GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Aralık 2020 Perşembe 00:00

İzmir’in 2020 almanağı… Kente hangi olaylar damga vurdu?

Dünya yeni bir yıla girerken 2020 yılı pandemi ile mücadele ile geçti. Türkiye’de çok sayıda gelişme yaşanırken İzmir’de de gündeme damga vuran olaylar meydana geldi. İşte İzmir’de 2020 yılında öne çıkan gelişmeler…

EGEDESONSÖZ- Dünya bir yılı daha geride bırakıyor. Dünya ve Türkiye, 2020 yılını yüzyıllar sonra dahi anılacak olan koronavirüs salgını ile mücadele ederek tamamladı.

Özellikle 11 Mart tarihinde Türkiye’de ilk koronavirüs teşhisinin konulmasının ardından kentin tüm gündemi koronavirüse endekslendi. Alınan tedbirler çerçevesinde İzmir’de de sokağa çıkma yasakları, seyahat yasakları uygulandı. Dükkanların büyük bölümü kepenk indirdi.

İzmir’i derinden sarsan bir diğer olay ise 30 Ekim depremiydi. Deprem sebebiyle İzmir’de 117 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1053 vatandaşımız yaralandı. Çok sayıda vatandaş enkaz altında kaldı. Yüzlerce bina kullanılamaz hale geldi.

İzmir Valiliği’nde ise devir-teslim yaşandı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından göreve getirilen Erol Ayyıldız’ın yerine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger atandı.

Kent gündemine ise ayrıca cami hoparlörlerinden Çav Bella çalınması, toplu taşımada 90 dakika aktarma hakkının paralı hale getirilmesi, Menemen Belediye Başkanı’nın tutuklanması ve sonrasında devam eden süreç damga vurdu.

OCAK

1 Ocak- Milli Piyango İdaresi tarafından düzenlenen yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye İzmir’e vurdu. Talihli aylar sonra ortaya çıktı.

14 Ocak- İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in 2023 Avrupa Gençlik Başkenti adaylığı için Avrupa Gençlik Forumu’na ilk başvurusunu yaptı.

17 Ocak- Karabağlar Belediyesi’nin Kavacık Üzümü için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan almaya hak kazandığı coğrafi işaret belgesi, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na törenle teslim edildi.

24 Ocak- Elazığ’da meydana gelen 6,5 şiddetindeki depremde 44 vatandaş hayatını kaybetti, 1607 vatandaş yaralandı.

26 Ocak- Türk futbolunun köklü kulübü Göztepe'nin 95 yıllık stat özlemi bittti. Sarı-kırmızılı ekibin yeni evi Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde oynanan açılışı maçında Göztepe, Halil Akbunar ve Borges’in golleriyle Beşiktaş’ı 2-1 mağlup etti.

ŞUBAT

13 Şubat-Kemalpaşa Merkez Atatürk İlkokulu ve Bornova Şehit Fatih Satır Bilim Sanat Merkezi öğrencisi 10 yaşındaki Elanur Akıncı, 7 bin 328 kişinin katıldığı Kanada merkezli yarışmada birincilik elde etti.

22 Şubat- İzmir'in kuzey aksındaki trafiği büyük ölçüde rahatlatacak olan Menemen- Aliağa -Çandarlı Otoyolu'nun resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

MART

2 Mart- Askerlik hizmetini İzmir’de yapan er ve erbaşlar askerlik süresince toplu taşımadan ücretsiz yararlanması kararlaştırıldı.

7 Mart- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 216 kadın süpürgecinin tamamı işbaşı yaptı.

8 Mart- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Konak ilçesinde bulunan İzmir Borsası binası önünde bir araya gelen kadınlar, Kültürpark'a kadar yürüdü.

11 Mart- Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının Türkiye'deki ilk tespit edilen COVID-19 vakasının Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece açıklandı. Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti.

19 Mart- İzmir’de ilk koronavirüs vakası Çeşme ilçesinde görüldü. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Ulusoy Çeşme Limanı’nda gümrük görevlisi olarak çalışan bir kişide koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.

