan zammın ardından zam yapıldı. 2 lira 50 kuruşa satılan Halk Ekmek, 8 Ağustos tarihinden itibaren 3 TL’ye tezgahtaki yerini aldı.

6 Ağustos – Gazeteci Hamdi Türkmen hayatını kaybetti.

12 Ağustos - Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan edilen İzmir'in Karaburun ilçesinde, satın aldığı arazisine ‘salamura tesisi’ ve ‘ev’ izni aldıktan sonra sattığı ve haksız kazanç elde ettiği iddiası ile gündeme gelen Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin’in görev yeri Şanlıurfa-Haliliye olarak değiştirildi.

19 Ağustos – Göztepe’nin kulüp hisselerinin yüzde 70'i İngiltere merkezli SportRepublic şirketine satıldı.

26 Ağustos - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentte büyük tartışmalara yol açan NAE Sao Paulo gemisinin Türk karasularına sokulmayacağını duyurdu.

EYLÜL

9 Eylül – İzmir’in Kurtuluşu’nun 100’ncü yılı vesilesi ile kentte gün boyunca etkinlikler düzenlendi. Yüzbinlerce vatandaşın katıldığı etkinlikler Tarkan konseri ile taçlandı.

21 Eylül - İran'da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve 3 gün sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ölümü birçok şehirde protestolara, olaylara yol açtı.

30 Eylül – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında İçişler Bakanlığı tarafından üç ayrı soruşturma açıldı.

EKİM

5 Ekim – AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve beraberindeki heyetin Çiğli Arıtma Tesis önünde yapmak istediği basın açıklamasında arbede yaşandı.

10 Ekim - İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıkılan Buca Cezaevi ile ilgili plan hazırlığı yaparken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan plan hamlesi geldi. Askıya çıkarılan planlarla birlikte AVM alanı kaldırılırken yerine ticaret ve konut alanı getirildi.

11 Ekim - CHP'den milletvekili seçilen ve ardından Memleket Partisi'ne geçen ancak sonrasında Muharrem İnce ile yollarını ayıran İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AK Parti’ye katıldı.

11 Ekim- İzmir-Selanik feribot seferleri başladı.

20 Ekim – Bartın-Amasra’da meydana gelen grizu patlamasında 43 maden emekçisi hayatını kaybetti.

20 Ekim - AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım Azerbaycan ziyareti esnasında trafik kazası geçirdi.

28 Ekim - Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk'ın sosyal medya şirketi Twitter'ı 44 milyar dolara satın alma sürecinin tamamlandığı bildirildi.

KASIM

4 Kasım – Gece saat 03:29’da meydana gelen İzmir-Buca merkezli depremde iki vatandaş hayatını kaybetti.

12 Kasım - Saat 18.57'de Türkiye genelinde ilk defa eş zamanlı deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

13 Kasım - İstanbul'a bağlı Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı meydana geldi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti. 81 kişi yaralandı

16 Kasım - İzmirli fırıncıların uzun süredir gündeminde olan ekmek zammı, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği komisyonunda da onaylandı. Ekmek ve gevreğin fiyatı 5 TL oldu.

27 Kasım - Göztepe - Altay maçı saha olayları sebebiyle tatil edildi. İşaret fişeği atılması sebebiyle bir Göztepe taraftarı ağır yaralanırken başına bayrak sopası vurulan Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç hastanelik oldu. Olayla ilgili 19 kii tutuklandı.

29 Kasım - İzmir-Selanik hattı seferlerine ara verildi.

30 Kasım - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 25 milyar 900 bin TL'lik bütçe görüşmeleri uzun tartışmalar ile gerçekleştirildi. AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin ret, CHP ve İYİ Parti'li üyelerin kabul oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi.

ARALIK

7 Aralık – H.K.G. isimli kadın 6 yaşında evlendirilip ardından uzun yıllar tecavüz ve istismara uğradığı iddiasıyla yargıya başvurdu. H.K.G.’nin babası olan İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ile eski koca Kadir İstekli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

14 Aralık – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesi ile 2 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.

18 Aralık - Lionel Messi'nin kaptanlığında Arjantin penaltılarla yendiği Fransa'nın ardından Dünya Kupası'nın sahibi oldu.

23 Aralık- Asgari ücreti 8 bin 500 TL’ye yükseltildi.

26 Aralık- CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel istifa etti.

26 Aralık- EYT düzenlemesi için karar verildi. Düzenleme ile 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde etti.

30 Aralık - İzmir’in Bornova ilçesinde bir otel inşaatındaki kule vincin bir kısmı devrildi. Kaza sonrasında 6 işçi hayatını kaybetti.