GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Haziran 2018 Pazar 10:16

İzmir için kritik rapor: İşte havası en kirli ilçe!

“Hayat Nefesle Başlar” sloganı ile çalışmalarını sürdüren Türk Toraks Derneği, Türkiye’deki hava kirliliğini yeni verilerle açıkladı. Buna göre İzmir’in havası en kirli ilçesi Karşıyaka, havası en az kirli ilçesi ise Çiğli olarak belirlendi.

EGEDESONSÖZ- Partikül madde yönünden Türkiye’nin hava kalitesini ortaya koymayı hedefleyen Türk Toraks Derneği, 1 Ocak 2017 – 31 Aralık 2017 tarihleri arasındaki Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın verilerini analiz etti. Avrupa Birliği limitlerine göre, Türkiye’de 180 istasyonun 156’sında (yüzde 87) geçen yıllara oranla daha fazla kirlilik saptandı. 62 istasyonda (yüzde 34) saptanan limit aşımı ise 180 günden daha fazla.

Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapan istasyonların 2017 yılındaki sonuçlarını ortaya koyan araştırmaya göre, yıl içerisinde en fazla sayıda kirlilik limitinin aşıldığı yerlerin başında Ege Bölgesi’nden, Manisa (314) ve Denizli Bayramyeri çıktı.

İzmir’de ise Gaziemir, Bayraklı, Bornova, Şirinyer, Alsancak, Karşıyaka, Güzelyalı ve Çiğli ilçeleri kirlilik limitini aşan yerler arasında. İzmir’in ilçelerinde hava kirliliği oranları şöyle:

Karşıyaka (334), Alsancak (105), Güzelyalı (104), Şirinyer (93), Bayraklı (91), Bornova ve Gaziemir (89) ve Çiğli (84)

Türkiye’deki hava kirliliğinin önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Dönem Grubu Eş Başkanı Dr. Nilüfer Aykaç Kongar, kent merkezlerinde kurulan AVM ve TOKİ binalarının şehirde az olan yeşil alanları yok ettiğini ve bundan dolayı şehirde yaşayan insanların astım atakları, KOAH, akciğer kanseri, çocuklarda ise akciğer gelişim geriliği, tüberküloz ve akciğer damar hastalıkları başta olmak üzere göğüs hastalıkları alanının önde gelen tüm hastalıklarına yakalandığına işaret etti.