20 Mart- İzmir Büyükşehir Belediyesi “Biz Varız” ismiyle ihtiyaç sahipleri ile yardımseverler arasında köprü kuran bir kampanya başlattı. Kısa sürede binlerce kişi kampanyaya ilgi gösterdi.

22 Mart- İzmir’de koronavirüs sebebiyle ilk ölüm gerçekleşti. Kemalpaşa İlçesi’nde “Ahantarcı Vedat” olarak bilinen Vedat Adanar Kovid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybetti.

28 Mart- İzmir Valiliği kentten yapılacak şehirlerarası otobüs seferlerinin valilik ve kaymakamlık izniyle gerçekleşeceğini açıkladı.

30 Mart- İzmir Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs salgını nedeniyle kriz belediyeciliğini uygulamaya başladı.

NİSAN

3 Nisan- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir’in salgından çok ciddi biçimde etkilendiğini ve 1105 vaka ile 27 vefat olayının yaşandığını bildirdi.

4 Nisan- Korona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında İzmir dahil 30 kente giriş çıkışlar yasaklandı.

4 Nisan- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü koronavirüse karşı aşı çalışması başlattı. Bitki Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde yürütülen çalışmada, koronavirüsün vücuda tutunmasını sağlayan 'S' (spike) proteine karşı vücudun antikor üretmesinin sağlanması amaçlandı

4 Nisan- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplu taşıma araçlarında maskesiz binilmesinin yasaklandığını açıkladı.

9 Nisan- 10-12 Nisan tarihleri arasındaki 48 saatlik sokağa çıkma yasağı kararı, yasak başlamadan 2 saat önce duyurulması paniğe neden oldu. İzmir’de vatandaşlar marketlere, fırınlara hücum etti.

13 Nisan- İçişler Bakanı Süleyman Soylu, "sokağa çıkma yasağı izdihamı" nedeniyle açıkladığı istifa kararı Erdoğan'dan döndü.

16 Nisan- Kemeraltı ve çevresini kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde ilk adım olan Geçici Liste’ye girme süreci başarıyla tamamlandı.

23 Nisan- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, koronavirüs gölgesinde kutlandı. Sanatçı Haluk Levent, Körfez’de bir feribottan tüm İzmir’e şarkı söyledi. İzmirliler Levent’e evlerinin ışıklarını açıp kapatarak eşlik etti.

29 Nisan- İzmir'de doğduktan beş gün sonra yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konulan Suriyeli Aziz bebek, yaklaşık bir aylık mücadelenin ardından sağlığına kavuşarak sağlık çalışanlarının alkışları eşliğinde taburcu edildi.

30 Nisan- Türkiye’de ilk kez 114 yıl önce 1 Mayıs’ın kutlandığı Basmane’deki çınar ağacının altında düzenlenen sembolik olarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması yapıldı.

MAYIS

7 Mayıs- İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Hijyen Kurulu oluşturdu. Kurul salgın sürecinde turizm faaliyetlerinin devam edebilmesi için hijyen ve güvenlik kriterlerini belirlemeye başladı.

11 Mayıs- İstanbul’un ardından İzmir’de de hayata geçirilen “askıda fatura” uygulaması için başvuruların alınmasına başlandı.

19 Mayıs- 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, İzmir’de sembolik törenle kutlandı.

20 Mayıs- Avrupa Konseyi’nin Avrupa Diplomasi Ödülü’nü Türkiye’den Çiğli, Selçuk ve Çorlu belediyeleri aldı.

20 Mayıs- İzmir'de merkezi sistemle ezan okunan çeşitli camilerin minarelerinden İtalyan partizan marşı "Çav Bella" çalındı. Olayla ilgili olarak İzmir Müftülüğü soruşturma başlattı.

21 Mayıs- İzmir'de, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kuralına uyulması için Kordon'da "çemberli sosyal mesafe dönemi” başladı.

21 Mayıs- İzmir'deki camilerde Çav Bella çalınması ile ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan CHP eski yöneticisi Banu Özdemir tutuklandı. Özdemir yapılan itiraz sonrası serbest bırakıldı.

23 Mayıs- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Bir İftar da Sen Ver” çağrısıyla başlattığı Ramazan dayanışması kapsamında yaklaşık 265 bin kişilik iftar paketi yardımseverler tarafından satın alındı.

HAZİRAN

1 Haziran- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran'dan itibaren kurallar çerçevesinde restoran ve kafelerin açıldığını, şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırıldığını açıkladı.

2 Haziran- Çiğli Belediyesi tarafından, Covid-19 salgınının toplum üzerinde meydana getirdiği ekonomik sıkıntıları azaltmak amacıyla başlatılan “Dayanışma yaşatır” projesi kapsamında ilçe genelindeki pazar yerlerine vatandaşların sebze meyve ihtiyaçlarını giderebilecekleri imece panoları kuruldu.

3 Haziran- İzmir Büyükşehir Belediyesi pandeminin getirdiği ağır mali yüke rağmen sene başından bu yana 1,1 milyar lira yatırım yaptığını açıkladı.

3 Haziran- İzmir Büyükşehir Belediyesi “COVID-19 Dirençlilik Eylem Planı” adlı bir rapor yayımladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi COVID 19 mücadelesi nedeniyle yaptıklarını bir rapor ve eylem planı halinde yayınlayan da ilk ve tek yerel yönetim oldu.

5 Haziran- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, sosyal medya hesabından hakaret ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, savcılık ifadesinin ardından sevk edildiği hakimlikçe, adli kontrol getirilerek, serbest bırakıldı.

6 Haziran- İzmir Büyükşehir Belediyesi ameliyathanelerde kullanılan hepa filtreli ve UV ışınlı hava temizleme cihazları dünyada ilk kez İzmir’de üç otobüse monte edilmesini sağladı.

9 Haziran- Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, İzmir Yamanlar Yangın Gözetleme Kulesi'ne termal kamera takıldı.

12 Haziran- İzmir Turizm Hijyen Kurulu, küresel pandemi sonrasında kentteki turizm faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için Turuncu Çember uygulamasını başlattı.

17 Haziran- İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Metin Kızılelma, Covid-19 ile mücadele kapsamında kentte antikor testlerine başlandığını, rastgele seçilen vatandaşlardan burun boğaz sürüntüsü alınarak kan testi yapıldığını söyledi.

18 Haziran- Aydın Valisi olarak görev yaparken Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İzmir Valisi olarak atanan Yavuz Selim Köşger görevine başladı.

18 Haziran- Deniz Camgöz liderliğindeki suç örgütü yapılanmasına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz hakkında 'silahla kasten yaralamaya azmettirme' suçundan 7,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

TEMMUZ

3 Temmuz- Urla Belediye Başkanı iken FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklanan Burak Oğuz’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Oğuz’un yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.

15 Temmuz- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün dördüncü yıl dönümü nedeniyle Kadifekale Şehitliğinde anma töreni düzenlendi.

16 Temmuz- Bilnet Okulları Bornova Kampüsünde eğitim gören 8. sınıf öğrencisi Enes Akbaş, LGS’de tam puan alarak Türkiye birincisi oldu.

26 Temmuz- Gördes’in suyunu İzmir’e iletmek için DSİ tarafından imalatı yapılan tesisler, İZSU Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

AĞUSTOS

7 Ağustos- Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Smyrna Antik Kenti kazıları sırasında mitolojik bir varlık olan Satyros'un kabartmasının bulunduğunu açıkladı.

7 Ağustos- Şehit polis memuru Fethi Sekin’in ismini taşıyan arabalı vapur, körfez seferlerine başladı.

13 Ağustos- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Manda Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması ve Desteklenmesi" projesi kapsamında Kınık ilçesinde çiftçilere 73 manda hibe etti.

14 Ağustos- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde, CHP ve İYİ Parti'nin oyları ile ulaşımda 90 dakika uygulaması kaldırıldı.

15 Ağustos- İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın simge isimlerinden zürafa Zarife bu sabah hayatını kaybetti.

23 Ağustos- 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98'inci yıl dönümünde yurt genelinde yapılacak etkinlikler yasaklandı.

27 Ağustos- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gültepe Planları ile ilgili sürecin devam ettiğini ve planların askıya alındığını belirtti.

30 Ağustos- 30 Ağustos kutlamaları İzmir’de sembolik törenlerle kutlandı.

EYLÜL

1 Eylül- İzmir Büyükşehir Belediyesi Narlıdere Metro Hattı Projesi için Çin merkezli Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile hazine garantisiz 50 Milyon Euro’luk kredi sözleşmesi imzaladı.

9 Eylül- İzmir’in düşman işgalinde kurtuluşunun 98. yılı düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

9 Eylül- İzmir’in 98’inci kurtuluş gününde 'nostaljik tramvay' seferlerine başladı. Son seferini 1954 yılında yapan nostaljik tramvay, 66 yıl sonra yeniden hizmete alındı.

11 Eylül- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otogar için düzenlediği ulusal mimari proje yarışması sonuçlandı.

18 Eylül- İzmir’in en önemli konuları arasında yer alan İnciraltı’nın planlaması konusuna çalışan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kente heyet gönderdi.

19 Eylül- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme Projesi'nin 10 ay içerisinde çalışmaları tamamlanacağını açıkladı.

23 Eylül- İzmir İl Toprak Koruma Kurulu, İnciraltı için “tarım yapılamaz” kararı aldı. İnciraltı planlaması ile ilgili kritik adım atıldı.

24 Eylül- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Meles Çayı ve yakın çevresi için açtığı tasarım yarışması sonuçlandı. Birincilik ödülü alan proje, Meles’i bir “Doğal Yaşam Koridoru” olarak kurguluyor.

EKİM

4 Ekim- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kent tarihindeki ilk uluslararası maraton koşuldu.

8 Ekim- Kuraklığın pençesindeki İzmir’e 108 gün sonra yağmur yağdı.

8 Ekim- Gaziemir’de bir fabrikanın radrasyonlu atıklarını toprağa gömmesine ilişkin davada bilirkişi raporu çıktı. Raporda “işletmenin kapanmasının üzerinden 6 yıl geçmesine karşın bu kadar kesif kokulu ve kıvamlı atıksu oluşumu toprağın altındaki kirlilik miktarının doğanın tolere edebileceği miktarın çok üzerinde olduğu endişesini ortaya çıkarmaktadır’’ denildi.

14 Ekim- Karşıyaka Belediyespor’un başarılı sporcularından Zeynep Aslan, geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

23 Ekim- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2026 yılındaki Botanik EXPO'suna kentin ev sahipliği yapacağını söyledi.

29 Ekim- Cumhuriyet Bayramı, İzmir’de törenlerle kutlandı.

30 Ekim- Saat 14.51'de büyük İzmir depremi meydana geldi. Merkez üssü Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında meydana gelen deprem sonucunda Türkiye ve Yunanistan'da toplam 119 kişi vefat etti ve 1053 kişinin ise yaralandı. Seferihisar’da Cumhuriyet tarihinin ilk tsunamisi meydana geldi. Deprem, 2020 yılında yeryüzünde meydana gelen depremler arasında en ölümcül deprem olarak kayıtlara geçti. İzmir’de özellikle Bayraklı ilçesinde çok sayıda bina yıkıldı ve hasar gördü.

31 Ekim- Türkiye, İzmir için seferber oldu. Ülkenin her yerinden yardımlar yağarken arama-kurtarma ekipleri enkazdan vatandaşların sağ kurtarılması için insanüstü çaba gösterdi. Vatandaşların barınması için çadır kentler kuruldu.

KASIM

2 Kasım- Depremden 55 saat sonra İdil Şirin, 65 saat sonra 3 yaşındaki Elif Perinçek Bayraklı’daki enkazdan sağ çıkarıldı.

3 Kasım- Bayraklı’da yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nda 91 saat sonra 4 yaşındaki Ayda Gezgin sağ kurtarıldı.

3 Kasım- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremde yıkılan, ağır hasar tespit edilmiş ve vatandaşlar için ‘Bir Kira, Bir Yuva’ adı altında askıda kira kampanyasını başlattıklarını duyurdu.

4 Kasım- Deprem sonrası yıkılan binalardaki arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

5 Kasım-  İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ege Genç İş İnsanları Derneği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, İzmir Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği ‘Birlikten İzmir Doğar’ sloganı ile yardım kampanyası başlattı.

6 Kasım- İzmir'de depremzedeler için devlet tarafından yapılacak konutların adresi belli oldu. İzmir'in Bayraklı-Doğançay bölgesinde yer alan 1 milyon 830 bin 36,88 metrekarelik orman alanı, depremzedeler için konut alanı olarak belirlendi.

6 Kasım- Göztepe semtindeki bir bayide Süper Loto oynayan talihli, 36 milyon 555 bin TL’nin sahibi oldu.

10 Kasım- Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 82'nci yılı dolayısıyla saat 09.05'te İzmir'de hayat durdu.

10 Kasım- Milli yüzücü Emre Sakçı, Uluslararası Yüzme Ligi 100 metre kurbağalamada 55.74 ile Avrupa rekoru kırdı.

12 Kasım- Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İzmir depreminin ardından 3 bin 587 artçı meydana geldiğini açıkladı.

18 Kasım- Kesin ihraç istemiyle disipline gönderilen Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, partisinden istifa etti.

20 Kasım- Menemen'de yürütülen 'zimmet' ve 'irtikap' iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında  Belediye Başkanı Serdar Aksoy ile 23 kişi gözaltına alındı. Aksoy ile 11 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

20 Kasım- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremde ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık 647 bina, 4 bin 556 bağımsız bölüm tespit ettiklerini açıkladı.

23 Kasım- Depremzedeler için Bayraklı Adalet Mahallesi'nde 46 bin metrekarelik alana kurulan 493 konteyner yerleştirildi. Bazı aileler konteyner kentlere yerleşti.

23 Kasım- İzmir'de 1 Ocak 2021'den geçerli olmak üzere suyun metreküp fiyatına yüzde 15 oranında zam yapıldı.

27 Kasım- İçişleri Bakanlığı, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un geçici tedbir kararı olarak görevden alınmasına karar verdi.

29 Kasım- İzmir'de 2019 yılının kasım ayında metrekareye 92 kilogram yağış düşerken, bu yıl metrekareye 1.5 kilogram yağmur düştü. Bu nedenle barajlardaki su seviyelerinde de düşüş yaşandı.

ARALIK

1 Aralık- İzmir'i sarsan depremin birinci ayı dolarken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu çadır alanındaki son çadır da kaldırıldı.

2 Aralık- Görevden alınan Menemen Belediyesi Başkanı Serdar Aksoy'un tutuklanıp cezaevine gönderilmesinin ardından yapılan başkanvekilliği seçimi büyük heyecana sahne oldu. Oylamada 4'üncü turda da sonuç alınamayınca kura çekiminde başkan vekili CHP’li Deniz Karakurt oldu.

8 Aralık- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeler için başlattığı “Bir Kira Bir Yuva” kampanyası sona erdi. Kampanya kapsamında taahhüt edilen kira desteği 42 milyon 649 bin olarak kayıtlara geçti.

10 Aralık- İZFAŞ, kendi dijital altyapısını kurarak salgın nedeniyle ertelenen iki büyük fuarı gurmeizmir.izfas.com.tr adresinde online olarak açtı.

10 Aralık- 30 Ekim'deki depremin ardından güvenlik amacıyla tahliye kararı alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası'nda taşınma işlemleri başladı.

11 Aralık- İzmir'de, cami hoparlörlerinden müzik yayınına ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında dava açılan Banu Özdemir, beraat etti.

17 Aralık- AK Parti’nin itirazı sonucu İzmir 2. İdare Mahkemesi, Menemen'de Başkan Vekilliği seçiminde kura çekiminin “usule aykırı şekilde gerçekleştirildiği” gerekçesiyle seçimin kura çekimi bölümünün yürütmesini durdurma kararı aldı. Seçimin tekrarlanmasının yolu açıldı.

28 Aralık- İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi, Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçimi sırasında uygulanan kura çekiminin yürütmesini durduran yerel mahkeme kararına yapılan itirazı reddetti.

29 Aralık- Urla Belediyesi kayyımı ve Urla Kaymakamı Önder Can, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden aldı. Can'ın yerine Antalya'nın Kemer ilçe Kaymakamlığı görevini yapan Murtaza Dayanç atandı.

30 Aralık- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “kamu yararı” kararı aldığını duyurdu.